zondag 15 december 2019

Met Hedwig en de Singer Featherweight bij Wera.

Het was volgens mij in augustus dat Hedwig Verburg mij vertelde dat het mooie gereedschap dat The Featherweight Shop in Amerika verkoopt om machientjes te onderhouden in Duitsland wordt gemaakt en dat de importeur voor Nederland in Middenbeemster woont. En dat is is vlakbij Purmerend.

Hedwig maakte een afspraak voor ons en zo zaten wij op een goede dag bij Rien de Vreede van weragereedschap.nl op de koffie!Bleek dat Rien de vader is van een vriendinnetje van mijn dochter, dus dat gaf weer wat gespreksstof want inmiddels zijn de dames al 22-23 en ze kwamen 18 jaar geleden bij elkaar in de kleuterklas te zitten. Wat gaat de tijd toch snel....

We hebben met z'n drietjes doorgesproken welke schroevendraaiers nodig zijn. Voor gewoon onderhoud een microschroevendraaier om de onderdraadspanning bij het spoelhuisje te verstellen en voor noodgevallen om het Zenuwenschroefje los te maken.
Dat is dus de kleinste schroevendraaier uit de set.


De steekplaat moet regelmatig verwijderd worden om het stof van de transporteur weg te halen. Daar is de haakse schroevendraaier heel erg goed voor te gebruiken!

Ik heb zelf een haakse schroevendraaier die bij een apparaat van Singer hoort en daar heb ik veel plezier van bij schroeven die heel vast zitten en bij de steekplaat. Maar deze nieuwe van Wera is nog handiger!


Deze haakse sleufschroevendraaier heeft namelijk twee kanten die een kwart slag gedraaid staan ten opzichte van elkaar.Het voordeel is dat  als je met de ene kant onhandig de schroef kan bereiken (de twee foto's hierboven), het met de andere kant juist perfect gaat! Zoals je bij de foto hieronder kan zien.En deze schroevendraaier past makkelijk onder de kop van de Singer Featherweight.
Verder hebben we een grote schroevendraaier toegevoegd, waarmee de schroef van de motor goed los of vast te draaien is en deze schroevendraaier heeft een kunststof huls waardoor je niet de lak van de machine beschadigd. De motor moet je soms iets hoger of lager zetten als de riem te strak of te los staat. In principe heb ik die afgesteld, maar als de riem wat ouder wordt kan die iets uitrekken of je naait toch iets pittiger dan ik doe en je machientje slipt soms een beetje.


Of je hebt een nieuwe riem nodig, dat kan ook een keer gebeuren. Nou, daar is deze schroevendraaier perfect voor!Dan is er nog de schroevendraaier met het groene handvat. Die kan de schroeven van de steekplaat ook goed bereiken, want de schroevendraaier is lang zodat je van bovenaf er goed bij kan. Deze past in de gleuf van de spoelpinplaat, voor het oliën daar en het vet toedienen (1-2 x per jaar vet).
Mocht je ooit de timing van de machine moeten verstellen of de rubber voetjes onder de machine of het voetpedaal, dan is dit de universele schroevendraaier.

Rien heeft een mooie prijs gemaakt voor de complete set (€24,95), maar je kan ook de onderdelen los bestellen.

Ik ga vanaf januari de haakse schroevendraaier in mijn assortiment opnemen (€5,95). De complete set kan je zelf bestellen bij Wera. Maar als ik ergens voor een workshop kom, geef dan een week van tevoren een seintje als je de complete set wilt, dan haal ik het even op bij Wera en neem ik de set voor je mee. Dat scheelt in verzendkosten!

Wil je bij Rien de Vreede bestellen of even rondkijken, klik dan HIER!

Laat ook familieleden eens op deze site rondneuzen, want het is echt heel mooi gereedschap en de sets zijn allemaal handig met tasjes en houders voor de schroevendraaiers of bitjes. Professionele gereedschapsgebruikers en liefhebbers vinden hier vast wel iets tussen dat ze aanspreekt!

Ik had Pientje even uitgeleend voor de foto's. Zo werd mijn bijna 85 jaar oude Featherweight ineens een professioneel fotomodel!


En dat allemaal dankzij Hedwig die op internet ging speuren naar die mooie schroevendraaiers.  Zo hebben we weer iets bijzonder handigs voor bij de Featherweights en natuurlijk ook voor andere naaimachines.