zaterdag 23 juli 2016

Mooie plekjes bij de Moezel.

Vijf jaar geleden waren we ook bij de Moezel. In Cochem kochten we toen een flesje Moezel-wijn voor mijn moeder, die ons hondje te logeren had. We wisten toen nog niet dat ze kort daarna slecht nieuws van de arts zou krijgen en niet lang meer te leven had. Toch raar om nu lang die winkel te lopen...

Cochem is schattig, maar super-toeristisch. Meer authentiek is Ediger-Eller, een dorpje 20 km verderop. 

Het begint al met een klein kapelletje. Zo sfeervol!
Dan de vele vakwerkhuisjes in het dorpje. De weg loopt van de Moezel behoorlijk steil omhoog.

Een mooie grote kerk staat bovenaan het dorp.
Verzorgde graven en vanaf het kerkhof uitzicht op de Moezel. Als eeuwigstromende rivier langs het eindpunt van mensen.
Een gedenkplaats met namen van dorpsgenoten die in de eerste wereldoorlog waren gestorven en aan de andere kant die van de tweede wereldoorlog en van een Joodse familie.

Later even op internet gezocht naar informatie over Detlef Becker. Een jongeman die van onze leeftijd zou moeten zijn. Detlef werd op 19-jarige leeftijd gegijzeld door bankovervallers in Koblenz. Toen de overvallers een vrouw in haar been wilden schieten om op die manier een vluchtauto af te dwingen, nam Detlef de plaats van zijn collega in. Een week daarna is hij overleden aan longembolie. Heel triest!


We hadden erg mooi weer, het was echt warm.
De planten groeien hier net zo goed als de druiven op de hellingen.
Al die bloemen om de balkons maken het zo fleurig!

Het rijden langs de hellingen met de lange rijen druivestokken is ook leuk. Je kan ver kijken en de wijnbouw met de rechte streepjes ziet er geordend uit.

Op weg naar Bernkastel-Kues. De dubbele naam komt doordat het ene deel van het plaatsje aan de ene kant van de Moezel ligt en het andere deel aan de overkant. Nu natuurlijk verbonden door een brug, maar vroeger echt aparte dorpjes.
Het is hier heel erg toeristisch. Dus veel mensen en alleen maar eettentjes, ijssalons en souvenirwinkels.

Hieronder zie je hoe een klein grondoppervlak door een slimme manier van bouwen toch een aardig woonoppervlak kan opleveren! Het straatje is nog breed, maar bij de bovenetages kunnen de buren kopjes suiker aan elkaar uitlenen door het raam heen!
Altijd leuk om te zien hoe oud een huisje is. Deze is van 1631!
Onderweg nog een brug in aanbouw gezien. Als we hier weer komen zal deze brug wel af zijn.

De dag daarna bezochten we Burg Eltz. Deze burcht is nog in oorspronkelijke staat! Nooit afgebrand, gebombardeerd of op andere wijze verwoest.

Met een busje reden we van de parkeerplaats naar het kasteel. Mijn spieren en gewrichten mopperden nog steeds sinds de wandeling van van de week, dus even rustig aan.
Het laatste stukje van naar de burcht was ook nog pittig.
Met een steil klimmetje. Wel heel bijzonder vind ik, om die uitgesleten traptreden te lopen.


Deze burcht werd ooit verdeeld onder drie takken van een familie, die er allemaal bleven wonen en er stukjes aan vast bouwden. Er waren in totaal 20 toiletten. Zo'n toilet was een uitbouwtje in/aan de hoek van een kamer en een kan met opgevangen hemelwater kon je gebruiken om het toilet schoon te spoelen.
We hebben een rondleiding gedaan en die was echt de moeite waard! De burcht is heel mooi, goed onderhouden, smaakvol ingericht om een idee te geven van hoe de mensen vroeger leefden.
Binnen mag je geen foto's maken, dus ik heb even wat plaatjes van internet geleend!

Van deze kamers had ik detail foto's willen maken. De beschilderingen zouden geweldige applicaties kunnen worden!


Als je op internet nog wat wilt lezen, kan je hier informatie vinden:

http://burg-eltz.de/nl/burcht-eltz-attracties/burchtrondleiding.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten