donderdag 8 augustus 2013

Singer 319 (4).

De fashion discs heb ik ook al bij de Singer 306 gebruikt.

Het zijn zwarte schijfjes, groter dan het rondje dat je maakt met duim en wijsvinger. Ik denk dat ze van bakeliet zijn, de oudste vorm van kunststof. 

De rand van de fashion discs is gegolfd, bij ieder schijfje weer anders. Op het schijfje staat het nummer en een tekening van het patroon van de steken die je ermee kan naaien.
De naaimachine 'leest' met een staafje de rand van de ronddraaiende fashion disc. Het staafje beweegt dan op en neer en geeft zo de informatie door aan de naaimachine. Ik zal eens kijken hoe dat precies gaat! 

Dit zijn de patronen die met de schijfjes gemaakt kunnen worden:
De Singer 319 kan met de hendels in verschillende combinaties nog 12 patroontjes naaien.


En in de handleiding staan nog eens 2 pagina's met combinaties van fashion discs en hendels.Dus er komen nog 24 mogelijkheden bij zo!
Dat is dan rechtstikken, 4 hendels, 26 fashion discs, 12 hendelcombinaties en 24 patronen met hendels en fashion discs. 67 mogelijkheden om creatief met steekjes te zijn!

Hoewel ik er een aantal op de grafiek van de monitor van de hartbewaking vind lijken. Wel een mooie regelmatige hartslag, maar om dat nu als leuk versierinkje ergens langs te stikken? Misschien voor operatie-jasjes??