dinsdag 2 mei 2017

Wat er gebeurt en gebeurd is.

Ik had de laatste tijd niet zoveel tijd om te schrijven. Er gebeurde wel van alles, gelukkig allemaal leuke dingen, activiteiten, ontmoetingen, maar steeds kwam er weer iets anders aan dat de aandacht vroeg. En inderdaad, een fotootje op Facebook is zo geplaatst en met de Macbook moet ik er echt even voor gaan zitten. Ik maak nu een blogje met veel foto's en wat tekst. Voor de liefhebbers!

Als eerste gingen we naar Etten-Leur, om een workshop te geven bij Quiltshop Leur. Het is fijn om nieuwe mensen te zien die met hun machientje komen, maar er waren ook bekenden bij en/of mail-contacten.

Nanny de Haas had ik al eens ontmoet. Zij geeft ook workshops in handquilten en appliqueren en had wat van haar werk meegenomen. Zo mooi! Met van die kleine regelmatige steekjes!
En schitterende appliquaties!


Het was een enthousiaste groep bij Quiltshop Leur en na het onderhoud en de lunch kwamen de vintage voetjes tevoorschijn. Ik had weer allerlei voetjes mee om uit te proberen, maar veel deelnemers hadden hun eigen spullen mee waar ze thuis wel eens naar gekeken hadden, maar nu mee aan de slag gingen.Er werd geplooid met het plooiapparaat.En gerimpeld.


En nog meer geplooid.En geoefend om een Schotse rok te maken met parallelle plooien.Altijd leuk om eens te zien wat mensen voor matjes en tasjes mee hebben!
Op deze onderlegger bij de Featherweight zijn twee strookjes klitteband geplakt.Daarop past precies een speldenkussentje. In het rood met de gele spelden in de vorm van een S, zoals Singer ook zou doen.De reden dat er twee strookjes klitteband gebruikt zijn, is dat er nu precies een schaartje in het gleufje past. Zo weet je altijd waar je schaartje is. Of hoort te zijn...

Goed bedacht he!


Verder was er een mooie grote tas, want ook voor een workshop heb je van alles mee te nemen.En een handig spelden-etuitje met als slimme tip de stukjes van de kaartjes van de spelden erbij geprikt, dan weet je welke maat het is!
Er waren niet alleen dames bij deze workshop, er was ook een heer! Een heer met interesse in naaimachines en ook ervaring met andere modellen van Singer. De Featherweight werd uitgeprobeerd en staat nu ook op het verlanglijstje.

Ook hier een zelfgemaakte tas, met de tekst "Real men sew".En een etui voor het naaigerei.Met een zeer geraffineerde afwerkrand.Deed me denken aan de etui van Merchant and Mills, die ook nog op mijn verlanglijstje staat!  Kijk maar eens bij hun website hoe mooi de spullen zijn!Maar deze nieuwe Featherweight-liefhebber had ook een zware oude Singer naaimachine meegenomen en dat was voor mij weer genieten.
Want natuurlijk moest even de kap eraf om het metalen binnenwerk te zien. Wat een techniek en wat een degelijkheid!Met allerlei steken en zonder computer en zonder plastic! Het patroon van de steken wordt van de schijven afgelezen.


Bij Quiltshop Leur was ik nu al de derde keer voor een workshop en het is een winkel met een zeer uitgebreid assortiment, keus genoeg voor iedereen.

Die dag verhuisde ook Zoon1. Daar hoefden we dus niet te slepen, want met een aantal sterke vrienden kon hij dat helemaal zelf regelen. We kregen die avond al een fotootje van het resultaat en mochten de volgende dag komen voor de lampjes en kleine losse spulletjes en toen was hij dan echt over naar zijn tweede eigen huisje. Nog steeds anti-kraak, maar wel voor iets langere tijd. En nee, er ligt nog geen quilt van moeders op het bed.... Schandalig hè!Ik kom niet zoveel aan quilten toe. Breien geeft lichamelijk iets meer rust en ook minder spullen om te pakken en weer op te bergen. Een rondbreinaald en een knotje op een garenstandaard. Youtube met een muziekfilmpje of een breiprogrammaatje. Kammebornia.se is leuk om te zien en ze zijn ook op Youtube waarbij vooral de start van het filmpje erg het vakantiegevoel oproept! Ook kan ik wel een paar truien gebruiken, want ik ben een koukleum.Na twee Fair Isle truien (met kleurtjes) was ik begonnen aan een kabeltrui. Dat ging ook goed. Ik heb deze trui gebreid op de Noorse manier. Je breit dan een koker met wat extra steken voor de armen. En daar knip je later de armsgaten in. Ik laat het zo zien. Dit is wol van Scheepjes, heerlijk zacht, maar niet 100% wol, er zit van alles doorheen. Het lijkt op tweed, maar de pukkeltjes met een andere kleur zijn ook niet echt draadjes. Sommige pukkeltjes heb ik eruit getrokken, was mijn kleur niet....Voor het slapen gaan kijk ik even op Pinterest.  Bij Pinterest kan je foto's zien van internetpagina's en gelijk doorklikken naar die pagina, heel handig. Door de foto's op te slaan (pinnen) in je eigen mapjes op Pinterest kan je makkelijk iets terugvinden dat je aanspreekt. Ik pin me helemaal suf, plaatjes van breiwerken, van quilts, van lieve hondjes of poesjes. Klederdrachten of gewone kleding. Als ik toch tijd had om alles te maken!Het werd tijd voor de volgende workshop, in Dokkum deze keer. De auto was gewassen, want de boom voor ons huis is een slaapplaats voor vliegende koeien. Ieder jaar in het voor en najaar wordt de auto besmeurd en na een wasbeurt is het binnen een dag weer bijna net zo erg. Maar nu was de auto schoon en kon de sticker er eindelijk op!De Onderhoudsworkshop bij De Quiltkoffer in Dokkum ging ook prima. De dames spraken soms Fries, maar omdat ik een beetje doof ben en gewend ben om van hier en daar een woordje toch een verhaal te maken, kon ik het redelijk volgen. En ik vind het zo leuk om iedereen in ons kleine landjes toch weer anders te horen praten!
Er werd gestoft en geolied en gesmeerd....


Bij de workshops worden veel tips uitgewisseld en niet alleen over schoonmaken, maar ook over het naaiwerk.Jellie Veldman van de Quiltkoffer (hier rechts) deed ook mee met haar machientje.


Na de lunch kon iedereen met het tasje aan de slag, een patroon van Jellie. En de extra machine die ik mee had voor eventualiteiten kwam goed van pas, want omdat alles zo vlot ging kon ik ook meenaaien. En door de goede informatie had ik een Affo!

De locatie van De Quiltkoffer is inspirerend. Het is een lange ruimte met een goudsmit, wolwinkel en quiltwinkel bij elkaar. Bovendien hangen  en staan er werkstukken van kunstenaars om eventueel te kopen. Jellie gaat haar quiltwinkel wel verplaatsen naar een pandje verderop in de straat. Dat zal zeker ook heel erg mooi en gezellig zijn!

Ik heb nog het patroon van de enige echte Quiltkoffer gekocht, met voering en bijpassende rits. Moet lukken met deze beschrijving! Nog niet begonnen.....

Het Friese land is zo weids en zo anders plat dan de polder in Noord-Holland.


Natuurlijk was er in deze periode ook een bijeenkomst van de Singermeisjes. Alleen waren de vriendinnen aan het doorquilten en ik aan het breien. Dus geen Featherweights op tafel. Wel even rustig om zo bij te praten. Saskia en Carla hebben allebei de Angel-quilt gemaakt, ieder met haar eigen kleurtjes en lapjes. Een heel mooi resultaat en de tops worden nu gequilt.

Natuurlijk was ik ook met naaimachientjes bezig. Mijn school wilde ook een paar naaimachines, liefst die ook konden zigzaggen. Nu had ik nog wel wat staan, dus poetsen en smeren. En ook afkeuren, want die plastic schoepen bleken na 30 cm naaien ineens te verbrokkelen. Garantie tot de deur van het klaslokaal, zeggen we dan maar. De prijs is nu alleen voor het voetpedaal en ik ga op zoek naar ouderwetse degelijke zware zwarte Singer naaimachines. Met een zigzagvoet erop zigzaggen die ook! En dan heb je iets voor generaties!
Wel kon ik nu de armsgaten van de trui afstikken met een zigzagje links en rechts van de kniplijn. En ook de hals iets lager maken.

Bij de Featherweight-Bee bij de Quiltmuis in Oosthuizen kwam de heer weer om eens te ervaren hoe zo'n groep dames aan het babbelen en werken is. En ik denk dat het goed beviel. Zou leuk zijn als meer groepen een Featherweight-Bee gaan beginnen in een quiltwinkel waar een workshopruimte is of bij iemand thuis.
De volgende Bee bij de Quiltmuis is op 13 mei en in Oosthuizen is parkeren geen probleem, dus als je er een keer bij wilt zijn, meld je aan via de website van Marlies Wolda.


Die week werd er druk gesleuteld aan machientjes en koffertjes gepoetst.Helemaal nieuw wordt het niet, maar wel weer verzorgd en beschermd.Voetpedalen werden opnieuw bedraad en als het nodig was van nieuwe rubbers voorzien.


En weer werden de koffertjes klaar gezet. Met breitasje voor in de auto en alle losse spulletjes van het mobiele Singer Winkeltje.Deze keer reden we over de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Met dreigende wolken aan de ene kant van de dijk.......en zonneschijn aan de andere kant.Het doel van de reis was Zalk. Dat ligt naast Zwolle en daar is De Lindehof, een boerderij met quiltwinkel, theeschenkerij, klompen en met nog veel meer spullen.

En echt koeien! De dames (neem ik aan...) waren erg nieuwsgierig!


Bij De Lindehof waren toepasselijke lekkere gebakjes bij de koffie en het was een gezellige boel met nog een andere workshop ook in de ruimte, die zo groot was dat we totaal geen erg in elkaar hadden.
De groep bestond uit ervaren en ook gloednieuwe Featherweight bezitters en mensen die al langer hun machine hadden, maar graag wat meer wilden weten om zich zeker te voelen.Ook hier weer bekenden en kijk ook even hoe leuk het allemaal is. Echt een aanrader ook, om langs Zalk te gaan! En bezichtig vooral het toilet, helemaal geweldig! Ik laat er expres geen foto van zien, ga zelf kijken!
Johanna van de Lindehof deed zelf mee met de workshop en daarom stond Greetje in de keuken voor de koffie en het soepje! Ik heb weer veel te weinig foto's gemaakt...


De workshop in Zalk was het begin van onze vakantie. Een goed begin!


Heerlijk twee weken vrij. Een heel lijstje met werkzaamheden, maar dat schiet nog niet zo op. Terwijl we veel doen! De verjaardag van de twee jongsten is inmiddels geweest, 17 zijn ze alweer!

En Koningsdag is ook al voorbij. De oogst was een lief bekertje en een film van Harry Potter die hier ontbrak. Totaal €2, dus dat valt mee. De rest van de centjes ging naar muzikantjes die ontroerend hun best deden.


Er wordt door mij weer wat met machientjes gedaan. De verkooppagina van Het Singer Winkeltje moet weer worden aangevuld. En kijk hier eens, een "Big Sister" van de Featherweight staat op het aanrecht. Een hele mooie machine met hetzelfde spoelhuissysteem. Helemaal uit Amerika aangekomen en tiptop in orde. Heel leuk om mee te spelen!De volgende workshop is op 27 mei bij Quilt-it-and-Dotty. Dorry is al druk bezig met de voorbereidingen, want we gaan borduren met de naaimachine. Ook andere machines zijn van harte welkom. Ik kom met drie vriendinnen, dus het gaat heel gezellig worden!

Zo, nu is iedereen weer even bijgepraat! Groetjes!