maandag 29 december 2014

Verlies van stof beperken.

Wat mij absoluut niet bevalt aan de methode om Flying Geese te maken door uit te gaan van twee vierkanten, is de hoeveelheid stof die je moet afsnijden van het rare scheve blokje dat je krijgt voor je twee Gansjes hebt bemachtigd.
Hierboven een foto uit mijn archief. De Ganzen zijn roze, de lucht is paars. Alles wat je moet afsnijden om twee strakke Gansjes te krijgen, is toch een beetje jammer! 

En hoe kleiner de Gansjes, hoe groter relatief het verlies aan materiaal. Tel daarbij de stof die je verbruikt in de naden en je ziet het rendement van je dure quiltstoffen verschrompelen!

Tijd voor een andere aanpak dus!

Ik maakte een papieren malletje van het deel van de gans en de twee luchtdelen, met de naadbreedte erom heen.
Het 'prototype' was niet helemaal goed, maar daarna had ik het principe wel door en paste de maten een beetje aan.
Voor een sterblokje met vier Flying Geese die als ie af zijn en genaaid tussen de andere blokjes een maat hebben van 1"x2", snijd je voor de lucht 4 blokjes van 2" diagonaal door en voor de ganzen een groter vierkant lapje van 3 3/8 " diagonaal in vieren. 
Ook nu zijn er vier kleine vierkantjes nodig in de kleur van de gans (1,5 ")en een middenstuk voor de ster (2,5").
Door een luchtdeel op de gans te leggen en dat met een 1/4 inch voetje vast te naaien van onderaf naar boven, ben je zeker van de goed maat.
Hierboven een foto van hoe dat onder de naaimachine doorgaat.

Dat strijk je open. Dan pak je het andere luchtdeel. Ook daar begin je weer met naaien bij de basis van de gans, bij het brede gedeelte naar de top van de gans toe. Daarvoor draai je je werkje om, zodat het gansje bovenop ligt.

Het geleidertje van het 1/4 inch voetje til je even voorzichtig een paar milimeter op, om over het oortje heen te komen. Geloof me, als je dat 20x gedaan hebt, gaat het bijna automatisch!  ;)

Het beviel me wel om zo in serie te werken. Ik zal er volgende keer iets over vertellen, want zelfs met de oude naaimachines kan je dat prima doen. Even wat gevoel voor timing ontwikkelen!

Je ziet dat er nu heel weinig materiaal afgesneden hoeft te worden. De "Dog Ears" en wat kleine randjes.
Deze reepjes zijn de afsnijdsels van 13 Sterblokjes, dat zijn 52 Flying Geese. Valt wel mee dus!