zondag 25 maart 2018

Deel 7 van De quilt van Suze en Sophie...De Wedding Ringen!


We gaan weer verder met Suze en Sophie en wel met de Wedding Ringen, of zoals je het hoort te zeggen "Wedding Rings"....
Een heel toepasselijk patroon in de maand dat wij 7 jaar getrouwd zijn!

Ik vind het altijd mooie quilts, met die ringen die in elkaar gevlochten worden. Meestal met kleine stukjes stof in allerlei kleurtjes. Met de hand gemaakt, er is duidelijk veel tijd in gestoken.

De originele quilt die Suze en Sophie voor hun zus maakten bevat ook een deel met Wedding Rings. Om het middenblok heen is het blauwe vlak met de ringen een echte aandachttrekker.

Ik had uitgerekend hoe groot dat blok zou zijn. Reken maar met me mee als je dat leuk vind.

De andere blokken zijn 12 inch in het vierkant. Een kant van de Wedding Rings loopt langs drie schuine kanten van de gewone maat blokken. Dus het is de schuine kant van een driehoek van 36 inch. a kwadraat + b kwadraat = c kwadraat... Ik kwam zo op 50,91 inch uit voor de rechte kant van het blok met de ringen. Als we de rand om het blok op bijna een inch nemen, dan blijft er voor de ringen 50 inch over.
5 ringen op een rijtje is 50 inch, dus één ring is 10 inch en een halve ring is 5 inch.

Het lijkt zo makkelijk om een patroon te tekenen, maar om het eerst te doorgronden duurt bij mij echt lang! Dit patroon is versie 6 ofzo.

Vergelijk het met Nijntje, die simpele tekeningetjes van Dick Bruna. Daar is mijnheer Bruna dagen mee bezig geweest! Erg leuk om te zien trouwens, hoe hij dat deed.

Dick Bruna

Maar goed, ik zal uitleggen wat ik heb gedaan en waarom ik het zo gedaan heb.


De ringen van Suze en Sophie zijn niet helemaal rond. Dat zie je vaker bij dit patroon. Ik wilde de ringen echter wel rond hebben. Dus uiteindelijk ben ik op het volgende uitgekomen:

Een kwart ring teken je op een stukje van 5 inch in het vierkant met vakjes van een inch. Twee diagonale hoekpunten krijgen een vakje van een inch. Van daar uit trek je met een passer een boog naar het andere blokje. En dat doe je nog een keer vanaf een ander punt van het blokje van een inch. Het middelpunt van de boog is waar je de punt van de passer in steekt en dat is het hoekje waar geen blokje getekend is.

Nu is de boog mooi van het ene naar het andere blokje. Voor een quilt met alleen maar Dubbele ringen zou dit prima zijn, maar De Quilt van Suze en Sophie heeft ook ringen die niet overal in een andere ring haken, die hebben niet steeds een kwart-boog, maar een halve-boog. En de hoekringen bestaan uit 3/4 boog.
Die variaties moet je dus ook verwerkten in het patroon.

In totaal zijn er:
-60 1/4 bogen,
-20 1/2 bogen,
-4 3/4 bogen.


Dan is nog de vraag hoe je de ringen gaat maken. Stukje voor stukje de lapjes aan elkaar en met de hand de meloendelen maken en aan het middenstuk naaien? Stik je de lapjes op Freezer Paper en dan aan de meloendelen etc?

Hiervan zijn veel voorbeelden te vinden op Youtube!

Of doe je het zoals ik het doe:
- teken een boogje van het patroon op paterno of plastic van een map. Geef de naailijnen voor de gekleurde stukjes op het plastic aan met een hapje uit het plastic.

-trek de delen over op M12. Dit is niet -plakbare vlieseline.


Ik heb de omtrek met Frixon pen omgetrokken en door de kleine hoekjes die uit het plastic malletje zijn geknip, krijg je vanzelf de punten te zien waar je straks moet gaan stikken. Die punten heb ik met een Micro stift overgetrokken met kleine stipjes of een dun streepje. Dat kan niet met Frixion stift, want als je over die lijntjes heen strijkt zie je ze niet meer.

Het is best een werkje, maar ik vond het heel prettig om te doen. Het materiaal voelt fijn aan en je moet gewoon even niet meer willen dan alleen maar de boogjes tekenen, stippeltjes zetten, uitknippen en netjes verzamelen.
Niet aan de Wedding Rings denken, niet aan die hele grote quilt. Alleen maar aan de boogjes. Beetje Zen, zeg maar...


Daarna begon het moeilijkste, de lapjes, de kleurtjes uitkiezen. Dit zijn voor mij nieuwe kleuren, dus de combinaties zijn verrassend, maar het is allemaal van Tilda. Van de uitverkoop van Karstad, vandaar dat ik out-of-the-box ging. En ik vind het erg mooi!


-snijd de lapjes, 1 3/4  x   1 1/2 inch.-je hebt per boogje 5 lapjes. Nu is het tijd om productie te gaan draaien!
-Leg een lapje dat naast het middelste lapje komt met de goed kant omhoog op tafel. (Zeg: OP),


-leg het middelste lapje daarop met de goed kant naar beneden (Zeg: Neer), leg het patroondeel van M12 erboven op (Zeg: En nog een Keer...) en stik het op de naad vast.


-Pak een nieuw lampje, leg er een lapje op, leg er M12 op en ga zo door.
-Herhaal Op, Neer, Nog een Keer tot je een hele sliert hebt of het helemaal zat bent.Nu ga je het andere lapje naast het middelste lapje vastnaaien. Ik heb die van dezelfde kleur gemaakt, maar je mag helemaal los met kleurgebruik en motieven.-Leg het lapje neer met de goede kant boven en leg het M12 met de lapjes erop. Middelste lapje op het lapje dat je nu gaat vastnaaien. Randje op randje. Naai het vast.
-Nu mag je naar de strijkplank, hoewel met je nagel of ander hulpstuk de naden glad maken ook wel kan.


-Voor het vaststikken van de lapjes aan de uiteinden van het boogje geldt hetzelfde. Je kan het lapje M12 even op de te stikken naad omklappen om te kijken of het nieuwe lapje wel gaat passen. Meestal klopt het wel als je de rand van het nieuwe lapje gelijk houdt met de rand van het al-vast-zittende-lapje.

-Dit boogje strijk je in ieder geval wel even.
En dan gaan we verder! We STIKKEN H200 aan de achterkant van de boog. Leg daarvoor H200 met de ruwe kant omhoog, leg je boogje erop, de goede kant naar beneden.
H200, of een vergelijkbaar product, is dunne verstevigingsstof met een plaklaag. De plaklaag zie je bijna niet, maar je kan het voelen. De stof is aan die kant iets ruwer.Ik paste zoveel mogelijk boogjes op een stukje H200 dat ik zo aardig van een collega kreeg om te proberen.Ik kon mijn vintage Singer stiletto goed gebruiken om de naadjes mooi plat te drukken voor ik er overheen stikte.-knip de bogen netjes uit met een naadje en keer ze om met een buisje en een stokje. ik heb ze van Prym en ze zijn ideaal!


Je steekt het buisje in de slurf en je propt met het stokje de stof van de slurf door de buis. Het is even een handigheidje. Bij deze set zitten 3 verschillende diktes buizen en stokjes. Ook makkelijk bij het maken van poppen en beren en sliertjes.


Zo maak je boog na boog...


En was het idee. De achtergrondstof beplakken met de boogjes en dan vastmaken met appliceren of vaststikken.

Ik moest het patroon overnemen op de achtergrondstof. Het is natuurlijk een hele lap van 55 inch in het vierkant. Ik gebruik ongebleekt katoen dat 2,40 meter breed is, maar bij quiltstof zal je voor deze manier stof aan elkaar moeten stikken.
Op het moment dat iedereen uit huis was en de eettafel door het extra blad nog langer was geworden, kon ik beginnen.Ik gaf op patroonpapier de snijpunten aan om de 5 inch. Zo zag ik dat 11 inch weer precies een aantal centimeter is. Zo kan je bij 11, 22, 33 etc inch checken of je nog goed zit, want dit patroonpapier is in centimeters.


Daarna heb ik het patroonpapier onder de stof gelijmd met lijmspray. Dat ging verbazingwekkend makkelijk!
De oude strijkijzertjes komen altijd goed van pas als je dit soort klussen hebt te doen. Eerst het papier en de stof glad op elkaar, ene kant terugslaan, sprayen, stof weer neerleggen en gladstrijken. Dan de ijzertjes verzetten en de andere helft van de stof omslaan en lijmen en de stof weer netjes neerleggen. Beetje vastdrukken en een kopje koffie drinken, Zucht! Maar viel dus mee!


Nu de stof vast aan het papier zat kon ik de lichtbak eronder schuiven en de stippeltjes overnemen op de stof.
Het patroonpapier kon er weer af. Daarna het ik de stippeltjes gebruikt om het patroon van de Wedding Rings over te nemen. De bogen en verbindingsblokjes.


Als je goed kijkt naar het patroon zie je dat de buitenrand van de ringen uit 5 ringen bestaat en de binnenrand uit 4 ringen die half door de buitenste ringen lopen.

De ringen op de vier hoeken zijn voor 3/4 zonder andere ring. De middelste buitenringen en binnenringen zijn voor de helft zonder een andere ring erdoorheen. De hoekringen van de binnenste ringen hebben steeds 3 andere ringen er doorheen lopen.


Ik heb dit met een pen getekend waar de lijnen door strijken te verwijderen zijn.


En daarna heb ik de bogen vastgestreken. Moest hier en daar nog een drupje uitwasbare Roxanne lijm  gebruiken voor de stevigheid. Dit ging erg leuk, want het lijkt gelijk al heel wat!

Deze boogjes heb ik in een avond vastgezet met de hand. Kleine steekjes, echt fijn om te doen. Maar... het gaat zo langzaam en ik heb weinig tijd. Dus ik denk er toch over om met mijn Singertje en de Blind Stitch Attachment de andere bogen vast te maken.Dan hoef ik alleen nog maar de vierkantjes voor de verbindingsstukjes erop te naaien.Even over het patroon.

De bogen lopen bij de buitenranden door, zodat ze overal rond zijn. Bij mij dan. Je mag het recht maken, precies zoals jij het mooi vindt. Maar ik maak het totale blok met de ringen dus iets groter dan 50 inch, het zal iets minder dan 50,5 inch worden.

Deze week heb ik het druk met nakijkwerk, dus ik kan pas volgende week weer verder.

Het patroon van de Wedding Rings van Suze en Sophie staat hieronder om te downloaden. En ik hoop dat je ermee aan de slag kan. Voordeel van dit deel is dat het nu wel heel erg op gaat schieten! Dit is een groot stuk van de quilt!

Veel succes!

Patroon van de Wedding Rings van Suze en Sophie.