dinsdag 20 mei 2014

Strijkijzer voor bij de oude Singers.

Er is een speciaal strijkijzer dat Singer samen met Durabilt heeft gemaakt. Meer een reisstrijkijzer, zo klein dat het past in de koffer van de Singer Featherweight of de Singer 301. Dat zijn allebei naaimachines die mee kunnen naar naailes of een quilt-bijeenkomst. Licht van gewicht en goed te vervoeren. Heel handig als je dan je lapjes nog even kan strijken of een naad netjes kan openen.


http://www.april1930s.com/html/vintage_irons.html

Deze foto heb ik geleend van April1930. Een mooie, goed verzorgde site, echt genieten van alle spulletjes. Maar er hangt vaak ook een stevig prijskaartje aan. Je koopt niet alleen het artikel, maar ook de zekerheid dat het in orde is.

Ik speur zelf wel op Marktplaats of Ebay.

Daar zag ik een strijkijzertje dat vergelijkbaar van model was was (en veeeel goedkoper). 

Natuurlijk kan je niet verwachten dat de verkoper een  nieuw snoer of stekkertje aanzet (hoewel ik dat wel zou doen als ik iets verkoop!), maar met een schroevendraaier erbij is dat zo voor elkaar. Wie kan patchen en quilten kan ook een stekkertje aanzetten!

De stekker voor in het strijkijzer werd iets verder op het koord gezet, zodat het rafelige omhulsel van de electriciteitsdraad weggeknipt kon worden. En de andere stekker paste op een paar millimeter na niet in het stopcontact. Dus daar kwam een Utrechts stekkertje voor in de plaats.

De garantietermijn is al een tijdje verlopen.. Maar het kaartje is leuk om te bewaren. Ook het overzicht met de andere stekkers die er zijn (of ooit aanwezig waren), laat ik in het doosje. Behalve deze stekker hoort er ook een Amerikaanse stekker, een adapter voor Engeland en omstreken en een hele aparte stekker bij te zijn: eentje die je in de fitting van een lamp schroeft! Heel handig als er geen stopcontact meer is op je hotelkamer, dan draai je een peertje uit de fitting en kan je toch strijken! Hopelijk niet met de stekker in een plafondlamp.

Het handvat kan worden weggeklapt. De pennetjes achter het handvat zijn voor het snoerstekker en je kan kiezen voor 110V of 230V. 
Het doosje is gaaf. Niet veel op reis geweest, schat ik zo!
Toch spannend om het strijkijzer te proberen. Maar de stoppen sloegen gelukkig niet door. En het duurde even voor de zool warm genoeg was. Het strijken ging uitstekend. Het strijkijzer was goed warm en gleed uitstekend over de stof. Met 300 W heeft het ook iets meer vermogen dan mijn andere strijkijzer (250 W).

Nu de test met de weegschaal. Mag dit een reisstrijkijzer genoemd worden? Is het een Featherweight waardig?

Mmmmm. Mijn Philips Stewardes weegt iets meer dan 300 gram. Het vintage strijkijzer komt op 800 en nog iets. 500 gram zwaarder. Ongeveer 2,5 x zo veel. Het is ook een groter strijkijzer. Met doos past het volgens mij nooit in de koffer van je FW. 

Maar het zal zeker mooier bij een oude Singer naaimachine dan zo'n plastic strijkijzer!