zaterdag 27 juli 2013

Breien op de warmste dag!

Het proeflapje voor de trui van Elizabeth Zimmermann is af. De Baby Surprise Jacket werd jaren geleden al aangepast tot Adult Surprise Jacket. Een typisch jaren 70-project, gebreid in ribbels, no-nonsense en nog steeds geliefd omdat het echt een verrassing is! Je breidt een lap die niet plat is door diagonale minderingen en meerderingen. En als je denkt: wat moet dit nu worden?? blijk je door de lap netjes te vouwen ineens een vest gemaakt te hebben. En hoef je alleen twee naden (van hals naar pols) dicht te maken en een randje om hals, voorpanden en onderkant, en je bent klaar. De mouwen kan je nog wat verlengen als je wilt.

Maar hoewel ribbels breien makkelijk is en met verschillende kleuren (of verlopend in kleur) garen het resultaat echt aantrekkelijk is, het blijft wat beperkt.

Nu had de breiende dochter van Elizabeth, Meg Swansen, ontdekt dat als je breit in een diagonaal patroon met meerdere kleuren, de stekenverhouding in aantal steken en aantal naalden precies gelijk is. Een vierkantje dus. 


De ook breiende zoon van Meg, de kleinzoon van Elizabeth dus, Cully Swansen, heeft hier verder over nagedacht voor de BSJ / ASJ en nu de Circular Stranded Surprise Jacket ontworpen. 

Het lijkt een beetje op Noorse truien breien. Je breit namelijk op een rondbreinaald. Dus eigenlijk brei je alleen maar recht en kan je je goed concentreren op het motief. Door steeds de draden van de verschillende kleuren om elkaar heen te kruisen aan de verkeerde kant van het werk, wordt het wat compacter en bereik je dus precies de stekenverhouding in steken en naalden die een vierkant opleveren. 

Je zet 5 extra steken op die niet bij het patroon horen. Daar knip je na het breien het werk doormidden, om van de koker een vest te maken. Ik heb ooit een Noorse trui gebreid en het is eng om te knippen in je werk, maar omdat je eerst met de naaimachine stikt langs de kniplijn, of zoals bij dit patroon de rand al verstevigd door om te haken, rafelt het niet als je knipt.

Moet je nu de hele trui met twee kleuren breien om dit effect te krijgen? Nee, je kan ook twee bollen garen nemen van dezelfde kleur en steeds 3 steken met de ene bol en 1 steek van de andere bol doen  en de volgende naald dat steeds één steek laten verspringen. Zelfde effect.

Ik merk dat ik toch wat strak brei en ben van naald 4 mm overgestapt naar 4,5. En nu is het breisel soepeler en wel het aantal steken dat op de omslag van de bol wol staat.

Het was hier vandaag zo warm, 35 graden! We hebben als echte toeristen door het kleine stadje gelopen, waar iedereen liep te puffen. Toen we een ijsje wilden gaan eten, viel daar net iemand flauw vanwege de hitte en omdat er zoveel mensen op dat tumult afkwamen, die hulp boden en/of de weg naar de toonbank versperden en wij daar niets aan toe te voegen hadden, zijn we maar doorgelopen. 

Vandaar dat we na de ochtend op de hotelkamer (op het noorden) bleven. Zonder airco...maar wel met het raam open, om enige verkoeling te krijgen. Dus had ik alle tijd om te breien met de warme wol. De muts is af, de stekenverhouding gecontroleerd. 
De muts past mij goed. Geen foto waarop ik de muts draag, omdat ik behalve de muts zo min mogelijk aan had... 

De muts is heerlijk warm... Maar niet voor nu!