zondag 29 december 2013

QAYG: losse quiltdelen aan elkaar maken.

Ik maak de grote quilt voor het echtelijk bed in 5 delen, want het quilten met de naaimachine is geen doen met zo'n formaat. Vind ik. Vind de Singer Featherweight...

Het middenstujkis voor een deel ook met de hand gequilt, behalve de buitenste Sneeuwballen. Die moeten nog omdat ik ze echt in het midden wil quilten.
Vandaag van het linker zijstuk de groene randen met de Singer 222 gequilt. De hartjes afgetekend met een witte pen en de mal. Dat schilderstape laat zien waar de mal op de stof moet worden gelegd.
Ik had moeite de stof goed vast te houden en heb daarom de naaimachine een kwart slag gedraaid. 
Voor Free Motion Quilten maakt het niet uit, dat kan toch alle kanten op. Voor de bediening van de naaimachine is het wel een beetje onhandig, het voetje omhoog en omlaag gaat lastiger ( moet nu met de linkerhand) en het vliegwiel zit nu helemaal achteraan. Bovendien is het snoer naar het voetpedaal iets te kort. Maar verder ging het uitstekend ;)
Er was nu ruimte genoeg om de stof van rechts naar links onder de naald te krijgen. Langzaam naaiend kwamen de twee rijen met harten af.

Op de keukenvloer het middenstuk en dit zijstuk tegen elkaar aangelegd en eens goed nagedacht.
De toplagen van de quilt zijn op maat, de tussenlaag en achterkant te groot. 
Ik heb nu de toplagen op elkaar gestikt met de vulling van het middendeel erbij.
Eerst goed gespeld, daarna met een grote steek en de walking foot gestikt, als een soort rijgen. Bij fouten zijn grotere steken makkelijker te verwijderen!
Toen dat goed zat, met een fijner steekje eroverheen gestikt.
De vulling en achterkant afgeknipt van het middendeel, tot 1/2 inch van de stiklijn.
Daarna de vulling van de zijkant korter geknipt, zodat die aansluit op de andere vulling en dit aan elkaar genaaid met de hand.
De bordeaurode achterkant van het zijkantdeel op maat geknipt zodat deze met een omslag net iets over de naad valt van het bevestigen van de twee delen. Met spelden eerst 
 en later met nette steekjes met de hand vastgezet. Dat gaat best wel snel als je wat grotere steekjes neemt en de draad pas aantrekt na iedere 4 steken.
De quilt wordt aan de voorkant doorgestikt in-the-ditch, waardoor meteen de achterkant ook nog een keer extra vastgezet wordt.
Wat ziet het er al echt uit zo! 
Nog een zijkant en de boven- en onderkant te doen! En handquilten, en een label en de rand erom heen...... Bijna klaar dus......

Ik vrees dat de quilt niet af is op 19 januari en ik wilde hem nog wel laten zien op de 4e Singer Featherweightdag bij Bep! Nou ja, misschien lukt het toch wel!
Op Pinterest kwam ik deze foto tegen. Vrouwelijke vrijwilligers, één met het zeer bekende koffertje... 

Zou deze Singer Featherweight nog ergens in gebruik zijn?