woensdag 30 januari 2013

Singer Featherweight. Schoonmaken en herstellen.(2)

 Even een foto van het lichtknopje van deze Singer Featherweight. Nog wel een beetje stoffig..maar heel pittig.

Ik heb deze Featherweight de naam van de vorige eigenaresse gegeven, Krista.

Wat ik altijd al eerste doe om een naaimachine schoon te maken: met een borsteltje of kwast de naadjes stofvrij maken.
Dan een schone klamvochtige lap om alles af te nemen en daarna met een ander doekje naaimachine olie uitsmeren over de hele machine. Nu gaat de zwarte lak weer glanzen.         
De lak van je machine kan alleen tegen water (zo min mogelijk) en naaimachine-olie.
Als het binnenwerk er wel schoon uitziet hoeft daar niet meer gedaan te worden dan oliën en smeren. Druppel volgens de handleiding olie in ieder gaatje en op iedere plaats waar twee metalen delen langs elkaar schuren. De grove tandraderen met wat vaseline invetten. Ik doe dat door met een wattenstaafje wat uit de pot met vaseline te halen en probeer dat tussen de gleuven van de  tandraderen te krijgen. Door de draaiende beweging verdeelt het vet zich vanzelf.

Bij deze machine zag het mechanisme er schoon uit. Dat scheelt een hoop werk.

Een mechanisme dat er uit ziet of iemand met stroop heeft gemorst, moet echt eerst gereinigd worden voor je gaat oliën. Een wattenstaafje of doekje met wasbenzine doet wonderen. Ventileer wel goed! De lucht van wasbenzine is niet gezond om in te ademen!


 De faceplaat is goed te reinigen met groene zeep, net als alle andere rvs of chromen onderdelen. Even laten weken en goed afspoelen en afdrogen. Desnoods met een doekje met naaimachine-olie nawrijven.