woensdag 27 maart 2013

Een stoeltje om te handwerken.

Ik zit niet lekker op onze bank. Te lage rugleuning, te diepe zit.

Een grote hoekbank is het, als je ziek bent kan je erop liggen en TV kijken: "Bedje op de bank!". Zoon3 lag laatst zo heerlijk verkouden te zijn. Met zijn eigen grote quilt!

Met verjaardagen kan je veel mensen een plaats bieden op deze bank. En als we een keer een dvd kijken, kruipen we bij elkaar. De hond vindt dat erg gezellig en wij ook! Voor een paar uur houd ik het wel uit om te bankhangen....


Maar langere tijd breien of ander handwerk is onmogelijk, te weinig steun in de rug, nek en voor de armen.

Bij de kringloopwinkel zag ik vorig jaar een schattig stoeltje waarvan ik meteen dacht dat ie perfect zou zitten! Een inderdaad, smal genoeg om de armleuningen functioneel te laten zijn. Hoog genoeg om de nek te ondersteunen. Echt een damesstoeltje.

Helaas dacht Stina er ook zo over. En aangezien de bank van leer is, had ik niet in de gaten wat het effect is van een hond op de stoffen bekleding van een stoel. Stina is een mooi wit hondje met een prima vacht. Maar zo langzamerhand werd het stoeltje wat vettig met vochtkringen van het likken en als de poezen er lagen te slapen, roken ze daarna meer naar hond dan de hond zelf!

Tijd voor actie!

Ik wilde drie wensen combineren:

1. Geen hond meer op de stoel.
2. Een voetenbankje erbij (terwijl we daar eigenlijk geen ruimte voor hebben).
3. Extra bergruimte.

Bij Ikea slaagde ik voor een poefje dat precies op de zitting van het stoeltje past.

Ikea-hackers had al wat voorbeelden van projecten met de Stolsta Pällbo.

Pootjes eraf zagen, ondersteboven plaatsen en een klepdeksel erop maken.

Dat klinkt makkelijk en is het ook, maar het zoeken naar materialen en twijfelen over de aanpak, het zagen, voorboren van de schroeven... het kost echt veel tijd. Maar het is gelukt!

Het bijgeleverde kussen zit nu met de bandjes om de klepdeksel heen.

 
De oorspronkelijke bekleding heb ik om de bodem van het poefje gedaan. De naden van de hoeken losgetornd tot net onder de klepdeksel.

 
En met een paar steken de naden verstevigd tegen verder uitscheuren ("Tegen een totaalruptuur !" zou de gynaecoloog zeggen.)

 
Nieuwe bekleding om het kussen maken. Bij de kringloopwinkel een bolero van borg gekocht, lekker groot model, dus veel materiaal. Een vierkant geknipt voor de bovenkant en stroken voor de zijkanten.
 
 Natuurlijk gestikt met de Singer Featherweight! Ik leek wel Vrouw Holle, want het gaf een pluizen!

Het stoeltje schoon en fris gemaakt. (2x)
Zo moet het poefje op de stoel. De hond kan er niet op.
 Hier zie je de bergruimte onder de klepdeksel.
 
De poezen kunnen op het krukje slapen. Mijn handwerktasje kan erin. En ik kan zo heerlijk zitten met de beentjes omhoog!
 
Mijn eigen stoeltje........