De spoeltjes van de Singer 221 zijn hetzelfde als van de 222 en de 301. Het zijn schattige kleine spoeltjes, maar dat is meteen het nadeel: er kan minder garen op. En het is ook een valkuil: je hebt de neiging er teveel garen op te willen doen.. Ik tenminste wel.
Verstandiger is het om als je toch een spoeltje aan het opwinden bent voor een groot project, om meteen meerdere spoeltjes te vullen met dat garen!
En de spoeltjes niet al te vol te doen. Niet met 'een-kop-er-op'.
Maar er zijn nog een aantal mogelijke oorzaken waarom het spoeltje niet goed in het spoelhuis gaat of niet goed ronddraait en dat kan als gevolg hebben dat de steekjes niet mooi gelijkmatig gemaakt worden.
1. Het spoeltje draait in een droog spoelhuis.
Doe zo nu en dan een druppeltje olie op de bodem van het spoelhuis. Metaal dat over metaal schuurt moet een vettig laagje ertussen krijgen om soepel te kunnen draaien!
2. Het spoeltje gaat niet goed in het spoelhuis door de iets uitstekende schroef van het veertje.
Het veertje waar de draad onder door moet lopen om de onderdraadspanning te regelen heeft twee schroefjes. Met het schroefje dat het dichtst bij het draadeinde zit regel je de onderdraadspanning.
Het andere schroefje houdt het veertje vast aan het spoelhuis. Dat schroefje zie je aan de binnenkant van het spoelhuis.
Soms is dat schroefje zo vast gedraaid dat het heel erg uitsteekt en zo de weg voor het spoeltje verspert. Het schroefje moet vast maar niet heel erg vastgedraaid! Let erop dat je het spoeltje iets schuin over dit schroefje insteekt als dit een probleem bij jouw spoelhuisje is. Nu zie je ook waarom je niet het spoeltje tot de rand met garen moet hebben, dan draait het garen tegen de wand van het spoelhuis en tegen dat uit stekende schroefje.
3. Je hebt het spoelhuis in je hand, maar het spoeltje wil niet goed erin.
Misschien heb je het vasthoudertje tussen je vingers.
Kijk eens in een leeg spoelhuis hoe die kant er van binnen uit ziet.
Met het spoelhuis los in je hand of op tafel zie je daar een holte, vlak bij het schroefje op de bodem van het spoelhuis.
Als je het vasthoudertje pakt, verschijnt er een palletje dat als functie heeft de rand van het spoeltje vast te houden als jij het spoelhuis op zijn plaats wil zetten in de naaimachine.
Anders valt het spoeltje gemakkelijk uit het spoelhuis zodra je het spoelhuis in vertikale richting beweegt.
4. De draadspanning van de onderdraad wisselt van dag tot dag.
Werk zoveel mogelijk met dezelfde dikte/kwaliteit/merk garen. Waarschijnlijk heb je dit probleem als je met een andere kleur verder gaat. Als het garen anders is moet je even een proefstukje naaien op een restje van de stof waar je mee gaat werken. Echt controleren of de draadspanning boven en onder goed is.
5. Het veertje lijkt niet goed te kunnen klemmen om de juiste draadspanning te krijgen.
Het is verstandig om de onderdraad dicht bij het spoelhuis af te knippen zodra je het spoeltje wilt verwijderen. Anders trek je een heel stuk garen langs het strakgespannen veertje, dat daardoor kan verbuigen of een ophoping van vezeltjes van het garen kan krijgen onder het metalen plaatje dat de veer vormt.
Zou dat het geval kunnen zijn (bij een oude machine niet onwaarschijnlijk), verwijder dan de twee schroefjes van het veertje en maak het metaal van het spoelhuis en het veertje goed schoon.
Nu ga ik snel verder met mijn projectje voor vandaag!