vrijdag 2 oktober 2015

Dear Jane (3).

Vanmiddag lekker aan de slag met Jane! Ik bedoel dat er een machine getest moest worden en dan kan je natuurlijk op-en-neer naaien op een lapje, maar veel leuker is het om echt een blokje te maken voor de quilt. Bovendien leer je een naaimachine beter kennen als je er langer mee bezig bent.

Meteen even mijn spulletjes laten zien.
De etagère van Ikea met wat klossen en andere troepjes. En de muis!
Dit speldenkussen maakte ik van een petje dat we aan mijn stiefvader gaven bij zijn laatste Sinterklaasfeest. Hij heeft het nooit gedragen en na zijn overlijden, een half jaar later, heb ik het meegenomen en er een muis van gemaakt. De snorharen zijn van onze katten. Als ik er een snorhaar vind prik ik hem erbij!
Onder de etagère is het draaiplateau verstopt dat ik bij Blokker kocht voor minder dan €5. Hier past een klein snijmatje op. Dit draaiplateau is dunner dan het houten plateau van Ikea dat ik steeds uit de keukenkast pakte.
Mijn Dear Jane boek combineer ik met de stencils van Susan Gatewood (Klik).
In het schema dat ik voor mijn Jane maakte kan ik het blokje opzoeken dat ik wil maken, dan weet ik in welke kleur het moet. G10 was de uitdaging voor vandaag.
En dat moet in het rood. Een beetje bruinrood wordt het.
Spulletjes mee naar beneden. Ik heb dan wel een heerlijke kamer nu, maar zit liever bij het gezin en er kwamen kinderen uit school (=chips en colaatjes). Veel gezelliger dan alleen boven zitten.
De patroondelen uitknippen.
En opmeten hoe breed de repen stof moeten en hoe lang ongeveer.
Weer naar boven gelopen om mijn zelfgemaakte neerlegbord te pakken. Dat is een synthetische stofdoek om een schildersdoekje.
Even een demonstratie hoe schuin je het kan houden voor de papiertjes eraf glijden. Bijna rechtop! Zo raak je niets kwijt, want die kleine papiertjes en lapjes..ze zijn weg voor je het weet en je zoekt je een ongeluk. Zonde van de tijd.
Ik had op een site gezien dat de Open Teen-voet handig was voor het appliqueren, dus dat moest ook even getest worden. Ik moet eerlijk zeggen: ja, prima idee!!
Natuurlijk is dit sluikreclame, maar op mijn eigen blog mag het. Ik had dit voetje ook al eens gebruikt om op langs een dikke naad te stikken, dus aan de andere kant van Stitch-in-the-ditch, als je begrijpt wat ik bedoel. Een soort siernaad en dat ging heel netjes. Maar voor stikken op papier is het ook een uitkomst.

Door achter elkaar door te naaien, werk je efficiënt. En eerlijk is eerlijk, dit is geen moeilijk blokje.
Maar het ziet er wel leuk uit! De foto is bijgesneden tot het beoogde vierkant.
En de naaimachine? Die is helemaal naar mijn zin. Ik merkte niet eens dat het niet een van mijn eigen naaimachientjes was. De spanning van de riem precies goed, steekjes netjes. 100% in orde!