zaterdag 24 augustus 2013

Singer 301 (2).

Daar zat ik dus met een hele mooie Singer 301 met een kapotte mannetjes-stekker. De '3-pin terminal' was gebroken doordat iemand het vrouwtjes-stekker gedeelte erin had laten zitten en het niet beschermd was door luchtkussentjes. Eén keer flink stoten tijdens het transport en het 60 jaar oude bakeliet had het begeven. De rand van de stekker zat netjes vast met twee schroeven en de rest was in de naaimachine gedrukt en niet eens vast te pakken, laat staan er iets op aan te sluiten.

Omdat ik er niet goed van kon slapen had ik een mail aan de verkoper gestuurd. En nog een foto van het onderdeel erachteraan, want een foto zegt meer dan woorden en zeker meer dan mijn Engelse woorden!

Vanwege het tijdsverschil duurde het uren voor er een reactie kwam. Maar dat was wel heel geruststellend! De firma die de verkoop had gedaan zou er alles aan doen om de schade te vergoeden en dat ze mij in de gelegenheid zouden stellen het kapotte onderdeel te vervangen of de waardevermindering in geld terug te geven. Daar waren ze voor verzekerd en ze hoopten dat we dit in goed overleg konden oplossen. 
Meteen kwam er ook een mail van Ebay dat de verkoper de verzekering een bericht had verstuurd en de vraag of ik ook dacht dat het door het verzenden kwam. 

Ondertussen dacht ik na over de schade. Ik heb al eens gezegd dat ieder uniek schroefje van je naaimachine de waarde vertegenwoordigd van je hele naaimachine!

Ik weet niet hoeveel Singer 301's er in Nederland zijn, maar ik heb er nooit een op Marktplaats gezien, laat staan dat het kapotte omderdeel daar werd aangeboden. Maar in Amerika zijn meer van deze naaimachines...dus in de handleiding de naam van het onderdeel opgezocht en dat eens bij Ebay ingetypt. En daar was zo'n stekker te koop! 

Helaas stond er bij die advertentie dat het niet verzonden werd. Sommige mensen willen alleen dat iets opgehaald wordt, maar het kan ook zo zijn dat ze niet naar bepaalde landen willen verzenden als ze al weten dat dat problemen geeft. Kleine goedkope pakketjes worden te duur om verzekerd of aangetekend te worden verzonden, maar komen dan vaak niet aan en dat geeft alleen maar problemen.

Op aanraden van mijn doortastende echtgenoot stuurde ik een mail aan de verkoper van de losse stekker, waarin ik de situatie uitlegde en met de vraag of hij de stekker toch naar Nederland wilde verzenden. En dan zie je hoe betrouwbaar Nederland wordt geacht te zijn, want de die verkoper mailde terug dat het mogelijk was!

Ik kocht het onderdeel vast, want of ik het nu vergoed zou krijgen of niet.. Ik had het nodig! Ook stuurde ik het Paypal-aankoopbewijs door naar de verkoper met de vraag of hij dit aan de verzekeringsmaatschappij wilde zenden.

En heel snel kwam er een lieve en enthousiaste mail van de verkoper van de naaimachine dat ze heel erg blij waren met deze oplossing en dat ze het bedrag dat dit onderdeel mij kostte nog met iets verhoogden, zodat ik er een lekker kopje koffie van kon drinken!

Dus nu wacht ik op de stekker om mijn mooie Singer 301 helemaal gaaf te maken. Maar voor ik de verkoper de positieve feedback kon geven, moest ik wel zeker weten dat de machine geen extra schade had opgelopen.....

Dus aan de slag! 
Ik haalde de twee schroefjes van de kapotte stekker los en verwijderde de losse stukjes plastic. 

De rest van de stekker trok ik naar buiten om de contra-stekker te bevestigen. Dat ging gelukkig zonder problemen. 

Het voetpedaal zit apart aan de machine vast.

Om niet dat geintje te krijgen als laatst met de 222 haalde ik het voetpedaal uit elkaar..
.. om te controleren op conductoren, maar die waren keurig verwijderd.
Zoals het beste is: een onderdraad en bovendraad verschillend van kleur nemen. Dan kan je de draadspanning goed beoordelen, de bovendraad mag aan de onderkant van het werk iet te zien zijn en de onderdraad niet aan de bovenzijde.

Door het vliegwiel te draaien probeerde ik de onderdraad naar biven te halen. Dat ging niet! Er kwam geen draad.... Hartkloppingen kreeg ik ervan!

Het was me al opgevallen dat de naald van voor naar achter werd ingeregen en ineens kwam mij dat heel vreemd voor. De Singer 301 wordt ook wel 'The Big Sister' van de Singer Featherweight genoemd en heeft hetzelfde spoelhuis op dezelfde plaats als de Singer 221. Dus er klopte iets niet aan de naald.
En nog nauwkeuriger kijken gaf een groter probleem aan: de hele naaldhouder zat scheef! En dat lag eigenlijk niet aan de naaldhouder, maar aan de hele constructie....
Daarvoor moest de kop van de machine open. Dat gaat heel modern met een klapdeurtje!
Daar zit de stang waar je naaimachinevoetje aan vastzit en de stang waar de naald mee op en neer gaat. Dat stangetje glijdt heen en weer, maar zit aan de bovenkant wel vastgeklemd in de constructie  met een schroef. Door dat schroefje los te draaien kon ik de stang van de naaldhouder nu iets draaien tot de naald weer precies van links naar recht het oog van de naald had. Als je begrijpt wat ik bedoel..

Ik moet zeggen dat ik liever niet aan deze stang kom. De naaimachine is precies getimed, zodat de grijper bij de onderdraad de bovendraad kan pakken en de naald dus op de juiste tijd met de bovendraad bij de grijper is, maar ook weer weg is uit het onderste van de machine voor het mechaniek de naald kan raken. Daarbij komt nog dat de naald uit de stof moet zijn als je werkstuk door de transporteur onder het naaimachinevoetje wordt opgeschoven. Dat timen van de machine is geen kleinigheid, dus raad ik je aan daar nooit iets aan te doen als het niet nodig is. 
Maar nu was het dus nodig!

Even geen tijd meer om te schrijven. Wordt vervolgd!

4 opmerkingen:

 1. Spannend verhaal! Hopelijk komt je losse stekker snel aan, maar lukt het je ook om de rest op te lossen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje wat een verhaal Francis! Maar wel geweldig als het lukt. Ik heb vandaag een Essex miniatuur M1 gekocht, zoooo leuk....het was de kopie van de singers die vroeger gemaakt werden, het is een machinetje uit 1946-1956 en hij naait met alleen de klos een schattig kettingsteekje, zo leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou zeg, jij durft echt! Respect! Hoop dat het allemaal goed komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Francis, fijn dat de verkoper je zo tegemoet komt! En je bent best stoer hoor, om eigenhandig je 301 onderhanden te nemen. Jouw kennende komt het helemaal goed met dit machientje.

  BeantwoordenVerwijderen