Pagina's

zondag 20 januari 2013

Singer Buttonholer 160506 (2)

Quilting photo th7_20_91.gifGrappig emoticonnetje, he?! Druk aan het werk. Ik hoop dat jullie haar ook zien bewegen, ik heb het plaatje in html erin geplakt. (Terwijl ik dit blogje typ, blijft ze maar naaien...ijverig vrouwtje!)

Voor het project waar ik mee bezig ben, heb ik de stiksels van de Singer Buttonholer 160506 nodig.

Er bestaan meerdere modellen Buttonholers (knoopsgatenmakers), en ook van dit model is nog een andere uitvoering, maar de 160506 past op low shank naaimachines, zoals de Singer (Featherweight) 221 en 222, de Singer 15, 27, 28, 127, 128, 66, 99, 201 en de 306.


Het is een vrij groot apparaat en moet met een speciale schroef op de plaats van het gewone voetje vastgemaakt worden. Het armpje van de Buttonholer zit om de naaldschroef en als de naald heen en weer gaat beweegt het mechanisme in de Buttonholer.




Het transportsysteem van je naaimachine dek je af met een plaatje. De Singer Buttonholer schuift zelf de stof heen en weer (om een zig-zag-effect te geven) en verplaatst de stof voor de maat van het knoopsgat





Het apparaatje 'leest' de templates, malletjes. Het is de bedoeling dat je van ieder malletje een knoopsgat maakt in een lapje stof en erbij schrijft welke maat het is. Dan kan je met het knoopje erbij uitproberen welk knoopsgat het meest geschikt is.





De onderkant van het apparaat bevat een klep waar het malletje van je keuze geplaatst kan worden. Dat is even een gefriemel. Klepje dicht en de Buttonholer aan je machientje vastschroeven.







Tip: eerst de naaldstand omhoog en de naald door het zwarte raampje steken, dan de naaldstand omlaag en het armpje van de Buttonholer om de naadhouder plaatsen, daarna met de grote schroef het geheel goed vastmaken aan de voethouder.

Echt goed vast draaien, want het attachment is zwaar en beweegt. Het moet niet halverwege je werk gaan wiebelen omdat het los raakt.

Draai de witte knop met de klok mee.
Het transportsysteem van de Buttonholer zorgt ervoor dat de naald verplaatst wordt in het langwerpige zwarte raamwerkje.


Draai het zo dat de naald helemaal achteraan komt te staan, ver van je af.
Dat wordt het einde van je knoopsgat. Laat het apparaat zakken met je hefboom. Het drukt nu goed op de stof.



Dat metalen vingertje dat je vlakbij de naald ziet, drukt de stof goed neer.












Draai nu weer aan de witte knop. Het apparaat schuift nu de stof naar achteren. Draai tot de naald staat aan de voorkant van de lijn waar je het stiksel van het knoopsgat wil laten beginnen.










Als de zwevende naald onderaan is geweest en op punt staat aan de linkerkant van de lijn weer omhoog te gaan, stop je met draaien aan de witte knop.


Houd de bovendraad (en eventueel ook de onderdraad als die boven je werk is) links naar achteren, dan stik je er overheen en heb je meteen goed afgewerkt.

Geef rustig gas. Je hoeft de stof niet eens vast te houden, de Buttonholer gaat zijn eigen gang en naait knoopsgat na knoopsgat op dezelfde manier en met dezelfde maat.

Ik heb hier een keyhole- (sleutelgat)vormige mal gebruikt. Die is geschikt voor winterjassen.

Zoals je kan zien in dit filmpje maak ik twee rondes met de Singer Buttonholer, om een mooi gevuld stiksel te krijgen.



Het knoopsgat is open te snijden met een tornmesje. Zet aan het einde van het knoopsgat, waar je wilt stoppen een naald overdwars. Zo kan je niet uitschieten met je tornmesje!



Er bestaan ook knoopsgatenschaartjes. Die zijn alleen te gebruiken als het knoopsgat aan de rand van de stof zit, zoals bij blousjes en jasje. Maar dat is ook de meest voorkomende plaats natuurlijk!


Ik heb een paar van deze schaartjes via Marktplaats gescoord, ze zijn echter gewoon nog te koop en één van Fiskars kost ongeveer € 13.

















De breedte van het stiksel van de Buttonholer is te verstellen door het schuifje aan de zijkant van het apparaat richting de w (wide) of n (narrow) te verplaatsen.

 Als je de handleiding zoekt van deze buttonholer, kijk dan even hier:

http://www.ismacs.net/singer_sewing_machine_company/manuals/lowshank.pdf

Dit is sowieso een goede site om allerlei handleidingen te zoeken voor je naaimachine of accessoires.

Dat was het weer voor vandaag! Het project is bijna af, ik werk nog even verder....