zaterdag 18 oktober 2014

Singer 201, de lederen bank en een tas.

Onze hoekbank van Ikea wordt vervangen. Vier kinderen, drie katten, een hond en een echtgenoot die door de leuning zakte... daar wordt een bank niet mooier van. De lichte kleur was ook geen goed idee geweest, trouwens! Ik moet altijd lachen als ik een spierwitte bank in de winkel zie staan. Misschien lukt het andere gezinnen, maar hier is dat geen goede keus! Zelfs deze kleur beige is te besmettelijk. De volgende bank is cognac-kleurig. 

De hoekbank bestaat uit een hoekstuk, een tweezitsgedeelte en een driezitsgedeelte. Die haak je simpel in elkaar. Omdat de nieuwe bank bijna komt en ik een klein stoeltje (voor de hond of wie/wat er het eerst zit) had gescoord bij de plaatselijke kringloopwinkel , hebben we een deel van de bank al weggehaald en grofvuil gebeld. Zo kunnen we gelijk zien hoe de kamer eruit ziet als onze nieuwste aanwinst er staat.

Nu zag ik dat de achterkant van het tweezitsgedeelte er uitstekend uitzag. En leer weggooien is toch zonde. Als je er nog iets mee kan doen......

Het hele achterstuk van het tweezitsgedeelte heb ik netjes langs de randen van de bank afgeknipt.
En afgetekend aan de achterzijde.
Daarna de Singer 201 gepakt en een leernaald geplaatst. Dat is een stevige naald met een driehoekige punt. Het inrijgen was zo gebeurd en gelukkig zat er nog een spoeltje bij van de vorige eigenaresse met een bijpassende kleur.
Ook nam ik nu voor het eerst het speciale leer-stik-voetje in gebruik, dat met twee rollen over het leer glijdt.

Eerst deed de machine heel vreemd. De motor deed het, de naald ging op en neer, maar verder gebeurde er niets. Na een tijd realiseerde ik me dat ik deze naaimachine nog in de Free Motion stand had staan, waarbij het transportsysteem omlaag staat. Lekker slimme actie!

De Singer 201 is een sterke naaimachine die rechte steken stikt, voor- en achteruit gaat, en waarmee je kan stoppen/borduren/free motion quilten. Want als het transportsysteem verzonken is, kan je zelf de richting bepalen van het stikwerk en ook zelf de steekgrootte. Zo kan je rondjes en bogen stikken, of mooie veerpatronen.

Maar nu moest de machine gewoon stikken!
Door onder de machine een knopje om te zetten, staken de tandjes van het transportsysteem weer boven de steekplaat uit.

Toen kon het echte werk beginnen.
Het viel de naaimachine niet mee. Twee lagen leer ging goed. Maar de naden van Ikea zijn versterkt met een bandje. Op die punten moest ik even helpen door op de schroef van de naaldhouder te duwen terwijl ik gas gaf. 
Deze Singer 201 werkt met een kniehendel en dat bevalt best. Er kan ook zo een voetpedaal op, die leen ik dan van een andere naaimachine, maar het is niet nodig.
Gelukkig raakten we steeds beter op elkaar ingespeeld, de 201 en ik. De buitenkant van de tas is zover klaar. Niets extra's, alleen een koker die van onderen dicht is en de puntjes afgestikt.

Het binnenwerk wordt een voering met zeker een vak met een rits. 
Dit moet een tas worden om te gaan shoppen, naar de quilttentoonstelling in Veldhoven te gaan, volgende week zaterdag. En om van alles mee te nemen naar de workshop Cathedral Windows de woensdag daarop. Het wordt een tas voor uitjes!

Als de nieuwe bank er is, komt er nog een stuk leer van de huidige bank vrij... Van het driezitsgedeelte... En van het hoekgedeelte...
Een lederen weekendtas zou ook wel sjiek staan!
Het nieuwe stoeltje is al ingewijd. De deken is makkelijk te wassen en kan er af als iemand daar wil zitten. Het lijkt ook een fijn handwerkstoeltje!