donderdag 18 oktober 2012

De spanning op de riem.

Er kwam een vraag over leer (leder) stikken met de Singer FW. Of dat ook met dikker leer kan. Ik had dun, soepel leer gebruikt.

Er bestaan echte leerstik-naaimachines. Die hebben een grote motor, zo één die net in een schoenendoos van damesschoenen maat 39 past. Dat is dus geen vergelijk met het schattige motortje van de Singer Featherweight.

Je kan proberen of de naaimachine door leer heen kan. Neem een speciale leernaald. De driehoekige scherpe punt gaat goed door het leer. En zet de riem van de naaimachine zo los mogelijk!

De motor van de naaimachine heeft een binnenwerk met een as. Door de elektriciteit gaat de as draaien. Dat heeft te maken met + en - polen veroorzaakt door de elektra en magnetisme. Misschien leuk om nog eens uit te zoeken, maar nu niet van belang.

De as van de motor laat de riem ronddraaien en de riem zet het vliegwiel van de naaimachine in beweging. Als dat draait gaat de naaimachine stikken.

Hoe strak moet de riem gespannen zijn? Zo los mogelijk! Net genoeg spanning om de naaimachine te laten werken. Maar los genoeg om de riem te laten slippen (langs het vliegwiel of de as)  als de naaimachine blokkeert, omdat er een draadprop is ontstaan. Of omdat je te dikke stof wilt naaien, 8 lagen denim of lapjes leer.
Je moet voorkomen dat jij gas geeft, maar de motor de beweging van de as niet door kan geven omdat het vliegwiel niet kan bewegen en de riem vast zit.


De motor zit met een schroef vast aan de machine. Die schroef moet je eerst een beetje los draaien om de motor meer omhoog of omlaag te zetten. Op die manier zet je de riem losser of strakker.
Voel even met je vinger hoeveel speling de riem nu heeft, een cm ofzo moet je de riem in kunnen drukken. Het moet soepel aanvoelen, bijna te slap.

Draai de bevestigingsschroef van de motor weer goed vast.

Maak een proefritje en let bij dikker materiaal op dat je motor niet blokkeert. Ik vind het zelf geen probleem om soms bij starten of dikkere stukken even het vliegwiel met de hand te draaien om de motor te helpen op gang te komen.

Achteruitnaaien doe je met de achteruitnaaiknop; het vliegwiel draait altijd dezelfde kan op! Altijd naar je toe!!

3 opmerkingen:

  1. Dank zij jouw worden we toch echt een stukje slimmer als het op naaimachinetechniek aankomt!
    Maar ondanks je goede uitleg ga ik echt geen leer of andere dikke/stugge stoffen naaien op mijn FW.
    Ik beschouw haar als een elegante, degelijke maar toch kwetsbare oldtimer. Het zware werk laat ik over aan de hedendaagse krachtpatsers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat de FW heel veel aankan. Maar als je een andere naaimachine hebt met een zwaardere motor, ligt het voor de hand dat je die gebruikt voor de klussen die meer kracht vragen. Je gebruikt een oldtimer auro ook niet om een hele keuken bij IKEA te gaan halen, of om glibberend door een sneeuwstorm te rijden, zeker niet als je een terreinwagen in de garage hebt staan!!

    BeantwoordenVerwijderen