maandag 18 februari 2013

Quilt label maken met iPad.

Natuurlijk kan je een label voor een quilt maken door uit de losse pols een tekst te schrijven met een permanent marker. Maar ik type liever een tekst om de layout naar mijn zin te maken. Wat meer of minder afstand tussen de regels. Of de namen met iets grotere letters dan de andere woorden.

Op internet zag ik een voorbeeld om de iPad als lichtbak te gebruiken. Dat wilde ik weleens uitproberen!

Ik heb eerst de tekst naar mijn zin gemaakt in een tekstverwerkingsprogramma.

Om dat dan met de iPad te projecteren en over te trekken lukte mij niet, omdat de iPad heel snel het beeld laat verschuiven. Je kan door te vegen of met je vingers uit elkaar te bewegen op het scherm heel makkelijk teksten of foto's vergroten of verkleinen, maar nu is dat niet handig!

Eén optie om het toch te kunnen overtrekken op stof, is de tekst te printen, het tekstgedeelte dat je wilt gebruiken op het scherm te plakken met schilderstape of speciaal plakband dat goed te verwijderen is. De stof er bovenop te plakken met tape en dan met een watervaste stift de letters over te nemen.

Dit gaat nog beter als je bij instellingen de helderheid van het scherm op maximaal zet!
En een leeg document neemt om een witte achtergrond te krijgen. Ik heb een soort word-document geopend daarvoor.

Zo heb ik het label voor de Quilt voor Zoon3 gemaakt. Erg basic, geen extra tekst, psalm of tekeningetje erbij. Dat past niet zo bij de quilt en ook niet bij ons. Als je even googled zie je veel voorbeelden van labels, dus vast iets wat je mooi vindt.


Toch bleef ik het idee houden dat het ook anders zou moeten kunnen. Want stel dat je op vakantie bent zonder printer en je wilt een stitchery maken of een quilt label, dan is het handig als het helemaal met je iPad (of vergelijkbaar apparaat) kan.

In overleg met mijn echtgenoot (ere wie ere toekomt!) heb ik nu de volgende oplossing:

-Maak de tekst. Of zoek een mooie stitchery op internet.

-Maak een screengrab of screenshot, hoe je het ook noemt, door de home-button (midden onder) en de aan/uit-knop tegelijk in te drukken. Het beeld dat dan op het iPad-scherm stond is nu een foto geworden.

-Zoek die foto in je foto-bestanden. 
-Als je de foto op je scherm hebt en rechtsboven op het schermpje tikt, kan je kiezen wat je met de afbeelding wilt doen.
Kies voor afbeelding gebruiken als achtergrond.
Kies daarna voor beginscherm.
Sluit het foto-programma.

De afbeelding is nu een plaatje geworden op je scherm (zoals je bureaublad op de computer) dat niet meer beweegt of weg te vegen is en ook niet groter of kleiner kan worden.

-Lapje stof erop en overtrekken.

Als voorbeeld de Stitchery van de Singer Featherweight van vorig jaar.
Hier nog een voorbeeld met een stitchery van "Cindy at her Country Home" : op deze pagina te downloaden.

 
 
 
 
Natuurlijk duw je niet al te hard op je scherm!
 
En natuurlijk is een lichtbak goedkoper dan een iPad!
 
Maar als je even niets anders hebt dan een iPad is dit een mogelijkheid....

2 opmerkingen:

 1. Hoi Francis. Wat een goed en leuk idee!! Er zit niets anders op (zucht): ook wij quilters moeten gewoon een ipad kopen....
  Fijne dag! Groetjes, Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oooohhh wat een vindingrijk idee Francis, wat goed hahaha!!! En zo leuk te zien hoe m'n patroontje toch in jouw meest geavanceerde "lichtbak" te zien is. Helemaal leuk dit en krijg hier een smile van oor tot oor!

  Heel veel maak en creatief plezier ben benieuwd wat je van de stitcherie gemaakt hebt, krijgen we dat ook te zien?

  Lieve hartengroet van Cindy

  BeantwoordenVerwijderen