woensdag 30 december 2015

Zigzaggers!

Dit is een advertorial. Dat zie je veel in damesbladen. Het lijkt een gewoon artikel of column, maar is eigenlijk reclame. Ik zeg het er maar even bij!

Als je je Featherweight voor meer wil gebruiken dan patchwork, kan het handig zijn om over een zigzagger te beschikken. Dat is een hulpstuk die op de plaats van je gewone naaimachinevoet met een schroef wordt vastgezet en de stof heen en weer schuift, terwijl je machine gewoon recht vooruit stikt.
Zo wordt de zigzagsteek gevormd.

Ik heb verschillende zigzagvoeten, maar moest ze wel even bij elkaar zoeken. Deze week gaat er al weer een aanpassing aan mijn naaikamer plaatsvinden, of beter gezegd: Het Singer Winkeltje gaat uitbreiden! De hoeveelheid aan onderdelen, voetjes, lampjes en naaimachientjes met daarbij mijn lapjes en UFO's vraagt toch om meer bergruimte. En een logeerbed dat niet gebruikt wordt is erg aantrekkelijk om 'even' iets op te leggen.... Bovendien heb ik een groot talent voor rommel maken, structuur en ruimte is daarom hard nodig!
Dus gaat het logeerbed richting Dochterlief (was ook ooit haar bed) en komen er extra kasten van Ikea. Ik verheug me er nu al op!

Verder over de zigzaggers!
De modellen variëren van heel simpel zigzag (instelbaar van smal naar breed) tot  met diverse zigzagmotieven. 

Dit is de kleinste! Mini, maar met mogelijkheden!
Je kan de zigzag aan en uit zetten. Dan hoef je niet de voet te verwijderen als je weer gewoon wilt stikken.
(Inmiddels is er een poetsie over heen gegaan, oud stof verwijderd!)
En door een schroef aan de onderkant kan je de zigzagbreedte instellen. (€20).

Dan komen de merkloze die erg lijken op een Singer zigzagger. Singer pikte ontwerpen en andere fabrikanten pikte  weer van Singer.

Zoals je ziet is deze iets groter dan de witte. Het schroefje aan de achterkant is om de breedte van de zigzag in te stellen.

Er zit een los deel bij dat erg handig is om kantjes en bandjes vast te stikken of twee stoffen aan elkaar te naaien. Deze simpele maar zeer functionele zigzagger is €35.

Hier is een linkje naar een filmpje van mijn Youtube:

Deze zigzaggertje komen met een kopietje van een handleiding. Zelfs geschikt voor knoopsgaten te maken. Moet ik ook eens proberen!

Van Singer zelf zijn deze zigzaggertjes er dus ook. Iets groter zoals je kan zien. Met hendeltje om de zigzagfunctie uit te zetten. En in een doosje met handleiding.
En ook met het extra geleidertje voor kantjes en bandjes.

Deze originele Singer voetjes komen op €45.

We gaan weer een stapje verder. Zelfde idee, maar iets groter met een zwarte metalen kap en een schuif aan de linkerkant om de breedte van de zigzag te veranderen. Dit is mijn eigen exemplaar, dus niet te koop!


Nu maken we een grote stap in de ontwikkeling van de zigzaggers. Dit grote apparaat heeft 4 rode verwisselbare knoppen om verschillende steken te kunnen maken!
Standaard met de gewone zigzag, met boogjes, met denneboompjes en bliksemschichten.
Met 4 knoppen €75. 

Er bestaan diverse uitbreidinggsets, maar daar is moeilijk aan te komen. Bestellen vanuit Amerika kost een vermogen! 
Hier kan je er iets over lezen op mijn blog: 


En een filmpje van iemand anders:

Dit is echt een groot apparaat en hij maakt behoorlijk lawaai. Maar wel heel interessant en veel mogelijkheden.

Dan het parade-paardje! Dit is de schattigste en de meest begeerde. In een klein doosje met schijfjes waarop het zigzagpatroon staat aangegeven.
Met 5 steken komt ie op €80. 

De allermooiste heeft 10 schijfjes! Die zou op €120 komen. 
Ik zou moeten kijken of ik er nog eentje heb met 10 steken, voor ik weer per ongeluk mijn eigen exemplaar verkoop... Mocht je interesse hebben, mail me over de beschikbaarheid. Ook voor exemplaren met 4 schijfjes, niet alles is compleet na al die jaren!
Wil je weten hoe het werkt met die kleine rondjes? Bekijk dan dit filmpje dat ik een aantal jaren geleden maakte.


Hier nog even alle zigzaggers bij elkaar. Dan is goed het verschil in grootte te zien. De kleinsten passen in het koffertje van de Featherweight. De grote zwarte heeft een behoorlijk grote doos en is niet zomaar weg te stoppen...

Je ziet, voor een simpel zigzagje kan je de simpelste nemen. Wil je meer mogelijkheden, dan is er keus!