woensdag 26 februari 2014

Jan van der Togt krukje.

Ineens viel mijn oog op een advertentie op Martktplaats. 

Een krukje, bijna €100. Van Jan van der Togt. 

Even Wikipedia geraadpleegd:


'Tomado is de naam van een voormalig bedrijf dat in 1923 te Dordrecht werd opgericht door de gebroeders Van der Togt. Eén van hen is Jan, die het Museum Jan van der Togt in Amstelveen heeft gesticht. Tomado staat voor Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht.

Oorspronkelijk was het een klein bedrijf dat simpele behangselhaakjes uit koperdraad vervaardigde, waarmee foto's aan het behang konden worden opgehangen. Nadat de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen aan het bedrijfje de opdracht had gegeven om een metalen afdruiprek te ontwikkelen begon het te groeien en al spoedig werd een fabriek te Zwijndrecht geopend.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouwperiode waarin Tomadoproducten symbool stonden voor het moderne huishouden.


Zij werden zeer populair en vrijwel ieder huishouden bezat wel een of meer Tomadoproducten. Dit betrof met name de Tomadorekjes van ijzerdraad die in de kleuren wit, zwart, rood, geel en blauw aan de scheppingen van Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan deden denken. Ook allerlei keukengerei werd door Tomado op de markt gebracht. Bijzonder was een standaard waarin een fles kon worden geplaatst, zodat de zuinige huisvrouw de laatste druppels vla of yoghurt in een kom kon opvangen. Heel bekend waren ook de boekenrekjes met steunen van draadstaal en metalen planken in verschillende pastelkleuren. Dit zijn thans collector's items. '


Twee jaar geleden moest de inboedel uit het huis van mijn moeder en stiefvader gehaald worden. 

Ik nam toen een geinig krukje mee. Handig voor in de tuin om een plantenbakje op te zetten, een beetje vertikaal tuinieren.


Inmiddels staat het krukje bij de achterdeur, de katten springen er wel op en kijken zo dwingend naar binnen als ze willen dat iemand voor portier speelt.

 Het hout is wat verweerd en opgezwollen. De pootjes waren al  al wat roestig en dat is er niet beter op geworden. Nog wel zeer stevig, echte kwaliteit!


We heroverwegen de bestemming van dit collector's item !