zaterdag 24 oktober 2015

Singertjes in Den Haag! En door naar Gent en Middelburg.

Bij het QuiltersPalet in Den Haag was vorige week donderdag een workshop voor het onderhoud van de Singer Featherweight. Natuurlijk waren we op tijd vertrokken vanuit Purmerend, want je weet maar nooit met de files. Gelukkig reed alles lekker door en waren we ruim op tijd.
De dames met Singertjes druppelden binnen. Zoals altijd was het een gezellige groep, alsof iedereen met een oude naaimachine relaxed is.
De machientjes werden schoongemaakt en gesmeerd. De hele workshop liep gesmeerd! En na de lunch werden de mooie stofjes van het QuiltersPalet gebruikt om het vouwmapje te maken en kon ik nog wat machientjes afstellen. Ook dat ging allemaal prima.

Het was dus een goed begin van onze mini-trip, want vanwege de herfstvakantie hadden wij een paar daagjes gepland om weg te gaan en we reden in de namiddag van Den Haag naar Middelburg.

Onderweg kwamen we deze auto tegen. Een model waarvan ik als kind dacht dat het een auto voor families was. Wij hadden geen auto, maar waarschijnlijk de ouders van kinderen uit mijn klas wel. Vandaar dat ideewaarschijnlijk.
Toen ik even bij het thuisfront via de whatsapp informeerde of alles goed ging, kreeg ik als antwoord van de drie zonen deze foto.... Ze hadden in ieder geval geen honger...


In het donker aankomen in een vreemde stad is altijd bijzonder. Dit was het uitzicht vanuit de hotelkamer. 
En bij de voordeur van het hotel zag je het station van Middelburg.

Onze doordachte planning leidde ertoe dat we op vrijdagochtend naar Gent gingen, zodat we zaterdag Middelburg konden bekijken en vandaaruit weer naar huis konden rijden.

In België vind ik de bordjes voor de afslagen altijd erg kort voor de afslag staan. In het donker is dat wel eens lastig rijden.
Gent is een geweldig mooie stad! Veel oude gebouwen, veel leuke winkeltjes, restaurantjes, veel levendigheid. Echt een aanrader!
In een zaakje met tweedehands spulletjes kocht ik iets waar ik al langere tijd naar op zoek was. Ik plaatste deze foto op Facebook om mensen te laten raden. Dit is trouwens niet de winkel van de meetstok, maar wel wee eentje met een Brabantiarekje en een oud Singer reclamebord.
Er zit een meetstok in dat pakje, zoals ze gebruiken in een stoffenwinkel.
Deze stokken werden om de paar jaar geijkt om te controleren of ze nog wel precies een meter waren. Niet iedereen had thuis een centimeter om te kunnen controleren of het wel klopte wat de winkelier had afgemeten. Ik dacht dat het eerste stempeltje met een jaartal van 1948 was, maar volgens een collega van mij wordt er 1848 bedoeld. En dan zitten er nog stempeltjes met een letter voor...
We proberen uit te zoeken hoe oud deze meetstok is.

De oude pandjes van Gent zijn gewoon in gebruik. Je loopt bijna in een openluchtmuseum waar mensen wonen en werken. Functioneel oud.

Het kasteel waar een echte ridder over de binnenplaats rondliep.
Mooie winkels. 
De kerstspulletjes van Villeroy en Boch! 

En hieronder een zakje Gentse neuzen. Heerlijke zoete lekkernijen, een paar dagen in een oven op 48 graden gebakken, stevig van buiten en hele zachte vulling. Mmmmm... We hadden er nog precies genoeg,  voor iedere zoon ééntje, toen we thuiskwamen!
Zo'n tripje is bepaald niet bedoeld om af te vallen. Eten in een restaurant, lekkere toetjes op de kaart. De verleiding is groot.

Op zaterdag dus na het uitchecken het stadje Middelburg ingelopen.
Weer met hele mooie huizen. Hier een mijnheer die zijn koperwerk aan het poetsen is!

Maar ook leuke speelse moderne spullen in aparte winkeltjes.
En ook een naaimachinewinkel!
Het feit dat iemand openlijk de naaimachines van Blokker en Aldi afkraakt maakte ons toch nieuwsgierig, dus gelijk de winkel in.
In de etalages heel veel oude naaimachines. Geen Featherweight gezien helaas!
Binnen veel folklore stoffen, knoopjes, kantjes en bandjes. En naaimachines natuurlijk!
Een aanrader hoor, deze winkel. En de meneer in de winkel was ook erg leuk!
De gewone winkelstraat met de winkels van de grote ketens lieten wij links liggen. We wilden een beetje cultuur.
In de oude abdij was het Zeeuws museum. Met een tentoonstelling genaamd 'Handwerk'. Daar komen morgen de foto's van! 

1 opmerking:

  1. Gezellig verhaal en zie ik toch mijn vorige oude Singertje, de lichte kleur met oranje en geel randje in die etalage staan!

    BeantwoordenVerwijderen