donderdag 16 januari 2014

Singer 301 (bijna) ingebouwd in tafeltje.

Nadat de kerstboom terug in zijn doos was en alle andere kerstspullen ook weer hun plaatsje op zolder hadden ingenomen, leek de kamer opeens wel erg leeg. Vooral de plek waar de boom had gestaan!
Dus kwam de kamerplant van het soort Eeuwiggroenblijvend plasticus weer van de slaapkamer om de huiskamer weer wat gezelligheid te geven.

Ondertussen kon ik peinzend naar het muurtje kijken. Ik wilde eigenlijk wel een tafeltje hebben om een naaimachine in te bouwen... Op zolder was geen plaats, bovendien zitten wij graag alemaal bij elkaar in de huiskamer. Voor mijn naaimachine is dan bijna geen plaats aan de eettafel. Zou daar, tegen dat muurtje misschien een tafeltje kunnen staan?

Ik had allang mijn oog laten vallen op een bepaald model tafel waarmee Singer naaimachines wel op Marktplaats worden aangeboden. Eentje werd aangeboden op een locatie die een half uur rijden van huis was.

Gelukkig vond mijn echtgenoot het niet zo'n gek idee. Dus bieden, mailen en ophalen!

En daar staat ie dan!
De houtkleur past bij de rest van het interieur en door de pootjes staat het niet zo massief. De plant kon er bovenop, bang voor watervlekken hoef ik niet te zijn!

Als je het bovenblad opzijklapt wordt het werkvlak 2x zo groot.
De naaimachine die erin zit is een Singer 191M.
Die kan je rechtopzetten als het voorste plankje even omhoog wordt gehouden.
De rand van de naaimachine steunt daarna op het richeltje van dat voorste plankje.
James vindt het ook erg interessant!
Hoewel dit een practische en goede rechtstikkende naaimachine is, gaat deze eruit.
Ik wil mijn Singer 301 permanent beschikbaar hebben, dus die komt in het tafeltje.

Er passen heel veel Singers in dit meubel, omdat Singer altijd heeft ingezet op veel uniformiteit. Maar het was niet bedoeld om de Singer 301 in te bouwen, net zomin als de Singer Featherweight 221 en 222. De Singer 301 was gemaakt om mee te nemen naar quiltcursussen en kon op een tafel gezet worden of in een speciaal daarvoor gemaakt kaarttafeltje.
De 301 heeft aan de lange kant achter dan ook geen gaatjes om de scharnieren voor het inbouwen te bevestigen
Omdat men de Singer 301 ook in een al aanwezig meubel wilde inbouwen, werd het model met het langere opklapbare tafeltje ook gemaakt met een korter tafeltje, zodat ze zou passen in de bestaande trapnaaimachinemeubels, kastjes en tafeltjes. 
Tevens werd een frame gemaakt waar de Singer 301 inklikt. Het frame heeft aan de rechterkant twee nopjes die passen in de gaatjes van de 301.
Detail....
Aan de linkerkant van het frame zit een klemmende veer die je even opzij drukt als de machine in of uit het frame gaat.
Dat frame wordt bevestigd aan scharnieren, waardoor de naaimachine ook weggeklapt kan worden.
Dit is een foto van internet. Bij mijn tafeltje moet van het voorste plankje de richel nog verwijderd worden, dan kunnen de twee houdertjes aan dat plankje bevestigd worden.
Maar ondersteund door kussentjes is al te zien hoe het gaat worden!
Ik denk dat een miniquiltje erg mooi zal staan op dit tafeltje, dat wordt een klein projectje om als eerste te maken met de ingebouwde Singer 301.4 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit zeg, zo'n mooi tafeltje met een zwarte beauty!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige aanwinst. Wat zal je er blij mee zijn. Zijn er eigenlijk van zulk soort tafeltjes voor een Feither Weight?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel erg leuk ! En altijd handig zo'n tafeltje !Wij hebben er een met een Singer 411. En als wij hem niet gebruiken, kunnen de kinderen er lekker aan kleuren en knutselen. Multifunctioneel dus .

    BeantwoordenVerwijderen