dinsdag 5 februari 2013

Singer Featherweight. Schoonmaken en herstellen (4).

Bij mijn restauratie-programma hoort zeker de elektrische bekabeling van de naaimachine naar het stopcontact en naar het voetpedaal.
Zoals je ziet op de foto is dit nogal een vreemd samenraapseltje, wit snoer en zwart snoer. Waarbij dat laatste ook nog eens geaard is, maar wel naar een ongeaard stekkertje loopt. En die pleister....die verbergt waarschijnlijk wat schade aan het  draad, ik heb maar niet eens eronder gekeken..

Een naaimachine hoeft niet geaard te worden en kan ook niet geaard worden.

Ik ben dus erg benieuwd wat hier de bedoeling was van de aarde-draad, die wel aan de stekker van de naaimachine gekoppeld was. Als iemand mij een foto kan sturen van de situatie bij een vergelijkbare stekker?!

Want ik wilde van mijn andere Singertje het voetpedaal even op deze Featherweight proberen, maar dat paste dus niet.
Ik ben echt geen held, maar durf wel met elektra te werken. Ik heb jaren geleden hier in huis als eerste verbetering een andere groepenkast laten plaatsen met o.a. een aardlekschakelaar. Dit met oog op de kleine kinderen, waarbij vooral de jongste een ondernemend type was.

Maar verder geldt altijd: goed nadenken, goed vooraf informeren en stekker uit het stopcontact zolang je nog bezig bent.

Het gereedschap voor deze klus zit in mijn doosje met naaimachine-gereedschap.

Nog steeds kan ik alleen zwarte ronde stekkers vinden, die lijken op de oude Singer stekkers, maar je hebt wel een verloopsnoer nodig voor een stopcontact met aarde of een smal stopcontact. Ik vind het wel mooi om het een beetje authentiek te houden.

Een close-up van de stekker van de naaimachine. Onder de koperen schroef zit de groene aarde-draad die nergens naartoe gaat!
De schroefjes waarmee de twee delen van de stekkerdoos op elkaar worden gehouden ontbreken, die moet ik ergens vandaan halen. De twee ringetjes aan de zijkanten van de stekker nemen die taak nu waar.

Met een schroevendraaier zijn die ringetjes gemakkelijk eraf te schuiven.
De koperen bedrading in de elektriciteitsdraden is om de schroeven gedraaid. Een beetje te pluizig, maar zolang de draden van aan en afvoer elkaar niet raken, is dat geen probleem.


Het is voor mij ook handig dat ik op mijn eigen blog kan lezen hoe het ook al weer moest met die bekabeling!

De kleuren die ik aanhoud zijn:
*zwart  van stekker naar 1. en van 1. naar voetpedaal  (aanvoerende draad)
*blauw vanaf voetpedaal naar 2. en van 3. naar de stekker (afvoerende draad)
Het voetpedaal moet worden gedemonteerd door de 4 schroeven aan de onderkant te verwijderen en dan door te drukken op de gaspedaalknop en bij de ingang van het snoer een ruimte te vinden om de bovenkant van de onderkant van het pedaal los te krijgen.


Heel verrassend dat de binnenkant van blauw porselein is!

Een scherfje ontbreekt, maar tot nu toe heb ik niet gemerkt dat het een probleem is.

Hier is een ander blog over het voetpedaal.

En hier over de elekta.
De elektriciteitsdraad moet van het pedaal naar de stekker van de naaimachine en dus zo lang zijn dat de naaimachine op tafel kan staan en het pedaal op de grond... ;)

Ik werk graag aan de naaimachines op het aanrecht, dus ik maak het snoer nog iets langer dan voor gebruik aan tafel nodig is.

Met een draadstripper is het plastic makkelijk te verwijderen en de koper draadjes draai je met de klok mee om elkaar heen. Dan een oogje of boogje van het koperdraad maken en om de bevestigingsschroef. Altijd met de klok mee, want als je de schroef aandraait gaat dat ook rechtsom / met de klok mee en blijft het draad mooi zitten.


Dit is het eindresultaat, mooi gedistingeerd zwart draad en een ouderwets aandoende stekker.

De ringetjes zitten weer op hun plaats.

Nog een tip: rijg alvast het ringetje op het elektriciteitsdraad voor je beide kanten van het draad gemonteerd hebt...het is zo jammer als je weer iets los moet maken..

Hoewel openbuigen ook wel ging, ik had geen moed meer om van alles los te schroeven!
8 opmerkingen:

 1. "good job"! Waar haal jij die zwarte stekker? Bij mijn FW zat er (o gruwel) een witte gamma stekker aan! Ik heb elke bouwmarkt gehad maar kan alleen witte vinden. Het ziet eruit als mn buurman met witte sportsokken onder zn, te korte spijkerbroek.
  Ik heb inmiddels op jouw advies dat batterij-achtig ding uit mn voetpedaal gehaald..
  grappig dat jouw inhoud blauw is! Bij mij is ie wit (past bij de stekker haha)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Annemiek, ik heb bij de Praxis en bij Karwei zwarte stekkers gekocht, die van de Praxis vond ik net iets mooier afgewerkt. Platte zwarte stekkers zie ik tot nu toe nergens. Maar een ongeaarde ronde stekker lijkt ook het meest op de oude stekker, dus dat staat prima. Wel een verloopstekker of verlengsnoertje maken, anders kan je niet zomaar ergens aan de slag als daar alleen geaarde stekkerdozen zijn!

   Groetjes, Francis.

   Verwijderen
  2. Opnieuw naar de bouwmarkt komende week dus! Goede tip over die verloopstekker/verlengsnoer. Dáár had ik dus niet aan gedacht! Bedankt weer!

   Verwijderen
 2. Wat vind ik het toch knap van je, zoals jij ze uit elkaar haalt en weer maakt.
  Even een vraagje de achterkant van je blog met al die naaimachine's die is denk ik gemaakt in Londen, klopt dat?
  groetjes Merian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Merian,

  Die foto heb ik van internet geplukt. Er is een winkel die wanden en etalage vol heeft met naaimachines. Zo erg is het bij mij thuis gelukkig nog niet!
  Het ziet er wel leuk uit, he?!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Enig idee hoe je de mannelijke stekker van de machine kunt repareren?

   Verwijderen
  2. Hallo Lida,

   Kan je mij een foto sturen van het probleem? Via francisgortmaker @ gmail . Com

   Dan kan ik beter inschatten wat er te doen is!
   Groetjes, Francis.

   Verwijderen
  3. die winkel met die wanden vol naaimachines zit in Londen, ik hoop dat je er langs bent geweest toen je laatst in Londen was...

   Verwijderen