zaterdag 13 oktober 2012

Leer stikken met de Singer Featherweight.

Mijn echtgenoot vroeg of ik ergens tussen die verzameling spullen van mij nog een hoesje of etuitje had voor zijn minitoetsenbordje.
Natuurlijk hoorde ik een kritische ondertoon, maar aangezien ik nog van twee jaar geleden weet wat het huis binnen kwam toen hij hier introk, voelde ik me niet aangesproken.

Ik had geen passend etuitje, maar wel wat lappen leer.
Maanden geleden, bij de IJ-hallen,  informeerde  ik bij een kraamhoudster wat één lapje leer kostte, maar de €3 euro die zij vroeg, bleek voor de hele zak te zijn!
Het zijn mooie stukken leer, waarschijnlijk afkomstig van autostoelen of een firma die dat werk doet. Het is een mooie soepele kwaliteit.

Ik was benieuwd of het zou lukken met de kleine Singer Featherweight. Ik had al speciale leernaalden in huis. Het toetsenbordje opgemeten, kleine marge genomen voor het in- en uitschuiven en natuurlijk extra voor de naad.
Nu kwamen de snijmat en het rolmes weer goed van pas!  Het is beangstigend hoe makkelijk het rolmes door het zachte leer ging... En dit leer is toch iets dikker dan mensenhuid, schat ik zo in...
Voor de ronding van de flap gebruikte ik een bordje. Het rolmes (Fiskars) heeft een plastic zijkant dat netjes langs het bord gleed, zodat niet het mes langs het bord ging en het misschien wel bot zou worden.
Voor de knoop even zoeken in de knopendoos op zolder, en maar roepen: "Wie wat bewaart, die heeft wat!!"

Het machientje ging goed door het leer heen. Ik gebruikte de Singer Seam Guide om de naadbreedte mooi gelijk te houden. Toch gingen de twee stukken iets verschuiven ten opzichte van elkaar. Ik had niet aan de Walking Foot gedacht. Er is ook een rolvoet te koop, maar die heb ik niet.

Na het naaien nog de naden van het etuitje precies gelijk gesneden.Toen kwam het spannende moment: past het? Gelukkig, alsof het ervoor gemaakt is! Dus een tevreden echtgenoot!

Hoewel de Singer 221 het prima deed, ga ik de volgende keer leer stikken met de Singer 201. Die werd ook door boekbinders gebruikt en door thuisnaaisters. Heeft een sterkere motor dan de Singer Featherweight heeft.


Ik ben een beetje zuinig op mijn favoriete machientje! Het kleine zwarte koffertje staat in de huiskamer en komt regelmatig tevoorschijn!

6 opmerkingen:

 1. Knap gedaan! En iedereen blij, wat wil je nog meer!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed zeg en wat is het mooi geworden. Ik had echt niet gedacht dat de SF221 dat had gekund.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kijk, dat is nu weer handig: een echtgenote die zelf handig is om een mooi leren hoesje te maken voor zo;n toetsenbordje.....daar kan geen winkel tegenop!
  En wat een dapper dametje is die 221 toch!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super. Ziet er goed uit. Zou het ook met iets dikker leer nog lukken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan het proberen, maar ik zou voorzichtig zijn. Zorg dat de aandrijfriem redelijk los zit, zoals het moet. Dan loopt niet je motortje in de soep als het wat moeizaam gaat.
   Een echte leerstikmachine, of industrie-naaimachine, heeft een motor die veel groter is. Dat is dus geen vergelijk.

   Verwijderen