donderdag 1 augustus 2013

Conductoren Singer 222 verwijderd!

Gisteravond bleef ineens mijn Singer Featherweight naaien, terwijl ik aan het eind van het naadje was en geen gas meer gaf!

Dat betekent dat ergens sluiting wordt gemaakt en het voetpedaal geen rol meer speelt. 

Snel de stekker uit het stopcontact dus!!!

Het voetpedaal aan de onderkant open schroeven door de vier schroefjes in de rubberen anti-slip kussentjes los te draaien.

Pedaal open drukken door te duwen op de knop waarmee je de snelheid regelt.
Schroeven losdraaien waarmee de conductoren verbonden zijn met de stroomkring.
Conductoren verwijderen en andere stroomdraden weer vastschroeven.
Stof verwijderen met tissue. Druppeltje Singer olie op scharnierende deel van mechaniek. 

Voetpedaal weer in elkaar zetten en kussentjes vastschroeven. Conductoren weggooien.

Probleem opgelost. In 10 minuten!

Stom dat ik de aanwezigheid van de conductoren niet eerder heb gecontroleerd!!!! Dit moet je altijd doen bij een oude naaimachine.

Het verhaal van T. is daar een huiveringwekkend en afschrikwekkend voorbeeld van! Hij had een naaimachine op zolder staan met de stekker in het stopcontact. Kwam thuis en hoorde beneden al een raar geluid. Liep naar boven en rook een vreemde lucht... Hele zolderkamer zag blauw en rook naar verbrand rubber. De naaimachine was uit zichzelf gaan naaien. De rubber aandrijfriem gesmolten. Een drama! 
Maar na afkoelen deed de motor het weer prima en nadat T. de conductoren uit het voetpedaal had verwijderd was de kans op herhaling eigenlijk gereduceerd tot 0. 
Toch is mijn advies altijd de stroom af te zetten als je je naaimachine verlaat. En dat geldt eigenlijk voor meer apparaten.