woensdag 24 april 2013

Singer Kindernaaimachine (4).


Deze Singer Sewhandy is een modernere versie van de kindernaaimachine die ik laatst liet zien, de Singer 20.

De onderdelen waar de draad doorheen geregen moet worden zijn nu genummerd. Zo kan het inrijgen van het garen bijna niet mis gaan. Hoewel ik me afvraag of kinderen dit zelf kunnen, ik vond het nogal een gefriemel.

Bij de Singer naaimachines voor volwassenen heb je haakjes en alleen door de naald zelf is het een gaatje waar de draad doorheen moet. Bij deze kindernaaimachines zijn meerdere gleufjes en gaatjes om de draad te leiden.

Na het debacle met de oudere zwarte Singer kindernaaimachine was ik erg benieuwd of deze naaimachine wel echt zou kunnen stikken. Vandaar dat het voetje nog vies is, ik heb de machine nog niet schoon gemaakt. Zo snel mogelijk een lapje gepakt om het uit te proberen.

Gelukkig ging het goed. De haak draaide precies op het juiste moment langs de naald en pakte keurig de draad op. Zo wordt een lusje gemaakt en weer een lusje door het lusje, enzovoort. Het lijkt een beetje op haken met de stof ertussen.

Ik heb een filmpje gemaakt, maar omdat het naaimachientje op de rand van het aanrecht geschroefd is, kon ik mijn statiefje niet gebruiken. Dus het beeld trilt een beetje...


Een schuifje aan de onderkant van het werkblad is te verstellen en geeft op die manier de transporteur meer of minder mogelijkheid om te bewegen. Zo regel je de steekgrootte.

Zo simpel en zo perfect!

6 opmerkingen:

 1. Ik wist geen andere manier om je te bereiken dus maar even via het reactieveld: Ik kwam deze advertentie tegen op Marktplaats, misschien is het iets voor jou?
  http://link.marktplaats.nl/670627053

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb even gekeken, maar deze naaimachine voegt niets toe aan mijn collectie. Ik kan beter zelf wat gaan verkopen.....

   Verwijderen
  2. Ach, ik vond het gewoon een bijzonder exemplaar (maar ik ben ook niet zo op de hoogte als jij van alle modellen ) dus ik dacht: "Ik tip je even"..... de bedoeling was goed ;-)

   Verwijderen
 2. Although it is small and was sometimes marketed as a child's machine, it was designed as a machine for adults.
  I would love to have one someday; I'd use it to do embroidery.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I have never seen such toy! Thank you for linking to my party.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naar mijn vaste overtuiging koop je voor een kind geen haaksteeknaaimachientje. Als je aan het losse uiteinde trekt waar die van de machine komt is je naad ineens geen naad meer, maar heb je twee losse lappen. Ik leerde, bijna 60 jaar geleden, machinenaaien op mijn moeders, tweedehands gekochte in ongeveer 1922, uit 1879 stammende Singer, met eikelvormige knopjes voor de spanning. Al brak ik wel eens een naald en was het voor een 7-jarige wel eens lastig het naaigaren van het langwerpige spoeltje door het schuitje te rijgen, je naaide echt met een boven- en onderdraad. Voor zo'n 20 euro (via Marktplaats) en wat machineolie geef je een kind een geschenk voor het leven. Geen gerek met de voetjes naar het pedaal en geen doornaaiende machine in geval van paniek met doorboorde vingertjes als resultaat (mijn tante riep hard ho, ho dan toch, tegen de nieuwe elektrische naaimachine, zoals ze gewend was tijdens het paardmennen). Met een handnaaimachine leer je bovendien twee handelingen tegelijk, draai het wieletje met rechts en sturen met de meestal minder handige linkerhand. Later, als ze overstappen op elektrisch naaien, hebben ze hier alleen maar voordeel van. Bovendien zijn de oude handnaaimachines veel lichter van gewicht dan de elektrische en staan ze ook nog eens "cool" op een meidenkamer.

  BeantwoordenVerwijderen