donderdag 4 april 2019

De Bak-Lap, een patroontje om te maken!

De Bak-Lap      van Het Singer Winkeltje !                               
 

Een lapje dat je makkelijk kan meenemen in het koffertje van je Featherweight, maar  snel verandert in een bakje. Het bakje houdt je schaartje, je tornmesje, een pen en of bijvoorbeeld je kleine malletjes keurig bij elkaar. Na gebruik wordt het bakje weer een lapje. 

Lees eerst de beschrijving eens goed door!

SchaarVoor dit project heb je nodig:

-stof voor de onderkant 8,5 x 12 inch (een beetje drukke stof kan best!) of iets groter ivm bijsnijden
-tussenvulling in dezelfde maat of iets groter ivm bijsnijden
-stof voor de bodem van het bakje (een effen stof, anders zie je je spulletjes niet goed…) 5,5 x 9 inch
-diverse stroken stof voor de zijkanten van het bakje 2x 50 inch (diverse stofjes dus)
-binding of biaisband 2,5 x 60 inch
-vier drukkertjes
-garen in een bijpassende kleur 
-je naaigerei

Naai stroken stof van 2 inch breed aan elkaar tot een lange reep stof. Kies hiervoor stof met verschillende kleuren en/of motieven. Je kan vierkantjes, rechthoekjes of andere vormen maken.
Naai hiervan een strook aan alle kanten van het lapje dat de bodem vormt van het bakje.  
Leg de stof voor de onderkant met de goede kant onder neer, de tussenvulling er bovenop en het genaaide lapje erop. Het is nu net een quiltje!

Speld de drie lagen op elkaar en stik langs de rand van het middenstuk door. Stik verder het miniquiltje door zoals je wilt, maar naai zeker op een klein randje van de kant de drie lagen op elkaar. Minder dan een ¼ inch dus, om de drie lagen goed vast te zetten.


Snijd de randen mooi strak zodat het een rechthoek wordt, zeker als de vulling wat uitsteekt.
Stik als het nodig is de stroken van de binding aan elkaar. Met een naad van 45° is het mooist! Strijk de binding over de hele lengte dubbel en stik de open kant van de binding op een ¼ inch van de rand aan de voorkant van het quiltje vast.
Begin aan het einde van één lange kant een klein stukje van de hoek met een ruim loshangend deel van de binding. Stik bij iedere hoek door tot een ¼ inch van de rand, stik achteruit in de naad. Knip de draden af. Vouw de stof in een hoek van 45° omhoog, vouw weer naar beneden over de volgende kant en stik vanaf de rand weer verder. Ga zo door tot je na vier hoeken aan het begin van de laatste rechte kant bent. Voeg de twee losse uiteinden van de binding samen (recht of met een hoek 45°) en stik ook dit stukje vast.

Vouw de gevouwen kant van de binding om naar de achterkant en zet het met de hand even vast. Met de naaimachine kan ook, maar met de hand wordt gegarandeerd mooi.
 

Zet de drukkertjes op de hoekjes vast, zodat als ze dicht zitten de punten van het quiltje samengedrukt worden en er een bakje ontstaat.
Opengevouwen past het mooi in de koffer van je Featherweight, het kan zelfs de bovenkant beschermen tegen krassen. Als bakje kan het voorkomen dat spulletjes op tafel wegraken. En als je je matje bent vergeten kan je je machientje er op zetten. 

Misschien maak je er nog wel eentje!
                                                                             ©Het Singer Winkeltje 2019