zaterdag 19 mei 2018

Verslagje over de workshop bij Dorry van Quilt it and Dotty.d

Woensdag jongstleden gaf ik een onderhoudsworkshop met daarna het maken van een ster in Overloon bij Quilt it and Dotty, de winkel van Dorry van Osch.Overloon ligt iets ten noorden van Venray. Dat is best een eind van Purmerend!

Omdat het geen doen is op een doordeweekse dag in de vroegte het hele land door te crossen, ging ik dinsdagavond al naar het oosten van het land met een selectie van Het Singer Winkeltje en een weekendtas, want ik bleef twee nachtjes slapen om donderdagochtend weer fris en veilig naar huis te rijden. Het is een rit van twee uur zonder files en dat is lang genoeg!

De foto van de slaapkamer had ik al gezien op Facebook.


Dat is toch een heerlijke kamer!Twee bedden om uit te kiezen, allebei met een quilt erop en quilts over het voeteneinde.

Zelfs het gordijn is een quilt!


Ik heb natuurlijk gekeken naar de lapjes en het quiltwerk.


De superkleine steekjes van Dorry...Of het Free Motion Quiltwerk!

De Gossip in the Garden...

Ook zo mooi met die veren en bochtjes.


Zo zie je dat een klassieke quilt net zo goed machinaal gequilt kan worden.Behalve de nieuwe quilts hangen en liggen er ook antieke quilts.Ik heb daar heerlijk geslapen en droomde over lapjes.... Zelfs nu nog word ik wakker en denk aan dat gordijntje. Zouden er eerst driehoeken zijn gemaakt met een Y-naad erin? Of hexagonnen? Intrigerend...

De workshop "Ik zie een ster" was helemaal volgeboekt, zelfs met een niet-Featherweight en met een dame die dacht dat het ook met de hand kon. Dorry leende gelijk haar eigen machientje uit en je zag het Featherweight-virus toeslaan! De koffie met rabarbertaart werd genuttigd terwijl iedereen zijn Singertje neerzette en kennis maakte.


Tijdens het onderhoud werd het stof verwijderd dat zich hier en daar in de machine of onder de steekplaat had verzameld, de draaipuntjes werden geolied en de motor en tandwielen gesmeerd met vet.


Na een paar steekjes op een proeflapje kon het tweede deel van de dag beginnen, maar natuurlijk was er een heerlijke lunch met aspergesoep, het is nu echt de tijd voor het "Witte Goud"! En iedereen was nieuwsgierig naar de uitbreiding van de winkel.Een deel van de schuur waar de machines en voertuigen staan wordt bij de winkel getrokken en het is al zichtbaar hoe groot het gaat worden en hoe het opschiet!Houd het blog van Dorry in de gaten voor de opening van de nieuwbouw, want dat wordt de moeite waard!

Verder met de workshop die nu nog in de huiskamer bij Dorry werd gehouden, maar straks natuurijk in de nieuwe workshopruimte.

De sterren worden gemaakt met voorgesneden lapjes, waardoor de deelnemers alleen hun aandacht hoefden te richten op het kleurenschema.Donker-donker, donker-licht, licht-licht, alle driehoekjes van veel verschillende stofjes zaten voorgesneden in het doosje met de handleiding en zo kon iedereen zijn eigen combinaties maken.


De bedoeling was dat er nu één ster gemaakt werd en later thuis nog eens drie sterren. Of nog veel meer natuurlijk, als je de smaak te pakken hebt!

De deelnemers hadden genoeg te bespreken en kregen tips van Dorry voor het naaiwerk en gaven elkaar adviezen.


Bij de ster komen veel punten bij elkaar en natuurlijk probeer je dan een ophoping van naden te voorkomen.

De voorgesneden lapjes met een 1/4 inch voetje is een succesformule!


Een deelneemster had een quilt mee om te laten zien, de Lizzy. Een patroon dat Dorry jaren geleden getekend heeft.In de huiskamer liggen veel quilts op een stapel of hangen over een ladder.


Hier zie je ze uitgevouwen, zoals ze opgehangen zijn geweest.Al die kleurtjes en stukjes! Het zijn meesterwerken en toch ook eenvoudig. Of lijkt dat maar zo?Hoe vind je deze Wedding Ringen? Dat is pas een uitdaging!Op donderdag na het ontbijt ging Dorry lapjes vouwen van de nieuw binnengekomen stoffen.En poseerde ze nog even met de quilt waarvan een blok door een aantal dames gemaakt is, nadat het blok van Dorry gestolen was. Het blok werd met alle benodigdheden door het hele land gestuurd van de ene naar de andere deelneemster en na een aantal maanden kwam het helemaal af bij Dorry terug. Ik had de aardbeitjes mogen appliqueren (geef mij alsjeblieft iets simpels had ik gevraagd!) en nu wilde ik natuurlijk even zien hoe alles geworden was, want het blok zit tussen de andere delen van de top! Het is het blok in het midden bovenaan. Zie je die aardbeien? Hele rare kleuren voor aardbeien, geel en blauw.. Haha, zo moest het echt worden!Wil je ook een keer meedoen aan de workshop? Dorry en ik gaan er weer een plannen en dan gaan we deze schattige mandjes maken. Ook van voorgesneden stofjes. Informeer bij Dorry naar de datum!