donderdag 6 juni 2013

Je wil een Singer naaimachine kopen. Een mooie oude! (1).


Een oude Singer naaimachine aanschaffen. Dat is een goed idee!

Natuurlijk zijn die nieuwe super-de-luxe naaimachines prima. Met alle mogelijkheden en knopjes. En electronica. Maar toch....

Zou je daar over 60 jaar nog mee werken? Waarschijnlijk niet. Dan is die naaimachine allang afgeschreven. De electronica is stuk, repareren kost meer dan de machine waard is, etc.

En zeg nu eens eerlijk... wat wil je met een naaimachine?

Rechtstikken? Vooruit en achteruit? Een mooie stabiele steek? Ook door dikke stoffen? Makkelijk onderhoud, dat je zelf kunt uitvoeren?
Neem een oude! Kost een habbekrats. Onderdelen voorradig.

En het geluidje....sommige zoemen, sommige hummen.. Kies tussen een handnaaimachine, trapnaaimachine of electrisch. Ombouwen kan ook, dus dat hoeft je niet te belemmeren in de keuze.Maar je wil graag een mooie....
Die zijn er! Natuurlijk is die oude aftandse naaimachine van je oudtante te restaureren. Ook op Marktplaats zijn genoeg oude Singers te vinden. Even de advertenties in de gaten houden en als je niet al te kieskeurig bent, heb je zo een mooie te pakken.

Orienteer je voor je gaat kopen eerst op de onderdelen van een naaimachine. Dan zie je het meteen als er iets ontbreekt. Er worden 'complete' naaimachines aangeboden waar duidelijk de steekplaat van mist!


Alle onderdelen zijn bij te kopen. En desnoods koop je twee dezelfde en maak je er één complete van.

Een volgend blogje gaat over de verschillende typen Singer naaimachines. Ieder model heeft zijn eigen plus- en minpunten.

Voor een leek zien Singer naaimachines er allemaal hetzelfde uit. Zwart, met het woord Singer erop. Dat is meteen de aanwijzing dat het een Singer naaimachine is, want de andere merken kwamen in die tijd ook alleen maar met zwarte machines. Op Marktplaats zie je 'echte Singer' naaimachines met Pfaff of Naumann erop. Geen echte Singer dus!

De Singer naaimachines hebben vaak een goudkleurig randje. Maar ook hele motieven komen erop voor. Er zijn verzamelaars die van ieder motief (decal in het Engels) één exemplaar willen hebben.

Ik vraag me wel eens af waarom de Singer 221 of 222 niet met meerdere variaties in motief of kleur is uitgevoerd. Waarschijnlijk omdat ze toch wel goed verkochten.Van internet heb ik allerlei foto's geplukt om de decals te laten zien. Want zoveel verschillende naaimachines heb ik echt niet!

Mijn favoriet staat bovenaan deze pagina. Die heet Tiffany. Zie je de Red Eye? De Sphinx? De Peacock? En de Lotus?

Hoezo zijn Singer naaimachines zwart??