dinsdag 9 augustus 2016

Een uitje!

I
We gingen vorige week een dagje op stap! Op woensdag naar Spakenburg tijdens de Spakenburgse-dagen is een goed georganiseerde happening. Ik ben niet zo'n held als ik naar een onbekende plaats ga, want waar moet je parkeren etc, maar dit was met duidelijke borden aangegeven. Je parkeert in een weiland, mensen regelen keurig de betaling en wijzen je een plekje. Niet moeilijk dus! Daarna stapten we in de gratis pendelbus die ons in hartje Sakenburg afzette.
We doken gelijk een bloembinderij/brocante/resaurante in voor koffie met heerlijke appelgebak en zaten met andere net zo gezellige mensen aan tafel. De dag begon dus al goed!

Tijdens de Spakenburgse-dagen is er een speciale markt of braderie, hoe je het wilt noemen. Wil je uierzalf of een leren hoed? Het is er!
We hoorden een shanti-koor, zagen dames in klederdracht en genoten!

Het Klederdracht- en visserijmuseum was een van de doelen van dit reisje. Je loopt door het museum met iemand die uitleg geeft en ervaringsdeskundige is! Wat een mooie kleding had die mevrouw aan en ze wist overal iets over te vertellen! Al in de 80, maar nog fit en enthousiast.


Deze kast staat vol met servies dat beschilderd is door een mevrouw. Wat een talent!

Hieronder liggen de gehaakte mutsjes die over een zwarte ondermuts worden gedragen.

Een mandjes-quilt van klederdrachtstoffen. Toch weer iets heel anders. En de diepte die erkregen is door het spelen met licht en donker van de sashings.

Daarna liepen we door Spakenburg om in de handwerkwinkel rond te kijken. Daar verkopen ze ook klederdrachtstoffen.
Deze stoffen hebben allemaal namen, ik weet er nu maar eentje: Engeltjes Blauw.
De stoffen zijn donker en stemmig of licht en vrolijk. Ze combineren verrassend goed!

Deze vond ik zo mooi! Toch nog niets gekocht, maar het is een adres om te onthouden.
Natuurlijk gingen we lunchen. Lekker buiten, want ondanks de dreigende luchten in de ochtend werd het ineens beter weer en kwam er zelfs een zonnetje!

Verder door naar de tentoonstelling Van Ootje's Gôet. Allerlei quilts gemaakt van kleding. Lijkt misschien jammer, maar families die heel veel klederdracht erven van moeder en oma hebben daar niet zo veel aan. Zou je een een kast vol kleding van je moeder bewaren en nog een kast vol van je oma? Dat neemt wel heel veel ruimte in!
Maar combineer al die lapjes tot een mooie quilt, dan hebben die stoffen weer nut en worden zo een dierbare quilt.
Ik houd toch erg veel van deze kleuren!
Het is moeilijk om met foto's te laten zien hoe groot een quilt is. Maar je kan zien hoe mooi ze zijn. Er hangen er heel veel en je hebt nog een week de tijd om naar deze tentoonstelling te gaan.
Zoveel variaties en uitvoeringen!
Ik kocht een jakje bij het Klederdracht museum en nu werd het een sport om de verschillende stofjes terug te vinden in deze quilts.
Bij deze tentoonstelling kocht ik nòg een jakje. We lieten een mevrouw een foto ban ons drietjes maken. Carla staat links op de foto en Saskia en ik hebben ieder een jakje aangetrokken. Er komt nog een uitgebreid verhaal over de jakjes, wacht maar af!

We liepen weer terug naar het opstappunt van de pendelbus en bekeken alle huizen en tuinen. Deze twee kregen van ons de gedeelde eerste plaats! 
Hortensia's vinden de regen van tegenwoordig heerlijk!
Het was een heel gezellig uitstapje en we hebben veel gezien!

Later die week gingen wij naar Ikea en heb ik stofjes gekocht. Het zijn de stofjes op de rechter foto. Stofjes die lijken op de mooie stoffen van de klederdrachten. Voor Project Jak!2 opmerkingen:

  1. Wij , twee vriendinnen en ik, waren ook 3 augustus in Bunschoten-Spakenburg. Heel gezellig. En de tentoonstelling van Ootjes Gôet vonden wij schitterend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je daar geweest bent,ik heb ook genoten van de quilts op de tentoonstelling.

    Gr Sonja.

    BeantwoordenVerwijderen