woensdag 29 januari 2014

Gordijnen..... En de Adjustable Hemmer Foot, Simanco 35831 of Simanco 160626.

Ik heb wat problemen met de gordijnen hier in huis. 
De eerste gordijnen in de huiskamer bleken bij kunstlicht zo te vloeken met de bank en zo deprimerend saai dat ik ze vervangen heb door simpel wit van IKEA. Een soort dik ongebleekt katoen. Eerst heet gewassen en gedroogd, toen de bovenkant met hakenband gestikt en de zijkanten afgewerkt. Uit laten hangen met spelden erin. Eraf gehaald en op maat gestikt.
Toen een zwarte kat genomen.
En later nog twee zwarte katers erbij.... Het drietal krijgt eten in de vensterbank aan de achterkant, anders eet de hond al het kattenvoer op. Ze kijken ook graag vanaf de vensterbank aan de voorkant uit het raam nieuwsgierig de straat op. Zeker als wij 's avonds de hond uit laten voor het laatste rondje treffen we ze met z'n drietjes op de uitkijk aan.

Witte gordijnen en zwarte katers is geen goede combinatie. Een witte hond en zwarte plavuizen trouwens ook niet....

De gordijnen zijn goed te wassen. Afhalen, bovenkant strategisch oprollen en met rollade-bindtouw vastzetten. In de wasmachine en daarna nat ophangen. 
Ik doe ze niet meer in de droger, hang ze niet aan de waslijn en strijk ze ook niet. 

Deze stof krimpt en rekt naar eigen goeddunken. Dus na de eerst keer afstikken bleken de gordijnen bij de volgende wasbeurt alweer gekrompen, dat zie je pas na het ophangen... Dus weer de zoom losgetornd en weer alles afgespeld. Tot er kleine neefjes op visite kwamen en voor de veiligheid de spelden er maar uit gingen. Daar hingen de gordijnen. Beetje shabby, maar alles went.... 
Het wachten was op de volgende wasbeurt!

Gister was het tijd voor de laatste kans! Met een draadje per gordijn de gewenste maat weergegeven, afgehaald, onthaard, afgespeld en afgestikt.
O, wat is die Singer 301 snel, echt ideaal voor lange rechte stukken!

De gordijnen zijn gewassen en hangen. Beetje hoog water hier en daar, maar schoon en fris. Ze zakken alweer wat uit, ik ben benieuwd waar dit eindigt.

Daarna nog een ander gordijn afgemaakt, ik was nu zo lekker bezig! 
Hiervoor wilde ik de Adjustable Hemmer Foot gebruiken, ofwel de Verstelbare Zoomer.

Simanco 35831 is voor low shank, Simanco 160626 is voor slant shank. De Singer 301 is slant shank, het pootje van het voetje is hoger en meer naar achteren geplaatst.

Dit voetje komt op de plaats van het gewone naaimachine voetje.
De stof leg je met de achterkant naar boven neer en de te maken zoom vouw je om het voetje heen.
Daarna hoef je slechts gas te geven en de aanvoerende stof dubbel te slaan zo breed als je de zoom wilt hebben. Het voetje zorgt ervoor dat de zoom precies op het randje wordt vastgestikt.
Omdat dit de voering van het gordijn was, ging het uit de losse hand, anders kan je van te voren de zoom erin strijken.

Het ging geweldig!
Wat een handig voetje!