Pagina's

donderdag 13 december 2018

Even een klein berichtje!

Zo, allang niets meer geschreven. Steeds komt er iets dat ik wel wil laten zien, maar dan is het weer druk met school en andere zaken.

Misschien wil ik ook wel teveel! Dus nu een paar korte stukjes...

Zaterdag 15 december ben ik bij Dorry voor een Onderhoudsworkshop en we gaan een start maken met de Jockey Cap Quilt. Dat is een variant op de Drunkards Path, dus met ronde naden!
En als je nu denkt dat dat eng en moeilijk is, dan zou je je zeker kunnen aanmelden, want het is zo leuk en eigenlijk ook wel makkelijk! Dorry heeft de lapjes al op maat gesneden met de Accuquilt, dus het is zitten en naaien en leren.

Ik kreeg al een proefpakketje en ookal werk ik veel met naaimachines, ik ben op het gebied van ronde naden een beginner.



Maar al snel had ik de slag te pakken!

Je mag een 1/4 inch voetje van mij lenen en je kan zelf ervaren hoe het gaat. Omdat er nog plaats is staat de inschrijving ook open voor andere merken en modellen naaimachines. Neem je Onderhoudshandleiding mee en maak de machine schoon, dan naai je de rest van de dag soepel aan deze quilt.

Je kan je bij Dorry van Quilt it and Dotty opgeven, dan heb je zaterdag een hele leuke en lekkere (!) dag! (+31 478641519 of welkom@quilt-it.nl)

De grootste afleiding van deze periode kwam klein bij ons in huis. De mensen van Facebook kennen hem al, onze Roger!



We waren helemaal verkocht toen we deze foto zagen. Een klein rood katje was verlaten door zijn moeder en werd met de fles grootgebracht. Een beetje ziek en zielig.



We gingen kennis maken en spraken af dat hij in de zomervakantie bij ons kon komen wonen.




Regelmatig gingen we even kijken en een flesje geven en knuffelen!



Omdat Roger ziek was namen we hem mee naar de dokter. Hij bleek Giardia te hebben.



Maar door de goede zorgen van zijn pleegmoeder kon hij begin augustus bij ons komen wonen.


Piepklein... maar hondsbrutaal! Tikte de andere katten en de hond tegen hun kont.



Zat overal op en in.




De uitwonende kinderen kwamen regelmatig langs.







En Roger leek een echte schootkat te zijn!










Hij werd gezonder en ondernemender.






















Soms ging het goed met de andere katten. En vaak ook niet!



We hielden hem binnen tot hij gecastreerd was, al liepen we rondjes door de tuin met Roger aan een tuigje om te wennen.
Na zijn operatie moest hij een paar dagen binnen blijven om te herstellen, hoewel hij de volgende dag alweer in de raamkozijnen omhoog klom. Maar daarna mocht hij los in de tuin. Dat ging de eerste dag heel voorzichtig en de tweede dag ook. Hij liep een rondje langs het hek en bekeek de plantjes.



En de derde dag dat hij naar buiten mocht rende hij gelijk de poort uit en kwam niet meer terug. Die middag zochten we de buurt af. Die avond alarmeerden we de buurtwhatsapp en de dierenambulance. Op advies van iemand zetten we de kattenbak buiten en zijn voorbakje.
Die nacht sliepen we onrustig...
Tot mijn echtgenoot om half vier in de nacht ging kijken en Roger tevoorschijn kwam rennen. Hij had de weg naar huis weer gevonden!


En nu gaat hij iedere dag even een rondje door de tuin, niet te lang en hij wil zeker de tuin niet meer uit. Hij is heel voorzichtig geworden. En dat vinden wij wel fijn, want we willen hem niet meer missen!


woensdag 5 december 2018

De nieuwe workshops en de naderende kerstvakantie.

Zo, de pagina met alle workshops is weer bij gewerkt!  (KLIK HIER)

Als eerste is de Onderhoudsworkshop bij Quilt it and Dotty op zaterdag 15 december. Er is nog plaats, dus schroom niet om je aan te melden! We gaan na het onderhoud ronde vormen naaien op een makkelijke manier. Echt heel leuk en gezellig!

Woensdag 19 december worden de laatste bestellingen bij Het Singer Winkeltje verstuurd! De kerstvakantie gebruik ik om met het gezin gezellig samen te zijn, weer machientjes klaar te maken en natuurlijk om met lapjes bezig te zijn. Even geen school en drukte! Vanaf 7 januari ga ik weer afspraken plannen en versturen.

In totaal komen de volgende workshops:

Overloon, Quilt it and Dotty, 15 december 2018

Zalk, De Lindehof, 19 januari 2019

Duiven, Quilt at Home, 26 janruari 2019

Eemnes, Quiltstudio Het Gooi, 9 februari 2019

Den Haag, 23 februari 2019 (mail mij voor informatie)

Rockanje, bij Jeannet Hazelbag (QuiltingJeannet) 9 maart 2019

Almen, 30 maart 2019 bij de Klossiedag

Zalk, Boerderijmuseum, speciale dag, 13 april 2019 (informatie bij De Lindehof)

Dus wil je aan de slag met je machientje om haar goed te onderhouden, nog wat hulp als je je Singertje al wat langer hebt, wil je al je vragen kunnen stellen en een leuke dag hebben? Kies dan één van de workshops uit!

Snelle toegang naar de workshoppagina: (KLIK HIER)













zondag 7 oktober 2018

Voorbereidingen voor het Singer Featherweight Festival!




Wat een schitterende sportaccomodatie hebben ze toch in Oosthuizen! En daar zijn we volgende week met het Featherweight Festival! Afgelopen vrijdag zijn Marlies, Rietje en ik nog even gaan kijken.

Natuurlijk is de sporthal zo wel heel erg leeg, maar daar komt verandering in! Met grote tafels en heel veel gezellige deelnemers, snorrende machientjes, versieringen en vlaggetjes. 

Bovendien staat mijnheer Pim Wentink er met een grote verzameling strijkbouten, waar hij ook van alles over kan vertellen. 
En er hangen quilts van ‘Gossip in the Garden’ die gemaakt zijn op de Bee bij De Quiltmuis. Dat is een mooie en afwisselende quilt, dus heel leuk om aan te werken. Je krijgt zeker inspiratie als je deze quilts gaat bekijken!

Als je wilt kan je als deelnemer een quilt ophangen aan één van de rekken. Er is in totaal 70 meter aan ophangplekken, dus voor iedere quilt is ruimte! En denk nou niet dat er alleen perfecte quilts mogen hangen, want ook een beginnersquilt kan voor anderen inspirerend zijn. Het hoeft immers niet perfect! Een quilt waar met plezier aan gewerkt is, waar veel van geleerd is en die liefdevolle warmte kan geven is net zo belangrijk als een quilt die prijzen zou winnen op een internationale tentoonstelling.

Dus neem een quilt mee! Zorg dat je naam op de achterkant staat en maak een tekstje dat je naait of speldt aan de voorkant met ook je naam en wat informatie over de quilt. Is het een bestaand patroon, zet dan de naam van het patroon en de ontwerpster erbij. En bijvoorbeeld hoe is de quilt gemaakt/gepatcht? Hoe is de quilt gequilt? Waarom heb je deze stoffen gebruikt? Was dit je eerste quilt? Hoe lang ben je er mee bezig geweest? Waar hangt, ligt de quilt, aan de muur, op een bed, had je de quilt voor iemand gemaakt of voor een speciale gelegenheid?
Ik ga ook mijn allereerste quilt meenemen! 
Je kan de quilt met knijpers ophangen of zelf broekklemmen meenemen. 
(De organisatie is niet aansprakelijk voor de meegebrachte quilts of andere eigendommen.)

Je kan je nog tot aanstaande woensdag opgeven voor het Festival. Twijfel niet, geef je op en kom er gezellig bij! Opgeven kan via de website van De Quiltmuis. (KLIK HIER).

De toegang voor kijkers is helemaal gratis! Dus ben je wel benieuwd maar ben je geen deelnemer, dan kan je binnenkomen en de strijkboutenverzameling bekijken, de tentoongestelde quilts bewonderen en een kijkje nemen in de zaal om meer dan 60 deelnemers te zien die naaien op hun Singertje. 

In het bezoekersgedeelte zijn mijn quiltvriendinnen (de Singermeisjes Carla, Saskia en Joke) bezig op hun machientje en zij zullen je met plezier van alles vertellen over de machine. Ook staat er een Featherweight klaar waar je met hun deskundige hulp even op kan naaien. Het is de bedoeling van Marlies Wolda van De Quiltmuis en de organisator van het Featherweight Festival er ook bij zit, maar zij zal waarschijnlijk overal en nergens bezig zijn. 

Natuurlijk staan de dames van De Quiltmuis er ook met de winkel. Heel veel uit de echte winkel wordt meegenomen en er zijn aanbiedingen met bovendien een aantrekkelijke korting van 10%.

En ik sta er met een kraam van Het Singer Winkeltje. 
Ik ben al allerlei spulletjes aan het verzamelen, een paar kindernaaimachientjes, antieke naaidozen, vintage naaispullen, van alles! Maar... op is op! Veel artikelen zijn one-of-a-kind zoals dat heet. Maar de voetjes en lampjes die horen bij de machientjes heb ik ook mee.

Ik zal tijdens de dag een reparatiewerkplaatsje hebben voor de deelnemers die een probleempje hebben, maar ik heb hopelijk ook tijd voor een praatje! Dus kom vooral gedag zeggen!

Gelukkig, de spullen die ik besteld had bij The Featherweight Shop in Amerika zijn binnen! Mooi op tijd voor het Featherweight Festival.

Ik heb een paar nieuwe artikelen, zoals de 1/4 inch voet met geleider die SCANT is, dus een naad naait die net twee draadjes minder breed is, waardoor je nog preciezer kan naaien. Dit voetje is €19.



Ook heb ik de Ideal Seam Gauge in de collectie, een plaatje met gaatjes om je naald in te doen, zodat je de zwarte of doorzichtige Seam Guide precies op de juiste afstand kan vastschroeven op het blad van de machine. Ook daarmee kan je een SCANT 1/4 naad naaien, maar ook een 1/4 inch of andere maat.





Verder zijn de draadgeleiders weer op voorraad. Deze stangen geleiden de draad vanaf de klos gelijk naar boven, waardoor het klosje niet rammelt en dat scheelt in geluid. Bovendien wordt de draad beter afgewikkeld, want de garens van nu zijn andere op de klos gewikkeld dan vroeger. Het is echt een voordeel dat ook bij snelle machientjes en driftige naaisters de draad beter op spanning blijft, omdat de klos niet door kan draaien als je snel naait en abrupt stopt. Een draadgeleider steek je in het oliegaatje dat in de hals van de machine zit. 

 Er zijn weer voldoende LED-lampjes, 220 en 110 Volt. Deze lapjes van The Featherweight shop passen tevens in de witte machientjes. LED lampjes verbruiken minder stroom en worden niet zo heet. Deze lampjes hebben een iets warmere tint dan de spierwitte LED-lampjes.

Vetspuiten neem ik ook mee naar Oosthuizen. Dit vet is geschikt voor de motor van de naaimachines die één of twee keer per jaar een beetje vet in de motorpotjes moeten krijgen. Bij de Featherweights zijn dat de zwarte 221 en de 222. Maar natuurlijk is dit vet ook geschikt voor andere vintage naaimachines. De spuit van The Featherweight Shop zit in een handige koker en heeft een gebogen punt om goed in de gaatjes te komen van de motor. Tevens is dit vet prima voor de tandwielen van de machines.

Natuurlijk is alles te bestellen, maar voor de gezelligheid kan je het ook in Oosthuizen komen ophalen. Zondag 14 oktober in Oosthuizen!


woensdag 29 augustus 2018

Deel 8 van De quilt van Suze en Sophie..... de Baskets!

Wat is de vakantie weer omgevlogen! En er is zoveel gebeurd. Ik dacht veel blogjes te schrijven, maar dat kwam er niet zo van, er was ook veel te doen. Ik heb me niet verveeld!

Eerst maar over de Suze en Sophie vertellen!

Ik had de lap met de Wedding ringen mee op vakantie en in de eerste week thuis heb ik de laatste vierkantjes erop genaaid.



Uiteindelijk ging het nog het makkelijkst met Freezer Paper vierkantjes op de bovenkant van de stof, de naden naar de achterkant wegplakken met een lijmstift, het Freezer Paper verwijderen (kan weer gebruikt worden) en het vierkantje op het kruispunt van de Wedding ringen plakken met stoflijm en netjes vastnaaien.



Zo mooi mogelijk. Het is hier en daar een beetje gesmokkeld, maar.... nu is het klaar! De foto is in de avond genomen. Het is een grote lap en het middenstuk moet er nog ingenaaid worden.



Jullie zien de grootste afleiding van deze zomervakantie op de foto: Roger, ons kleine katertje. Ik heb op Facebook al wat laten zien van hem, ik zal er nog een blogje aan wijden! Het is een schatje!



Daarna ben ik begonnen aan de Baskets. In de quilt zitten 8 blokken van 12 inch met ieder 4 Baskets. Dus 32 Baskets in totaal!

Inmiddels weet ik dat je gewoon moet beginnen en moet doorgaan, dan komt het ooit af!



De Baskets zitten tussen de blokken met de Turkey Tracks en de Flying Geese,  daar kan je even op letten als je de kleuren wilt bepalen.
Ik maak telkens 2 donkere mandjes en 2 lichte in een groot blok. Hier kan je de oorspronkelijke quilt volgen of je eigen interpretatie. Ik houd meer van lichte stoffen.



Voor het maken van de Basket blokjes heb je 11 deeltjes per mandje nodig.

Ieder vakje is 1,5 inch. Dat betekent dat het kleine vakje voor het innaaien (ruw) 2 inch is. En de grote blokken in de hoek van het mandje zijn 3 inch, ruw dus 3,5 inch.

Dan heb je nog twee vlakjes van 1,5 x 3 inch, die snijd je dus op 2 x 3,5 inch.

Ik ben eerst gaan proefnaaien om te testen of ik de goede maten had, voor ik dit blogje schreef!



De blokjes die voor de helft de ene kleur en voor de helft de andere kleur hebben kun je het beste maken met een truukje om er gelijk heel veel te maken. Dat werkt beter dan met de machine driekhoekjes aan elkaar zetten. Met de hand kun je natuurlijk wel met driehoekjes werken!



De grote blokken kun je maken door twee lapjes van iets meer dan 8 inch diagonaal twee keer door te stikken, telkens op 1/4 inch van de diagonale strepen.



Dan snijd je het in vier gelijke delen.


En pas daarna snijd je de getekende lijnen door.



Je hebt dan 8 appelflappen die je open moet strijken, met de naad naar de donkerste kleur.

Zo kun je dan 8 blokken tegelijk maken. Dat gaat echt heel snel!



Voor de kleine blokjes nam ik 5 1/4 inch lapjes, tekende op de lichte stof aan de achterkant een diagonaal kruis en naaide weer links en rechts langs de lijnen.

Vierkanten snijden en dan diagonalen en openstrijken en bijsnijden.



Dat bijsnijden deed ik met de Square me up. Dat kleine liniaaltje heeft verwarrend veel lijnen en ik moest toch 2 inch of 3,5 inch vlakjes maken, dus dat ging goed met de grote liniaal.



Inderdaad maak je de vlakjes eerst echt iets te groot.
Maar je kunt beter iets wegsnijden dan aanbreien, dus het is niet 'zonde' om iets teveel stof te gebruiken.























Eén mislukt blokje is al meer stof dan de afsnijdsels van een hele serie blokjes.


Hier kan je ook nog lezen over de Half Square Triangles, met een matentabel erbij.

http://www.blossomheartquilts.com/2015/05/hst-tutorial-eight-at-a-time/

Met kleine knijpertjes houd je alles netjes geordend bij elkaar. O, ik ben zo netjes bezig...haha! Kijk maar niet verder in de kamer! ;)



















En als je de blokjes precies op maat gesneden hebt, leg je alles neer op je strijkmat of een andere ruwe ondergrond en ga je achter de naaimachine zitten.





Ik moest toch een Featherweight testen die besteld is, dus dat kon gelijk even gebeuren!

Leg de blokjes logisch neer, het is net een puzzel!



Met een 1/4 inch voetje stik je de blokjes in groepjes aan elkaar en voor je het weet is je eerste Basket klaar!



Nog 31 te gaan....
Met de naad erbij is het precies 6,5 inch.























En om te laten zien hoe de andere Basket wordt en wat ik fout heb gedaan... de blokjes waar de spelden in zitten moeten voor een deel gebloemd en voor het andere deel groen worden. Ik moet dus nog wat blokjes bijmaken.

Voorlopig ben ik nog wel bezig, want school begint alweer. Officieel aanstaande maandag, maar de overlegjes en het klaarmaken van de jaarplanner en studieplanners beginnen nu al.

Ik ga rustig door! Want het schiet eigenlijk al heel erg op met de Suze en Sophie.....!