vrijdag 20 november 2015

De redding van een spoelhuis...

Een naaimachine kopen op eBay is soms een riskante bezigheid. Door de foto's te bestuderen kan je vrij aardig inschatten hoe je aankoop eruit ziet, maar ook foto's zijn te manipuleren waardoor krassen op de foto weggewerkt zijn en mooier dan bij de naaimachine zelf mogelijk zal zijn!

Iets wat je goed in de gaten moet houden is of alles wel compleet is. Dus speur op de foto's naar ontbrekende haakjes, schroefjes etc. Een goed werkende naaimachine zonder voetpedaal is verdacht, want hoe is die machine dan getest?
Een naaimachine zonder voetpedaal is ook een zorg, een voetpedaal is nog wel te koop, maar je mist dan ook de aansluiting op de machine. Moet je ook weer aan zien te komen!

En soms wordt het voetpedaal expres weggehouden, zodat de verkoper kan zeggen dat hij niet weet of de machine werkt en blijkt de motor stuk te zijn.

Dan het spoelhuis. Van de meeste modellen naaimachines is het spoelhuis zo te koop in de naaimachinewinkel, maar niet van de Singer Featherweight! En de nieuwe spoelhuizen voor de Singer 221/222/301 van internet, de namaak-modellen, zien er goed uit maar de bovendraad glijdt niet goed om het spoelhuis heen. Echt een ramp!

Op foto's kijk ik dus of er een spoelhuis te zien is, maar mijn verzameling niet werkende nep-spoelhuizen is groeiende. Waarschijnlijk voegen de verkopers een spoelhuis toe, zonder te testen of er wel mee te naaien is.

Een oud, vies, roestig en lelijk spoelhuis gooi ik dus niet weg, maar wordt vertroeteld en hersteld. 
Misschien wil je jouw spoelhuis ook eens schoonmaken, maar doe dat alleen als het nodig is! 

Dit spoelhuis zat helemaal vastgekoekt en het lipje kon niet bewegen.
Het nummer 45750 is belangrijk! Dat is het teken van echtheid, maar kan ook aan de binnenkant zitten.
Deze schroefjes moeten eraf. Die zijn voor het veertje vast te zetten en het schroefje het dichtst bij de draad is voor de onderdraadspanning.

Binnen in het bakje zit ook een schroefje. Haal dat er ook uit. Het is klein, dus berg het veilig op!
Nu heb je drie schroefjes, links het schroefje van de binnenkant en van de andere twee is het schroefje met het kruisje het stelschroefje.

Het veertje kan er nu ook af.

Onder het veertje is wat roestige aanslag te zien. Een combinatie van stof en vuil en ooit vocht.

Nog twee onderdelen te verwijderen! Trek het lipje omhoog en schuif dat plaatje naar links. Hier moest ik de truuk van wasbenzine en olie gebruiken. Vies en vet en plakkerig vuil!

Er is dan nog een onderdeeltje, een heel klein veertje. Maar dat zat zo vastgekoekt dat ik eerst het vuil moest wegkrijgen, voor ik het veertje tevoorschijn kon halen.

Alle minischroefjes en deeltjes in een thee-ei en....
Hup in een badje groene zeep. Dat lost het vuil op en verwijdert de roest.

Daarna kon ik met een pincetje het veertje uit het gleufje peuteren (ik wijs met een potlood aan waar het verstopt zat) en het voorzichtig schoonmaken. Daarna alles afspoelen en meteen drogen.

Veertje op zijn plaats, plaatje onder de rand schuiven.

Dan het binnenste schroefje weer vast. Nu kan het plaatje niet meer uit het spoelhuis geschoven worden.

Het stripje weer vast waar het draad geklemd wordt om de onderdraadspanning te regelen. Alle roest was daar weg en een beetje olie op alle bewegende delen. Klaar! Weer een spoelhuis dat een machientje compleet maakt. 
Het is even een werkje en je moet niets kwijtraken, maar het is de moeite waard!

Deze week 'hoog' bezoek! Gezellig twee Singer 222 op tafel gezet. De vrije arm en de verzinkbare transporteur zijn toch wel bijzonder.

En ook heel bijzonder waren deze quilts! Wat een heldere kleuren en wat een bijzondere patronen. Echt met diepte!
Mijn echtgenoot gaf al aan dat heeeel erg mooi te vinden... Was een niet zo stille hint waarschijnlijk, haha! Maar ik vond het ook een zeer geslaagde combinatie en heel precies gemaakt.
Deze tas is nog niet klaar, maar wel al spatten de kleuren ervan af.

Zo leuk om te zien hoe iemand andere stoffen en patronen gebruikt en dat dat ook een geslaagde combinatie kan geven. Inspiratie genoeg, die batik stoffen en Kaffe Fasset-kleuren zijn mooi.

Nu bezig met de voorbereiding van een hele speciale dag komende week. Een verre trip en een bijzondere bijeenkomst!