zondag 8 juni 2014

Sunny Sunday Singer 222 Sewing.

De dag begon hier grijs met spettertjes, maar gelukkig werd het in de middag veel beter! 
Vandaar dat ik buiten kon zitten met de naaimachine.
De ochtend had ik gebruikt om stofjes te snijden. Ik koos een paar blocken uit om te maken en bijpassende stofjes.
Om een lapje oude Spakenburgse stof te gebruiken moest ik kreatief snijden, zodat ik de lapjes er net allemaal uit kon halen. De Spool en de Whirlpool.
De puntjes aan de zijkant zijn in het echt iets beter dan op de foto! 

Het rechter block was behoorlijk wat snijwerk. Eerst de blokjes iets te groot gemaakt en precies op maat gesneden. Afgewerkt is ieder blok 1,5 inch, dus ruw is dat 2 inch.  Het zijn 16 blokjes en ookal sta ik aan het aanrecht te snijden, het is best veel werk.

Dus bedacht ik voor de volgende uitdaging, Old Windmill een handigere methode (hoopte ik...).

Eerst maak je de 4HST iets groter dan nodig is. Je hebt dan per kleur gelijk 4 blokjes die half wit en half gekleurd zijn.
De naad strijk je naar het donkerste stofje.
Dan naai je de vierkantjes twee aan twee aan elkaar. Daarna maak je de pinwheel. Dan heb je dus 4 blokjes aan elkaar. 

Ze liggen hier in het midden, een wit-paarse en een wit-roze.
Pas daarna snij je dit geheel op maat. Bij de andere blokjes kijk je wat tegen elkaar moet en ook daar snij je pas als je dat onderdeel gaat invoegen.

Deze pinwheel moet ruw 3,5 inch worden. Zo snij je de rechterkant en de bovenkant. Dan draai je de stof (of het snijmatje dat op het houten draaiplateau van Ikea ligt...) en snij je de andere twee kanten.

Ook van de twee blokjes aan elkaar die op Flying Geese lijken, maak je de bovenkant netjes recht ten opzichte van de middellijn. Die lijntjes op de lineaal zijn ervoor gemaakt lijkt het wel!
En daarna snijd je de zijkanten passend. En de onderkant.

Het gekke is dat de laatste enkele stukjes nu niet op maat zijn, maar dat komt toch wel uit.

Die hoekstukjes maak je aan de Flying Geese en dan snijd je ze pas gelijk met de andere delen.
Let bij het strijken goed op het middenstuk, zodat je alle naden in elkaar kan laten vallen.
Het lukte wonderwel! Zo is het een prettige uitdaging, met als resultaat dat er drie blokken af zijn en weer iets bijgeleerd.

Voor dochterlief kocht ik dit jurkje. Ze paste het over haar kleding heen aan in de keuken, zodat we samen konden puzzelen hoe je de oranje jurk in een gebloemd jurkje verandert, zonder de jurk uit te trekken! Stond heel leuk met die joggingbroek eronder ;).

Maar de doos heb ik zelf gehouden. Niet dat ik iets heb met jurken of voetbal. Maar het is een stevige doos. Ideaal, net iets groter dan 6,5 x 13 inch!


2 opmerkingen:

  1. Those are very pretty blocks, and your points look perfect. I like your picture of the Featherweight outside. I have never sewn outside. I will have to try that.

    BeantwoordenVerwijderen