woensdag 6 juli 2022

Weer open!

 Het is acht weken na de operatie en het gaat weer een stuk beter! Veel tillen of sjorren moet ik nog niet doen en misschien wel nooit meer, maar zitten en lopen gaat goed. Ik heb nog niet durven fietsen…😬

Deze periode ben ik echt verwend door echtgenoot en de nog thuiswonende zonen. Het leek wel vakantie, ik hoefde niets te doen, ik mocht zelfs niets doen! En daardoor kon ik goed herstellen. 

En na een lange tijd met ups en downs, betere dagen en dagen dat ik wist wanneer er weer een pijnstiller genomen mocht worden zonder dat ik op de klok hoefde te kijken, vind ik dat het nu echt de goede kant op gaat.

Dus is Het Singer Winkeltje weer open en heb ik al weer een machientje onder handen genomen waarbij volgens de eigenaresse de draadspanning niet goed in te stellen was.

Dit probleem had twee oorzaken, maar Ă©Ă©n ervan komt regelmatig voor:

Het klemmetje van het spoelhuisje was niet meer functioneel. 

De onderdraad wordt als het goed is vast geklemd door een klein plaatje dat met twee schroeven vast zit. De schroef bij de draad kan strakker of losser gezet worden, al naar gelang het garen dunner of dikker is. Maar bij dit spoelhuisje was het niet meer mogelijk om de spanning hoger te zetten. 

Doordat restjes garen van jaren gebruik onder het plaatje zaten, kon het plaatje niet meer het naaigaren vastklemmen. Je ziet op de foto een plukje met vezels.

Het stelschroefje en het andere schroefje waarmee het klemmetje vastzit moet je dan verwijderen met het kleine schroevendraaiertje, de vezeltjes wegpoetsen en het klemmetje met de schroefjes weer terugplaatsen. Er zit verschil tussen de schroefjes: het stelschroefje heeft een kruisje op de achterkant.

Stop het spoeltje met garen op de juiste manier in het spoelhuis, zodat het spoeltje tegen de klok indraait als je aan de draad trekt. 

Draai het stelschroefje zo vast dat je het garen wel uit het spoelhuisje kunt trekken, maar er toch een beetje weerstand is. En regel daarna terwijl je naait de bovendraadspanning in, tot het kruispunt van de boven- en de onderdraad tussen de stoflagen ligt.

De basis van een mooie steek is dus de onderdraadspanning! En dat weten veel mensen niet.