zondag 28 april 2013

Koffertjes van de Singer Featherweight.

De Singer naaimachines die niet in een meubel zaten, zijn altijd verkocht in een beschermende koffer.

Dat was in het begin een houten kap, meer een deksel. Die klikte vast op de bak waar de naaimachine in vast zat. Ik raad aan die hele constructie niet aan het handvat op te tillen, maar altijd de bak onder de naaimachine te ondersteunen.

Later werd het een echte koffer, bijna alsof je op vakantie ging!
Hier werd de naaimachine met de houten onderbak ingeschoven en de losse deksel van de koffer aan de onderkant scharnierend bevestigd waarna de koffer kon worden gesloten.
Dit was een loodzwaar geheel dat het begrip "draagbaar" letterlijk en figuurlijk een speciale lading gaf!
Met "draagbaar" werd dan ook meer "verplaatsbaar" bedoeld, dit in tegenstelling tot de naaimachines die in een meubel waren ingebouwd.

Gelukkig was de Featherweight een stuk beter te hanteren. In het pittige zwarte koffertje werd de machine met de bijbehorende accessoires netjes opgeborgen.

Ik heb twee modellen van die Singer Featherweight koffers: 1. met een platte bak bovenin en 2. met een klein bakje hangend aan de linkerkant van de koffer.
De koffers met de bak bovenin hebben als buitenmaten
lxbxh: 33 x 21 x 29 cm. (13 x 81/4 x 111/2 inch).
Het voetpedaal wordt met samengebonden snoer in het bovenbakje geplaatst.


De koffers met het kleine metalen of rood plastic bakje aan de linkerkant hebben als buitenmaten:
lxbxh: 36 x 21 x 29 cm. (14 1/4 x 81/4 x 111/2 inch).


Het laatste model is dus iets groter. Naast de omhooggeklapte klep van de kleine naaimachine is onder het bakje wat ruimte. De bedoeling was dat het groene Singer doosje met speciale voetjes en schroevendraaiers op de bodem van het koffertje naast de naaimachine werd geplaatst. En wat kleine rommeltjes bovenin het bakje.
Het voetpedaal wordt in een houder geschoven die aan de deksel is bevestigd. Het snoer hangt bij de naaimachine in de koffer.

Ik geef de voorkeur aan de koffers met het kleine bakje. Ooit vond ik een kartonnen doosje dat bijna de hele ruimte onder het bakje opvult, zodat ik veel voetjes kan opbergen.


Mijn "nieuwe" Singer 222 heeft dit model koffer. Aangezien dit de naaimachine is die ik zeker blijf houden, ben ik blij dat ik het kartonnen doosje hier weer in kwijt kan. In het kleine metalen bakje zitten de blikjes van de eerste eigenaresse. Die verpakkingen van Strepsils werden volgens mij door iedereen wel gebruikt voor het bewaren van klein los spul, mijn moeder had die ook.
Eén van de blikjes bevat naalden, de andere nog wat spoeltjes. Ik vind het bijzonder om de kleuren van het garen te zien waar ooit mee gewerkt is.Toch heeft één van de Singer 221's echt de mooiste binnenbekleding van de koffer. Het lijkt wel damast, zo glanzend en gaaf is dit patroon.
Waarom zijn er verschillen in de binnenbekleding van de koffertjes? De buitenkant is steeds hetzelfde zwarte namaakleer!Ik weet niets van de koffers van de witte Singer Featherweights. Dus als iemand daar wat informatie over heeft....


1 opmerking:

 1. Leuk item over de koffertjes !
  Ik heb ook gemerkt, dat er een aantal verschillende zijn. Persoonlijk vind ik dan weer de koffer met de grote bak bovenin het gemakkelijkst. Anders haak ik steeds met mijn FW tegen het kleine zijbakje aan.

  Wat ik weet over de koffertjes van de witte FW's : Er zijn 2 types. Een Amerikaanse/Canadese uitvoering. Die is creme/wit met een donkerblauwe deksel.
  En je hebt een Engelse/Schotse uitvoering. En die is mintgroen met een donkerblauwe deksel.
  In beide koffertjes heb ik nooit een bak gezien.
  Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit, dat de snoeren van de voetpedaal aan het machientje vast zitten. Mocht je er ooit foto's van willen, kan ik ze wel mailen.
  Veel succes nog met jeleuke blog !! Ik heb er al veel aan gehad !

  BeantwoordenVerwijderen