zondag 7 oktober 2018

Voorbereidingen voor het Singer Featherweight Festival!




Wat een schitterende sportaccomodatie hebben ze toch in Oosthuizen! En daar zijn we volgende week met het Featherweight Festival! Afgelopen vrijdag zijn Marlies, Rietje en ik nog even gaan kijken.

Natuurlijk is de sporthal zo wel heel erg leeg, maar daar komt verandering in! Met grote tafels en heel veel gezellige deelnemers, snorrende machientjes, versieringen en vlaggetjes. 

Bovendien staat mijnheer Pim Wentink er met een grote verzameling strijkbouten, waar hij ook van alles over kan vertellen. 
En er hangen quilts van ‘Gossip in the Garden’ die gemaakt zijn op de Bee bij De Quiltmuis. Dat is een mooie en afwisselende quilt, dus heel leuk om aan te werken. Je krijgt zeker inspiratie als je deze quilts gaat bekijken!

Als je wilt kan je als deelnemer een quilt ophangen aan één van de rekken. Er is in totaal 70 meter aan ophangplekken, dus voor iedere quilt is ruimte! En denk nou niet dat er alleen perfecte quilts mogen hangen, want ook een beginnersquilt kan voor anderen inspirerend zijn. Het hoeft immers niet perfect! Een quilt waar met plezier aan gewerkt is, waar veel van geleerd is en die liefdevolle warmte kan geven is net zo belangrijk als een quilt die prijzen zou winnen op een internationale tentoonstelling.

Dus neem een quilt mee! Zorg dat je naam op de achterkant staat en maak een tekstje dat je naait of speldt aan de voorkant met ook je naam en wat informatie over de quilt. Is het een bestaand patroon, zet dan de naam van het patroon en de ontwerpster erbij. En bijvoorbeeld hoe is de quilt gemaakt/gepatcht? Hoe is de quilt gequilt? Waarom heb je deze stoffen gebruikt? Was dit je eerste quilt? Hoe lang ben je er mee bezig geweest? Waar hangt, ligt de quilt, aan de muur, op een bed, had je de quilt voor iemand gemaakt of voor een speciale gelegenheid?
Ik ga ook mijn allereerste quilt meenemen! 
Je kan de quilt met knijpers ophangen of zelf broekklemmen meenemen. 
(De organisatie is niet aansprakelijk voor de meegebrachte quilts of andere eigendommen.)

Je kan je nog tot aanstaande woensdag opgeven voor het Festival. Twijfel niet, geef je op en kom er gezellig bij! Opgeven kan via de website van De Quiltmuis. (KLIK HIER).

De toegang voor kijkers is helemaal gratis! Dus ben je wel benieuwd maar ben je geen deelnemer, dan kan je binnenkomen en de strijkboutenverzameling bekijken, de tentoongestelde quilts bewonderen en een kijkje nemen in de zaal om meer dan 60 deelnemers te zien die naaien op hun Singertje. 

In het bezoekersgedeelte zijn mijn quiltvriendinnen (de Singermeisjes Carla, Saskia en Joke) bezig op hun machientje en zij zullen je met plezier van alles vertellen over de machine. Ook staat er een Featherweight klaar waar je met hun deskundige hulp even op kan naaien. Het is de bedoeling van Marlies Wolda van De Quiltmuis en de organisator van het Featherweight Festival er ook bij zit, maar zij zal waarschijnlijk overal en nergens bezig zijn. 

Natuurlijk staan de dames van De Quiltmuis er ook met de winkel. Heel veel uit de echte winkel wordt meegenomen en er zijn aanbiedingen met bovendien een aantrekkelijke korting van 10%.

En ik sta er met een kraam van Het Singer Winkeltje. 
Ik ben al allerlei spulletjes aan het verzamelen, een paar kindernaaimachientjes, antieke naaidozen, vintage naaispullen, van alles! Maar... op is op! Veel artikelen zijn one-of-a-kind zoals dat heet. Maar de voetjes en lampjes die horen bij de machientjes heb ik ook mee.

Ik zal tijdens de dag een reparatiewerkplaatsje hebben voor de deelnemers die een probleempje hebben, maar ik heb hopelijk ook tijd voor een praatje! Dus kom vooral gedag zeggen!

Gelukkig, de spullen die ik besteld had bij The Featherweight Shop in Amerika zijn binnen! Mooi op tijd voor het Featherweight Festival.

Ik heb een paar nieuwe artikelen, zoals de 1/4 inch voet met geleider die SCANT is, dus een naad naait die net twee draadjes minder breed is, waardoor je nog preciezer kan naaien. Dit voetje is €19.



Ook heb ik de Ideal Seam Gauge in de collectie, een plaatje met gaatjes om je naald in te doen, zodat je de zwarte of doorzichtige Seam Guide precies op de juiste afstand kan vastschroeven op het blad van de machine. Ook daarmee kan je een SCANT 1/4 naad naaien, maar ook een 1/4 inch of andere maat.





Verder zijn de draadgeleiders weer op voorraad. Deze stangen geleiden de draad vanaf de klos gelijk naar boven, waardoor het klosje niet rammelt en dat scheelt in geluid. Bovendien wordt de draad beter afgewikkeld, want de garens van nu zijn andere op de klos gewikkeld dan vroeger. Het is echt een voordeel dat ook bij snelle machientjes en driftige naaisters de draad beter op spanning blijft, omdat de klos niet door kan draaien als je snel naait en abrupt stopt. Een draadgeleider steek je in het oliegaatje dat in de hals van de machine zit. 

 Er zijn weer voldoende LED-lampjes, 220 en 110 Volt. Deze lapjes van The Featherweight shop passen tevens in de witte machientjes. LED lampjes verbruiken minder stroom en worden niet zo heet. Deze lampjes hebben een iets warmere tint dan de spierwitte LED-lampjes.

Vetspuiten neem ik ook mee naar Oosthuizen. Dit vet is geschikt voor de motor van de naaimachines die één of twee keer per jaar een beetje vet in de motorpotjes moeten krijgen. Bij de Featherweights zijn dat de zwarte 221 en de 222. Maar natuurlijk is dit vet ook geschikt voor andere vintage naaimachines. De spuit van The Featherweight Shop zit in een handige koker en heeft een gebogen punt om goed in de gaatjes te komen van de motor. Tevens is dit vet prima voor de tandwielen van de machines.

Natuurlijk is alles te bestellen, maar voor de gezelligheid kan je het ook in Oosthuizen komen ophalen. Zondag 14 oktober in Oosthuizen!