zondag 4 oktober 2015

Scant 1/4 inch. En Dear Jane (4).

Ik ben dol op mijn 1/4 inch voet en lever ze ook bij de naaimachines die ik verkoop, want naar mijn idee is het een basisbehoefte voor quilters.
Echter, een 1/4 inch naad kan nog wel eens een probleem opleveren bij kleine stukjes stof. Als de naad  opengevouwen wordt en gestreken (of niet...) verlies je een klein beetje van de stof in de naad door de vouw. 
Bij stukken van 10 cm zal je die mm niet missen. Maar bij veel kleine stukjes naast elkaar die allemaal een mm kleiner werden dan je wilde door het verlies van stof in de naad, blijk je ineens een halve cm of meer van je stof te missen. Dat kan natuurlijk niet!

Om ervoor te zorgen dat je accuraat kan blijven werken moet je de naad dus iets krapper stikken dan 1/4 inch.

Heb je een moderne naaimachine en kan je de naaldstand veranderen, dan zet je de naald iets naar rechts.

Met de oude Singer naaimachines kan je niet de naaldstand veranderen.

Heb je een Seam Guide die verstelbaar is, dan schuif je die iets dichter naar de naald.
Ook met Post-it of schilderstape kan je de naadbreedte markeren op het blad van je machine. Die plaats je dan een beetje naar links.

 Om  je 1/4 inch voetje te gebruiken als je een scant 1/4 inch naad wilt, zou je de voet iets naar links moeten kunnen verplaatsen t.o.v. de naald. En dat is mogelijk, want het gat in het voetje waar de naald doorheen gaat is groot genoeg als je het voetje een heel klein beetje verplaatst. De naald kan dan nog steeds goed door het gaatje. 

Op de foto hieronder zie je het resultaat van die verplaatsing. En geen problemen gehad met de naald!

Om het voetje iets naar links te verplaatsen, heb ik een stukje papier in drie lagen op elkaar gedaan, op maat geknipt voor de uitsparing in het voetje en een gaatje/dalletje erin gefröbeld voor de schroef om het voetje aan de naaldstang te bevestigen. Nu is er een kleine ruimte van drie velletjes papier tussen het voetje en de naaldstand, maar het voetje zit nog goed vast. En door het papier zit de voet nu 3 velletjes dik naar links.
De naad wordt nu iets krapper dan 1/4 inch. Net een paar draadjes minder breed. Dat is genoeg om het stofverlies in de vouw te compenseren. 

Even checken.....

Het witte stofjes was een strookje van 1 inch breed. Twee kanten naad eraf=2 x 1/4 inch (scant 1/4 inch natuurlijk!!!) =1/2 inch naad. Blijft er dus 1/2 inch stof over. Even nameten...

Ik vind het goed zo! En het papier laat ik zitten, misschien ooit een permanente oplossing zoeken.

Na het stikken van de witte rand tussen de licht-paarse stof nog een figuurtje geappliqueerd. En klaar is G5 van Dear Jane! Achter de appliquatie haal ik de stof later nog weg.