donderdag 30 oktober 2014

Nieuwe voetjes voor de Singer 222.

Ik ben met een Singer Featherweight bezig, een 222!

De Singer 222 heeft in vergelijking met de 221 een paar extra's. Het blad kan je verwijderen, zodat een vrije arm overblijft. En het transportsysteem kan verzinken, dat is makkelijk voor Free Motion Quilten, borduren en gaten stoppen.

(Dankzij T. heb ik een pdf van de Nederlandse handleiding.)

Voor patchwork is een 221 voldoende. Want die naaien net zo netjes als een 222. Met de aanschuiftafel eraan vast, zie je weinig verschil tussen beide typen Featherweights.

Wat meer bijzonder is aan de 222 is de productie van 100.000 exemplaren. Dat lijkt veel, maar van de 221 zijn 2.000.000 machientjes verkocht.....

Het is toch wel uniek om aan zo'n machientje te werken! Gelukkig ben ik nog niets geks tegen gekomen. Wel de gewone oudersomsverschijnselen.

De rubberen kussentjes onder het voetpedaal zijn hard en gummi-achtig. Dus die moeten vervangen worden. Het is graven met een schroevendraaier en pulken met een mesje.

Zodra de schroeven eruit zijn, gaan ze in een sopje met groene zeep.
De condensator is zo los. De bedrading moet vervangen worden. Van het oude materiaal gebruik ik wel de isolerende kousjes voor de electriciteitsdraden die over de weerstand lopen.

De rubberen dopjes maken dat het voetpedaal er weer netjes uitziet.
Bij het voetpedaal en bij de stekker van de machine zitten ook rubberen manchetjes om de bedrading. Die mogen ook in het sop en gaan weer om de nieuwe bedrading heen. Niet noodzakelijk, maar wel authentiek. 
De stekker zit nog vastgeklemd met aan weerszijde een metalen ring. Die ontbreken nog weleens. En dat is te begrijpen, want loshalen gaat nog wel, maar nadat de bedrading is vernieuwd, valt het niet mee ze weer terug te plaatsen.
Daarna de inspectie van de binnenkant. De 222 heeft een lange smalle steekplaat. Daar verzamelt zich nog wel wat stof! Regelmatig onderhoud is nodig en niet moeilijk. De schroefjes los en stof verwijderen.

In het midden van de foto hieronder zie je een draadje vastzitten. Dat kan problemen geven, maar dat hoeft niet. Natuurlijk heb ik dat weggehaald.
De Singer 222 ligt nu op het handwiel. Bij de controle hoort ook het verwijderen van de halve ring die het spoelhuisbakje vasthoudt.
Daar ook een beetje Singer naaimachine olie en alles weer terugplaatsen.
Ook onder de machine moeten de voetkussentjes vervangen worden. Ze lijken wel redelijk, maar zijn bros. En het is een kleine moeite ze meteen aan te pakken. Is het weer voor 50 jaar klaar!

Onder de 222 zitten 5 steunpuntjes, eentje meer dan bij de 221.
Dat extra punt zit middenvoor. Als het blad (met één steunpunt) verwijderd is, heb je een extra steunpunt rechts van de vrije arm.

Deze machine heeft een omvormer nodig omdat ze gemaakt is voor 110V. Met een speciaal soort stekkerblokje is dat zo geregeld. 
Ik heb even de motor laten lopen, dat is een spannend moment.

 Zzzzzzzzzzzzzzzzzz. Klinkt goed! In het weekend maar een testritje maken!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten