Ik spaar behalve Singer naaimachines ook foto's van naaimachines, liefst met de eigenaresse erbij die blij kijkt. Die politiefoto van de liggende vrouw en de trapnaaimachine is echt een uitzondering...
Zo kwam ik in Duitsland een handwerkboek tegen van een dame die van alles naait op een oude Singer. Met vrij borduren of rommelig stikken, hoe je het ook wil noemen. Ik koop als souvenir liever een knutselboek dan een theelepeltje!
Mijn aandacht ging meteen uit naar de naaimachines die hierin gebruikt worden. Duidelijk allemaal Singer 201 modellen.
Bij deze supernaaimachines kan je het transportsysteem laten verzinken, waarna je zelf de stof alle kanten op kan bewegen terwijl je naait.
Dat kan ook met de kleine Singer 222, een Featherweight. En bij de andere Singers kan je het transportsysteem met een plaatje afdekken.
Maar de Singer 201 lijkt ervoor gemaakt te zijn!
De Singer 201 heeft als bijkomend voordeel dat het zware, grote en zeer goede naaimachines zijn, met een krachtige motor. Zoals alle rechtstikker naait dit model precieze steekjes.
Het waren dure naaimachines om te maken, dus toen de plastic modellen goedkoper bleken, stopten de Singerfabrieken met het produceren van deze onverwoestbare topper. Waarschijnlijk omdat de consumenten liever een goedkopere naaimachine aanschaften. Terwijl goedkoop soms duurkoop blijkt te zijn!
Want, mits goed verzorgd (droog bewaard is het belangrijkste, schoonmaken en oliën moet genoeg zijn) werken deze oudjes nog uitstekend. En zijn op Marktplaats echt goedkoop!
Ben je dus op zoek naar een goede betrouwbare robuuste naaimachine, sla nu je slag!
Hoe herken je een Singer 201? Het typenummer staat vaak niet bij advertenties, toch is het makkelijk te zien.
1. De bovendraadspanningsregelaar zit vlak voor je neus. Bij de Singer 15 zit die draaiknop aan de voorkant van de kop van de naaimachine.
2. Onder de garenklos zit een zilverkleurig plaatje. Dat kan natuurlijk ook verdwenen zijn, maar zit dat plaatje er dan weet je zeker dat het een 201 is.
3. De steeklengteregelaar is groot en rond.
En dit is Poppy Treffry! Ze heeft even pauze, want ze zit aan de verkeerde kant van haar Singer 201.
In het boek (ook in het Engels te koop, maar de plaatjes verduidelijken alles al) laat ze goed zien hoe de stof waarop ze de applicaties of lijnen naait, eerst in een borduurring wordt vastgeklemd en hoe daarna met de naaimachine rustig de steekjes worden gemaakt.
http://www.poppytreffry.co.uk/accessories