Door het kleine schroefje los te maken, kon ik de stang een stukje draaien zonder hem omhoog of omlaag in de constructie te schuiven. Dit laatste is belangrijk ivm de timing.
(Heb jij dus ooit een naaimachine die steeds steken overslaat en helpt een nieuwe naald niet, dan kan hier de oplossing liggen. Succes ;) Er zitten trouwens wel streepjes op die stang om aan te geven op welke hoogte hij vast hoort te zitten. En je merkt vanzelf wanneer hij goed zit.)
Nu de naaldhouder goed zat kon ik de naald terugplaatsen en gewoon van rechts naar links het garen door het oog halen, net zoals bij de de Singer Featherweight.
De machine was nog niet op stroom aangesloten, dus met de hand het vliegwiel gedraaid en daar kwam de onderdraad omhoog!
Snel een dubbel lapje stof onder het transportvoetje en al draaiende de naald op en neer laten gaan voor de eerste steekjes. De onderkant van de stof liet zien dat de spanning van de bovendraad veel te los zat. De bovendraadspanningsregelaar moest op 7 voor het goed ging.
Snel een dubbel lapje stof onder het transportvoetje en al draaiende de naald op en neer laten gaan voor de eerste steekjes. De onderkant van de stof liet zien dat de spanning van de bovendraad veel te los zat. De bovendraadspanningsregelaar moest op 7 voor het goed ging.
Toch sloeg de naaimachine zo nu en dan een steek over en de naald leek toch nog niet helemaal recht te zitten, dus weer het schroefje van de naaldhouderstang los en de stang nog een klein slagje draaien.
Daarna even de onderdraadspanning gecontroleerd door het spoelhuis te laten hangen aan de onderdraad en een rukje aan de draad te geven. Veel te strak!
Dus met de mini-schroevendraaier het stelschroefje bij het veertje iets losser, tot de 'spoelspin' na een rukje aan het draadje een centimeter of 5 naar beneden gleed.
Daarna ging het uitstekend! De boven- en onderdraad kruisten keurig tussen de twee stoflagen.
Maar nog steeds niet op electriciteit.
Tijd voor stroom! Deze Singer 301 heeft een motor die geschikt is voor 110 Volt. Sluit je die aan op ons lichtnet met 230 Volt, dan draait de motor 2x te snel en brandt je lampje door. Ook de motor zal het waarschijnlijk niet lang volhouden.
Van T. had ik een spanningsomvormer geleend. Een klein kastje zet de stroom om van 230 naar 110 Volt. De ene stekker is gewoon Hollands, de andere met twee gleufjes is voor het Amerikaanse apparaat. Deze is geschikt tot 75 Ampere, de naaimachine is 56 Ampere.
Eerst maar de electriciteit erop. De kapotte stekker was gelukkig wel bruikbaar.
Het ging goed. Geen rare dingen.
Lampje aan door het knopje te draaien. Ging goed.
Voorzichtig mijn voet op het gaspedaal en daar ging de Singer 301!
Wat een geluidje en wat een mooie steekjes!
Ik denk dat de machine verder prima is. Niet méér schade dan die ene stekker.
Dus nu is het tijd om deze 'Big Sister' eens goed te leren kennen!