dinsdag 13 december 2016

Iets maken met je Featherweight.

Het kwam er niet zo van om te bloggen, vooral omdat het zonder die handige app op de iPad niet zo makkelijk gaat en een andere app steeds wilde dat ik zelf foto's verkleinde en ze ook nog een naam gaf. Dat werkt zo remmend op mijn schrijven, echt niet prettig.

Maar als het met versturen via de mail en daarmee verkleinen wel gaat, kan ik met de Macbook schrijven.
Wij kregen een Macbook van school om de verouderde computers uit het gebouw te kunnen halen. Wel makkelijk om je eigen computer mee te nemen van lokaal naar lokaal en niet steeds te hoeven inloggen, maar een Macbook werkt iets anders dan een computer en dat valt niet altijd mee... Gelukkig went het wel. Een beetje.

Ik begrijp dan wel hoe mensen naar hun nieuwe Featherweight kijken. Iedereen zegt daarvan immers ook dat het zo makkelijk is, maar toch kun je in de problemen komen! Hoe vaak ik niet een mail krijg van een wanhopige naaister met een machine die ineens niets meer doet....
*****************************************************************************
Even een klein Featherweight-quizje:

Vraag 1  Aan welke kant moet de platte kant van de naald? En hoe kan je dat onthouden?
Vraag 2  Hoe moet de draad door de naald? Van welke kant naar welke kant?
Vraag 3  Wat is de juiste plaats van de positievinger als je de steekplaat weer terugzet?
Vraag 4  Hoe komt het dat een niet gereviseerde machine kan naaien zonder dat je het voetpedaal gebruikt?

(De antwoorden staan onderaan dit blogje!)
****************************************************************************
De Singer-meisjes zijn weer bijeen gekomen!


Met Saskia en Carla zat ik rond de tafel en we hebben gewerkt aan een tasje. Ieder op zijn eigen manier, maar helemaal met een Featherweight.

Een tasje met een rits! Dat lijkt altijd moeilijker dan het is, vooral omdat je het niet zo vaak gedaan hebt. Een ritssluitingvoetje is geen must, maar wel erg handig. Ik ga in de kerstvakantie alle voetjes uitproberen die ik heb en handleidingen maken voor een aantal workshops in 2017. Want die oude naaimachine-voetjes zijn zo leuk en maken het naaien zoveel makkelijker. Als je ze weet te gebruiken natuurlijk!

Dit is mijn tasje geworden. Het stofje was een blouse, de mouwen kon ik gebruiken voor de voor en achterkant, de centuur van de omslag voor de handvatten en de opengemaakte delen van de centuur voor het middendeel naast de rits. Gelukkig heb ik nog stof over, want die is zo mooi. Nu heb ik er een breiwerkje in, maar de pennen steken uit. Dus moet ik nog een breitas erbij maken. Weer met een rits!

Verder gingen mijn echtgenoot en ik een weekendje naar Keulen. Even in de kerstsfeer komen, nachtje in een hotel buiten de stad. Met de tram naar het centrum. We hadden mooi weer, dat was wel heel fijn!

Foto's maken om goed te onthouden wat me opvalt. Zoals deze handige tas met lange en korte handvatten. Als schoudertas en handtas.

Weer deze tassen gefotografeerd, net als vorig jaar of daarvoor.... Behoorlijk aan de prijs, allemaal mooi van kleur, vooral bij elkaar.

Bij de Duitse warenhuizen zoek ik altijd de afdeling met naaispullen op. Nu wel wat geruit band gekocht, hoewel ze dat in Nederland ook verkopen.

En altijd even kijken bij de Steiff-beren! Ik heb zelf een paar beren gemaakt en het is erg leuk om te doen.

Bij de Featherweight-Bee op 21 januari in Oosthuizen bij De Quiltmuis (klik) gaan we ook een begin maken met een beer. Kijk maar op de site van De Quiltmuis als je daar bij wilt zijn! Met een door jou uitgezocht pakket om met echte mohair een beertje te maken en die later (als je wilt) iets van kleding te geven.

Hoewel een mooi strikje met een hulstblaadje ook al kersterig is!

Bij die beren zie je ook al dat één beer leuk is, maar meerdere bij elkaar is nog leuker!!!


Die uitdrukking krijg je door de ogen goed te plaatsen en een beetje naar binnen te trekken. Als je met het kopje bezig bent, de neus borduurt, de oren en de ogen vastmaakt, dan komt de beer tot leven.

Bij één warenhuis maken ze een buitenetalage met hele voorstellingen met Steiff-dieren. Daar kijkt jong en oud. Maar inderdaad had ik dat al eerder gezien (ieder jaar weer.....).

De Steiff beren zijn mooi, maar echt, voor een klein bedrag kan je zelf een beer maken die net zo mooi is.


























De Keulse Dom stond er net zo imposant bij als vorig jaar, met dezelfde blauwe lucht. Het leek wel zomer, op de temperatuur na dan.
Gelukkig werd het al om een uur of vier een beetje donkerder, want de lichtjes geven ook veel sfeer.























Voor kerst weer een duur horloge gezocht en gefotografeerd..... dat kost tenminste niets! Ik blijf dan uitrekenen hoeveel jaar dat werken is of hoe een groot deel dat is van de hypotheek van een gewoon huis ...


Over huizen gesproken... Zo'n heel dorpje in kerstsfeer is toch zo gezellig. Zie je het al staan in de huiskamer op het dressoir?

Erg leuk om te zien, maar weer vooral met veel bij elkaar. Dus ik doe het wel met de foto!
























Op de terugweg de volgende dag hadden we een tussenstop in Arnhem. Mooie parkeergarage en gelijk midden in het centrum. Met heel veel mooie geveltjes! Knip, knip, foto, foto.

Dan heb ik wel eens medelijden met mijn echtgenoot. Die ziet mij wel kijken naar een winkel, maar dan niet naar de etalage, maar naar de bovenkant! En dan snel mijn iPhone pakken om weer een foto te maken. En nog eentje en nog eentje...

Maar ik geniet daar zo van! Sommige pandjes zijn juweeltjes.

Hier "het Hemelrijk", voor koffie met en lunch.

De "koffie met" was onze lunch!

Mmmmmmmmm!


En een terrazzo vloer bij een winkel.






Gebogen ramen met glas in lood.





En het tegel-tableau op onderstaande foto.... Knip!


Of in een portiek...Knip!


In de auto heb ik op de heen- en terugweg zitten breien. Aan een kerstvestje voor een beertje. Om tegelijk een patroon te oefenen voor een vest voor mijzelf. Wel besloten dat op een rondbreinaald te doen, want dat heen en weer breien, ik word er tureluurs van!


Antwoorden van de Featherweight-quiz:

Vraag 1: Platte kant van de naald moet links. Kijk maar eens naar de vorm van de steekplaat!
Vraag 2: De draad moet door de naald van rechts naar links!!!
Vraag 3: De positievinger moet in de gleuf van de steekplaat (A2 in B2).

Vraag 4: Een naaimachine die uit zichzelf naait heeft meestal nog ergens een condensator zitten. In het voetpedaal of onder de machine. Zoek even op mijn blog naar de informatie daarover.....