Pagina's

maandag 11 maart 2019

De Jockey Cap Quilt! Met uitleg en patroon.

Het was denk ik in oktober dat Dorry van Osch, van de quiltwinkel Quilt it and Dotty in Overloon, mij vroeg of ik weer eens zin had om een workshop te komen geven. In de ochtend het onderhoud van de Featherweight en aansluitend iets leuk om te naaien op de schone machientjes.

Omdat het ook een beetje een uitdaging moet zijn voor gevorderde naaisters, stelde Dorry de Drunkard's Path voor. Dan moeten er ronde naden genaaid worden en dat is toch wel een aparte techniek.




Dorry heeft een Accuquilt, een stans-apparaat dat 6 lagen stof in één keer snijdt terwijl je aan een hendel draait. Het lijkt een beetje op een pastamachine.(www.accuquilt.com). Bij dit apparaat kan je verschillende snijsets gebruiken en een daarvan is voor Drunkard's Path. Als je vier van deze blokjes bij elkaar doet zodat de 1/4 rondjes samen weer een cirkel geven, noem je het patroon dat je dan krijgt Jockey Cap.


Ik kreeg van Dorry een setje gesneden lapjes opgestuurd en ging aan de slag. Natuurlijk wel voorbereid door wat informatie te lezen en een filmpje te kijken. Het internet is altijd een handige manier om te kijken hoe anderen het doen.



Ik begon met een avondje spelden, alle kwart rondjes tegen een mooi buitenkantje aan. Maar bij het naaien met de machine vond ik dat helemaal niet handig. Dus het spelden was voor niets geweest en ik trok alle spelden weer eruit.

Daarna ging ik zonder iets te bevestigen aan de slag.



En dat ging best wel goed, al is het moeilijkste dat je gelijk uit moet komen met de twee lapjes.


Je legt het begin gelijk, het grootste lapje onder met de goede kant boven. De bocht van het lapje loopt naar rechts. Het kleinste lapje leg je erboven op, met de goed kant onder. De gebogen kant van dat 1/4 ronde lapje buigt naar links. De rechte randen liggen op elkaar.

Dan stik je drie kleine steekjes, eigenlijk in de naad. Ik ga ook wel eerst vanaf een 1/4 inch van de rand drie steekjes achteruit tot de rand en dan in zijn vooruit. Heb ik gelijk aangehecht.

Met de naald in de stof trek je nu aan het grote lapje, zodat de bocht recht wordt en dan langzaam naaien tot het midden van het ene lapje op het midden van het andere lapje komt. Bij de Accuquilt lapjes zit daar een uitsteekseltje, maar als je zelf tekent zet je daar een streepje en bij het onderste lapje een heel klein knipje.

Na het midden naai je verder tot een inch voor het einde, dan stop je met de naald in de stof, voetje omhoog en leg je de rechte kanten van de lapjes weer op elkaar. Trek daarbij de stoffen iets omhoog.


Naai verder tot het einde, waarbij je telkens even stopt met de naald omlaag, voetje omhoog, stof opschudden en mooi recht proberen te leggen. Ik pak er ook wel een pincet of een kogger bij om te trekken aan de stof.


Pas op dat je de stof niet laat rafelen.








Even een close-up van één van de mooiste stukjes!




Ik had hard doorgewerkt en bij de workshop bij Dorry kon ik het resultaat laten zien.


Omdat ik nog een quiltje wilde maken van andere stoffen, ben ik weer opnieuw begonnen. Ik stanste met de Accuquilt mijn eigen keuze aan stoffen uit de winkel van Dorry en kon thuis beginnen.

Maar op een gegeven moment waren de lapjes op en had ik nog maar een leuk tafelkleedje. Dat was niet helemaal de bedoeling. Dus ik tekende zelf de maten van de Jockey Cap, nam dat over op paternoplaat en ging aan het omtrekken.

Als je de Jockey Cap ook eens wilt proberen, dan kan bij Dorry het stansapparaat huren! Voor €7,50 mag je een dagdeel gebruik maken van het apparaat en je eigen stoffen snijden. Dan kan je genoeg lapjes op maat maken voor een hele quilt, supermakkelijk!

Maar als je, zoals ik, helaas niet bij Dorry in de buurt woont, kan je zelf een malletje maken voor het 1/4 rondje en voor het grote deel en rustig een uurtje gaan zitten omtrekken en dan uitknippen. Daarna leuke combinaties bij elkaar zoeken en gaan zitten naaien. Helemaal zen! Echt waar!
















Stap af van het snel-snel-snel en geniet van het lijntjes trekken en het knippen. Neem een leuk blikje om alle deeltjes in te bewaren en probeer elke dag iets te doen. Een paar stofjes uitzoeken. Een paar deeltjes omtrekken en uitknippen. Een blokje naaien.

Print het pdf patroontje uit, controleer of de maten goed zijn. De printerinstellingen moeten op 100% staan. En anders teken je het zelf over met een liniaal en een passer.

Ik heb van een oud doosje Bladerdeeg een envelopje geplakt om mijn paterno-malletjes netjes in te bewaren. Past ook in het blikje. O, ik ben zo geordend! (Hahaha! Echt niet, maar ik doe mijn best!)



Snijd stroken van 4 3/4 of 5 inch. Ik gebruik daarvoor een Square me up liniaal en een langere liniaal die maar 4 inch breed is.






Snijd van de stroken weer blokken van minimaal 4 3/4 inch.



Teken in de ene hoek het 1/4 ronde stukje af, met een klein streepje voor het midden. Teken vanaf de tegenoverliggende punt het grote deel van het patroon af. Ook met een streepje voor het midden.


Als je nu de deeltjes uitknipt, heb je minimaal verlies en alvast twee mooie rechte hoeken!





Let met het snijden op stoffen met patroontjes. Die kunnen onbedoeld vreemde effecten geven, dus kijk wat het gevolg wordt van de richting van de stof.

Zoek een beetje leuke combinaties bij elkaar van stoffen die contrasteren. Maar maak ook wel eens een iets minder mooie combinatie. Perfect kan heel saai zijn!




Je kan van 4 blokjes een combinatie van een groot blok maken en daarbij alle vier aparte blokjes nemen, dus 8 verschillende stoffen. Dat is leuk, maar ook een beetje druk. Dus ik neem twee aan twee dezelfde blokken diagonaal in een blok van vier.

Probeer niet te veel te tellen. Ik ging tellen en had nu 56 blokken van 7"x7" af. Dat lijkt heel wat, maar bedekt net de matras van een eenpersoons bed. Een quilt moet een beetje overhangen, dus ik ben er nog lang niet! Maar ik ga rustig door tot ik het helemaal zat ben en dan moet het maar genoeg zijn.......

Het patroon staat hieronder. Print het en controleer de maten, de printer mag het niet veranderen dus zet de instellingen op 100% en contoleer het met een inch liniaal. Probeer het eens een keertje, die ronde naden vallen beste wel mee!

Patroon van Jockey Cap Quilt Blok 3,5 inch (in de quilt).