zaterdag 5 september 2015

Weer meer binnen...

Natuurlijk weet iedereen hoe het regende deze week! 
Monty zit boos te kijken vanuit zijn schuilplaats, een oud kastje met dakpannen. Hij is ineens weer meer binnen en slaapt uren lang op zijn stoel. Wij hebben nog een hondenmandje staan, maar daar ligt nooit iemand in.
Monty slaapt hier op zijn veilige stoeltje. Heel ontspannen.
Onze hartpatiënt, die al een jaar op medicijnen (over)leeft, slaapt graag boven bij Zoon2. En dan komt het voor dat wij ons afvragen of hij buiten of binnen is en we terugkomen van het uitlaten van Stina en een bekend silouet voor het raam zien zitten.
Wij slapen zelf rustiger als de katten binnen zijn!

De laatste dagen ben ik bezig geweest met een service-geval. Deze Singer 402G gaat van oma naar kleindochter. 
De koffer is gereinigd met allesreiniger. Zo is 60 jaar aanslag weggepoetst. De stickerresten van de bodemplaat zijn met wasbenzine weggewerkt. En verder natuurlijk stof verwijderd en gesmeerd en geolied. Ik had dit type wel eens gezien, maar nooit van binnen en ik moet zeggen dat het een prima machine is. Bijna alles nog van metaal.
De boven- en onderdraadspanning was wat ontregeld, maar tijdens het naaien van een klein werkje ging het afstellen vrij gemakkelijk en waren zelfs de zigzagsteekjes weer in orde.
Dit model zit in een plastic bak met een kofferdeksel die op de bak aansluit.
Nadat ik de bak had verwijderd, zag ik de lekplaat die ook bij de Featherweight onder de machine zit.
En daaronder het mechanische gedeelte.
Het smeren gaat hetzelfde als bij de mij bekende naaimachines.
En voor de onderdelen die anders zijn is internet een goede hulp, want met Google kom je altijd wel een plaatje of handleiding tegen.

Vandaag even iets weggebracht en een rondje in de buurt van Westzaan gedaan. Met de auto hoor, want de kans op regen was groot.
Zo leuk dat je ineens de mooiste plekjes tegenkomt, zo dichtbij huis. De Zuidervermaning uit 1644.
Een schattig huisje even verderop, uit 1648.
Zo maar een plukje geschiedenis bij elkaar!
En authentiek, of oud en tiek...
Met heel in de verte de gebouwen bij station Zaandam.
Bij pontje Buitenhuizen stond een kiosk met ijsjes...
En een bord met een aantal wandelingen. Voor als het beter weer is. Wandelen in de stromende regen vinden wij niet zo leuk!
In Wormerveer het gebouw waar vroeger de fabriek was die Koetjesrepen maakte. Mijn echtgenoot heeft daar ooit vakantiewerk gedaan. Hij mocht zoveel reepjes eten als hij wilde! Dat was na één dag wel over, zoveel had hij er op dat hij jarenlang geen Koetjesreep meer lustte!
Er was Braderie en ook een winkel met ouderwetse huishoudelijke artikelen.
En verder is er weer een machientje naar een ander huis gegaan. Met een naaimachine in huis is het niet erg dat het regent. Want lekker binnen zitten met lapjes is ook wel weer fijn!