zondag 3 december 2017

Naar de kerstmarkt 2017, Münster.

Vrijdag 1 december reden wij richting Duitsland. Even een voorproefje van de kerstsfeer, even lekker samen weg.
Na een paar jaar Düsseldorf en een paar jaar Keulen, was de keus nu op Münster gevallen. Münster is kleiner en knusser, met mooie winkels en verzorgde straten. In de zomer was het er mooi en nu in december heel sfeervol. Echt een aanrader!
Onderweg nog even de servicedesk van Het Singer Winkeltje bemand.... via de telefoon de foto's bekijken om te zien wat er mis is. Hier konden twee adviezen gegeven worden om het machientje weer te laten naaien. Kun jij zien wat er mis was? Gelukkig was het zo snel opgelost!
We hadden een hotel buiten Bad Rothenfeld. Het navigatiesysteem voerde ons het laatste stuk over bochtige weggetjes.Pas bij de terugreis begrepen we dat dat misschien de kortste weg was, maar niet de beste weg... Wel heel landelijk, maar in het donker en zonder straatlantaarns onbekende wegen rijden zijn wij niet zo gewend.Het hotel was prima, de verwarming deed het uitstekend, de bedden waren heel goed, de douche met een stort van warm water. De bediening in het restaurant behulpzaam, avondeten bij aankomst was een grote schnitzel verstopt onder patatjes. Waarschijnlijk was er ook een gezondere keus, maar in Duitsland krijgen wij zin in een schnitzel. En er zat ook een schaaltje salade bij.


De volgende ochtend zagen we het hotel en de buren pas goed. Wat een ruimte om ons heen! Ik vind akkerland in de winter zo mooi, met van die geploegde strepen in de grond.


Bij dit hotel is op zondag een zeer uitgebreid ontbijtbuffet, waar de hele buurt op afkomt, echt een aanrader!!! Blijf hier dus niet te lang als je de weegschaal te vriend wil houden..


Op zaterdag eerst even naar Bad Rothenfeld.


De geneeskrachtige muur blijft interessant. Een klein stuk muur is origineel en oud, een groot stuk is later gebouwd. Er loopt water langs met zouten erin, goed om in te ademen.

Bad Rothenfeld is vooral een kuuroord. Voor alles wat je kan mankeren is een kliniek, voor huid, longen, hart, noem maar op.De gemiddelde leeftijd van de mensen op straat is hoog, maar iedereen schuift vrolijk rond, al dan niet met rollator, en is bezig met herstel of verlenging van het leven.

De winkels richten zich op oudere mensen of op rijkere mensen. Of op ouder en rijker...Deze borstelwinkel was zo leuk! Maar de borstels zijn vooral om te kijken, want zeer prijzig.Daarna reden we naar Münster. Een parkeerplek in de garage onder het Theater lukte nog net. Tip: kom op tijd! En fotografeer even het nummer van het plekje waar je staat. Want inmiddels weten we dat je anders heel wat moet afzoeken....Als je van die parkeergarage naar het centrum loopt, kom je gelijk bij een mooie galerij met een winkel waar ze Westfalenstoffen verkopen. Echt de hele collectie hebben ze daar. Ik heb me ingehouden (want ik had van de zomer ook al iets gekocht..). OK, een metertje en een houten hartje voor de verzameling. Toch nog een mooi papieren tasje gekregen, een Tütte.De etalage met houten figuurtjes. Mensen kopen dan ieder jaar een figuurtje en breiden zo hun collectie uit. Families komen samen een poppetje uitkiezen. Heel lief!


Bij de stoffen was het deze keer dus rustig, want de meeste aandacht van de klanten ging naar de kerstspulletjes.In de straten was de kerstversiering al opgehangen. Dat was allemaal heel smaakvol en op elkaar afgestemd. Het wachten was op zonsondergang, dan zie je het allemaal nog beter, al is het moeilijk te fotograferen.Je kon wel zien dat de stad beveiligd was. Er was geen autoverkeer in het centrum en alle toegangswegen waren geblokkeerd met een vrachtwagentje met iemand erin. Heel onopvallend, maar effectief. Er was een politiebusje met een paar politiemensen erbij, waarvan eentje een automatisch geweer had. Omdat de kleding zwart was en het geweer ook, viel het niet eens op. Bovendien stonden de agenten rustig te praten, dus niet eng. Onopvallend maximale veiligheid biedend. Helaas is dat tegenwoordig nodig, maar de stemming in de stad was heel gezellig, dus geen angstige toestanden.Altijd even naar de kerstserviezen kijken....Heel mooi. Om te zien vooral!Alle houten huisjes met Glüwein, kaarsen, eten, eten, eten...

We konden alcoholvrije Glüwein krijgen, meer warme bessensap, maar wel lekker.

Er was een locatie waar je je pakketjes en tassen in bewaring kon geven. Dit hele orkest wilde er spullen afgeven. Ik weet niet of dat nu zo de bedoeling was...Eindelijk was het donker en konden de lichtjes de stad een echte kerst-uitstraling geven!Het werd wel wat drukker en op een bepaald moment besloten we dat het zo wel genoeg was. Om tussen de kraampjes vast te staan in de menigte is niet ons doel van de kerstmarkt.Nog even een fotootje van een etalage voor Margreet die zo van olifanten houdt!
Op de weg naar het hotel nog even langs Bad Rothenfelde. De muur wordt tot eind januari 2018 gebruikt om lichtbeelden te laten zien. Heel bijzonder. Een oude muur die als modern kunstwerk dienst doet. Met diverse kunstenaars en verschillende stijlen. Echt de moeite waard!En ook de fontein in de vijver liet 3D gezichten zien. Een beetje spookachtig, dat wel.De volgende ochtend (vanochtend dus) werden we wakker door het geluid van een tractor ofzo. Ik deed de gordijnen opzij om te kijken wat er gebeurde en er lag sneeuw! De tractor bleek een sneeuwschuivertje te zijn.Dat is echt kerstsfeer!Mooi he!Misschien wel de eerste en laatste sneeuw deze winter.
Op weg naar huis was er al snel geen sneeuw meer op het land en eenmaal in Nederland regende het.

Maar we hebben onze kerstsfeer al een beetje opgesnoven!