zondag 1 november 2015

Zeeuws museum

Van buiten oud, van binnen jong. Zo voelen veel mensen zich wel eens en zijn daar niet zo blij mee, maar voor het Zeeuws Museum in Middelburg is het een groot compliment!


De buitenkant is een mooie abdij, de binnenkant vol glas en roestvrijstaal. En toch sfeervol door alle mooie voorwerpen.
Tegenwoordig zijn musea niet alleen wanden vol schilderijen en vitrines met spullen, maar richten ze zich op het overdragen van kennis over oude technieken en gebruiken.

Zo begon het bij het begin al met een striptease uit 1850. Wel met jongelui van de dansacedemie en je zag niets bijzonders, alleen een keurige blote achterkant van een getraind lichaam.

Dat uitkleden was met recht een openbaring, want wat hadden die mensen veel aan in die tijd! Laag over laag werd afgepeld, een soort Matroeska poppetje.

Start de (zeer nette) Stripshow door op onderstaande afbeelding te klikken.



Eén van de leukste kledingstukken vind ik het Jak. Een kruising tussen een bloesje en een jasje. Van dubbele stof, gevoerd dus, en kleurig.

Heel bijzonder was de expositie HANDWERK in het museum. Doordat de oude techniek van het maken van een jas niet meer gebruikt wordt, dreigt die kennis verloren te gaan. Nu heeft het museum een project om met het handwerk van vroeger om te leren gaan.
Zo'n jakje werd gemaakt van twee lappen stof en bijna zonder schaar in elkaar gezet, simpel door de stof te vouwen. Op die manier werd de stof niet beschadigd en was eventueel opnieuw te gebruiken.

Een film met uitleg over het "Jak vouwen" vind je hier: 

Echt geweldig om te zien! Hier is een oud Jakje dat opengemaakt wordt.
Ik zou echt graag zo'n jasje dragen, wel een beetje een ruimer model.
Door studenten worden nu nieuwe jakjes gemaakt en ontwerper Antoine Peters heeft het vertaald naar een trui.
De binnenkant van het nieuwe jak laat alle plooien zien en de keurige afwerking.
Zo'n detail met opgenaaide haakjes, die piepkleine steekjes! Heel mooi!
Je kan tijdens een workshop leren hoe je een jak moet vouwen. Helaas was dat de dag nadat wij in het museum waren. Misschien heb ik volgend jaar een mogelijkheid die workshop te volgen.

Het museum gaat nog meer oude technieken onder het stof vandaan halen om ze te behouden. Dus zeker een goede reden om nog een keer naar het Zeeuws Museum te gaan als je daarvan houdt.

Het museum heeft veel beeldmateriaal en ook een interessante film over de 40 jarige restauratie van 7 grote wandtapijten over zeeslagen tussen de Watergeuzen en de Spanjaarden gedurende de 80-jarige oorlog. Het restaureren duurde dus langer dan het maken van de wandtapijten!

Op de bovenste verdieping waren de Wonderkamers. Houten kisten, zo groot als een kleine slaapkamer, met vitrinekasten vol met interessante spulletjes. Het visserij-verleden van Zeeland zorgde ervoor dat mensen zeereizen maakten en van alles uit verre landen mee naar huis namen. Maar ook lag er borduurwerk tussen en een kleurrijke quilt.



Natuurlijk moest ik in het museumwinkeltje wat lapjes kopen... Daarna een rondje Middelburg en een broodje gegeten. 
We komen zeker nog eens terug! Middelburg ziet er zeer verzorgd uit en is zelfs op zaterdag gezellig  rustig/druk. En de mensen waren gemoedelijk. Prima sfeertje dus!


Via een route langs de kust richting het noorden. Wat een ruimte in Zeeland! En groen en water. Een hele mooie provincie.
Genoeg te zien voor een volgende keer.