zondag 8 november 2015

De onderdelen van de naaldhouder bij de Singer Featherweight.

De laatste tijd een aantal naaimachientjes gezien waar bij de naaldhouder onderdeeltjes ontbraken.
Hierboven zie je 1) de naald, 2) het kleine platte schroefje dat de naaldhouder aan de naaimachine vastzet, 3) de naaldhouder zelf, 4) de schroefpen waarmee de naald wordt vastgeklemd en daaronder ligt 5) de draadgeleider vlakbij de naald.

Wat wel eens ontbreekt is het platte schroefje of de draadgeleider.

Zonder het platte schroefje blijft de naaldhouder ook wel zitten, mits de schroefpen goed is aangedraaid. Wil je echter de naald verwisselen, dan valt meestal de hele naaldhouder naar beneden.

Zonder de draadgeleider kan je ook naaien, maar meestal merk je het wel en slaat je machine steken over of de draadspanning wordt niet perfect. Dat dingetje zit er tenslotte niet voor niets!

In het begin heb ik nog wel eens zitten stoeien om de draadgeleider weer op zijn plaats te krijgen als ik de hele naaldhouder had schoongemaakt. 

De truuk is het op zijn plaats te zetten, zoals je hier op de foto ziet en dan de draadgeleider met je vingers goed te ondersteunen als je de naaldhouder omkeert en terug zet. 

Het platte schroefje aan de linkerkant draai je de eerst slag met je vingertop erin, zodat 'ie net 'pakt'. Daarna met de schroevendraaier vast zetten. Niet te vast hè! Gewoon vast! 

De naald op de goede plek plaatsen is ook een weetje! Rechts aan de voorkant van de naaldhouder moet de naald erin. En met voorkant bedoel ik de kant die het dichtst bij jou is. De stang waar de naaldhouder aan vastgeklemd zit, heeft aan de rechterkant een gleufje voor de naald.

Als je nu ook nog de platte kant van de naald naar LINKS plaatst en de draad door de naald doet van rechts naar LINKS....   <---------      .... Dan moet het toch wel goed gaan!