zondag 14 december 2014

Hoe hoog moet de voet van de Singer Featherweight?

Gisteren was een heuglijke dag, want er stonden twee Featherweights te wachten op hun nieuwe eigenaressen!

De dames zijn quiltvriendinnen en ontdekten pas na de aankopen dat ze allebei een machientje bij mij besteld hadden. Dus nu kwamen ze samen en kregen informatie over gebruik en onderhoud van de machientjes. 

Als het goed is hebben ze nu nooit meer een servicebeurt nodig! Want dat is zo fijn met die oude (lees: niet electronische en geen plastic onderdelen bevattende) naaimachines: je kan alles zelf!

Smeren, oliën en vooral gebruiken! Dat is het enige onderhoud dat nodig is.

Dus kon ik nu oefenen voor de workshops en ga ik nu een draaiboekje schrijven om een checklist te hebben of wel alles aan bod is gekomen. Natuurlijk is er veel op te zoeken in de (digitale) handleiding en kan er ook per mail een vraag gesteld worden.

Omdat ik ook niet alles uit mijn hoofd weet, heb ik nog even opgezocht hoe ver de afstand van de voet van de naaimachine tot het werkblad hoort te zijn als de voet in de hoogste stand staat. Dat is met de hendel omhoog.

In een handleiding van Singer staat het volgende plaatje:

De afstand moet 5/16 inch zijn. Ook zie je de schroef aangewezen waarmee je de hoogte van de voet kan verstellen. Als je die schroef een beetje losdraait, kan de stang van de voet op en weer geschoven worden.

Je kan met een inch liniaal naast de voet meten.
De foto vertekent het beeld een beetje. 

Duidelijker is het hier weergegeven, met een berekening erbij:
Voor de mensen die liever in centimeters meten, 5/16 is 0,79375 cm. Afgerond is dat 0,8 cm.

Het tweede waar je op moet letten is de naaldstand. Nu moet je daar niets aan veranderen als de machine goed naait en geen steken overslaat. Want de timing van de naald heeft te maken met het oppikken van de onderdraad.

Zit echter de voet van je naaimachine te hoog als de voet in de hoogste stand staat, dan botst de naaldhouder tegen de voet als de naald omlaag gaat.

Controleer dat door de voet omhoog te zetten en de naald door middel van het handwiel naar beneden te laten bewegen.
Hierboven zie je de zwevende voet en de naald in de laagste stand. Ze raken elkaar niet. Raken ze elkaar wel, zet dan de voet ietsje lager.

Heb je iets versteld aan de voet, controleer dan of de voet nog recht staat. Ook een scheve voet is te herstellen met de bovengenoemde schroef.

Nu moet de uitgangspositie van de naaimachine wat voethoogte betreft dus in orde zijn.

Dan ga ik zo even kijken naar de Free Motion Quiltvoet. Daar was namelijk het voethoogte probleem begonnen....

Wordt vervolgd!