zondag 6 januari 2019

Nu in Het Singer Winkeltje! Update van 6 januari 2019.

Singer naaimachines!  Update van 6 januari 2019. Hier vind je de naaimachines die ik heb nagekeken, gecontroleerd op aanwezige condensatoren, schoongemaakt, geoliëd, gesmeerd, electra vernieuwd waar dat nodig was, voetpedaal opnieuw bedraad, rubber dopjes onder de naaimachine vernieuwd, koffer nagekeken, accessoires toegevoegd en tot slot een stukje mee heb genaaid. Of een hele avond, als ik tijd had! Heerlijk om te horen hoe een machientje klinkt, want dat is bij allemaal iets anders. Die naaimachines van 60 jaar of ouder hebben allemaal een eigen geluidje, geur en karakter gekregen. Je hebt snelle en bedachtzamere stikkers. Ook zijn de gebruikssporen steeds anders. Van 'als nieuw', lichte gebruikssporen, charmante slijtage, veel gebruikt (maar geliefd!) tot afgeragd... Natuurlijk probeer ik mooie machientjes in te kopen, maar dat gaat wel vaak van een foto, dus altijd afwachten en spannend! 
Gelukkig zijn juist de veel gebruikte machientjes vaak heerlijk soepel en zo heeft ieder Singertje wel pluspunten.
Heb je interesse in een van deze Singer Featherweight naaimachines mail naar hetsingerwinkeltje@gmail.com en vermeld het serienummer. 
Zodra iemand zegt de machine te willen kopen, reserveer ik en werk ik deze pagina bij. Het is ook mogelijk een optie te nemen, voor het geval iemand er toch van af ziet.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste updates? Kijk dan regelmatig op deze pagina. Of 'like' Het Singer Winkeltje op Facebook (https://www.facebook.com/hetsingerwinkeltje/#). Want daar geef ik altijd een berichtje als er nieuwe naaimachientjes op deze pagina geplaatst zijn! 


********************************************************
EH374987 Singer 221 van 22 juli 1952
(gereserveerd)
Deze mooie Featherweight is kenmerkend voor de periode 1952, want de faceplaat is al modern met streepjes, maar de goudkleurige motieven op het blad zijn nog niet zo strak als ze in een latere periode worden.De kleine naaimachine naait perfect! Stil. Kan snel en ook langzaam naaien. Je kan dus heel precies doseren met het voetpedaal. Echt zoals alle Featherweights moeten zijn!


De steeklengteregelaar is van glimmmend staal. Zie je de zwarte rand om de goudkleurige badge van Singer? Dat hoort bij machientjes van na 1951.


Het blad heeft bijna geen gebruikssporen.


Echt een zeer mooie uitvoering van de Featherweight.Bij de accessoires vind je het Engelse boekje, de Nederlandse handleiding is hierboven aan de pagina te vinden onder het kopje Handleidingen.


Een nieuw schroevendraaiersetje, 5 spoeltjes, de 1/4 inch open teenvoet en een flesje met olie.


In de aparte bak bovenin de koffer passen het voetpedaal, alle voetjes en losse accessoires en de 5 spoeltjes.

De vintage voetjes zijn de verstelbare zoomvoet, de biaisbandvoet, de rolzoomvoet en de rimpelaar.De koffer is prima en sluit uitstekend.

Prijs: €450. (gereserveerd AH)


********************************************************

EK210407 Singer 221 van 14 februari 1955
(gereserveerd)Een mooie Singer 221 van 1955. En dan nog wel van Valentijnsdag!De gestreepte plaat hoort bij deze periode van Singer en ook de strakkere goudkleurige motieven op de zwarte lak van de machine is helemaal in stijl.De machine heeft minimale gebruikssporen. Net genoeg om het karakter te geven, naar mijn mening.De steekplaat heeft de streepjes die je bij de oudere Singertjes niet tegenkomt.

Nog meer karakteristieken van het jongere model! De zwarte rand om de badge en het modelnummer nu onder de badge weergegeven. 221K. De K slaat op Kilbowie, een plaats in Schotland waar de Singer fabriek stond.

De bedrading van het voetpedaal is vernieuwd.


En met rubbers netjes afgwerkt.Het Singer voetpedaal is even wennen, omdat de rechterknop een steuntje is en de linkerknop het gaspedaal.Ook het voetpedaal heeft nieuwe rubbertjes gekregen.


En onder de machine zijn de rubbers ook vernieuwd.


Een doosje met oude voetjes en spoeltjes.Een ritssluitingvoet en een grote voet om plooien te maken, biaisbandjes zijn te maken met de voet met de schelp en kantjes stik je makkelijk aan met de kantjes en bandjes stikker.Een 1/4 inch voet met geleider.Nieuwe schroevendraaierset. En de labeltjes van Het Singer Winkeltje voor de eerste werkstukjes.
Het voetpedaal schuif je in de houder in het deksel van de koffer.En alles weegt bij elkaar nog geen 10 kg. Echt een Featherweight!Deze Featherweight kan opgehaald worden met informatie over het gebruik en onderhoud, maar ook verzonden. Dan is de machine binnen een paar dagen bij je thuis! Ook zou de machine volgende week zaterdag (15 december) in Overloon kunnen worden opgehaald. Of meld je aan bij Dorry en doe gelijk de workshop mee.

Prijs: € 425 (gereserveerd BB)
********************************************************
EF285379 Singer 221 van 17 augustus 1949

Tammy! 

En hier hebben we een gebruikte Featherweight! Alle machientjes zijn natuurlijk gebruikt, maar sommigen hebben een iets zwaarder leven gehad dan andere.


Ik weet niet wat er op deze genaaid is, maar ik denk wel iets met metalen knopen.

 Er zitten hier en daar wat putjes in het blad. Ik ben heel voorzichtig bezig geweest met bijwerken en zoals altijd tevreden met het resultaat. Oefening baart kunst, zeg maar! Meestal hoef ik dit niet te doen, en ik zet het ook altijd erbij.

Krasje die laten zien hoe de machine gebruikt is! Gelukkig is er ook een voordeel van een veel gebruikt machientje, want je weet dat het een fijn machientje is. Anders zou er niet zoveel op genaaid zijn!


De putjes bij de lamp kan je wel zien, daar heb ik geen verklaring voor.


De steeklengteregelaar van keurig chroom en het kleine knopje om de lamp aan en uit te zetten, echt kenmerken van een oude Featherweight.

 De chromen knop bij het vliegwiel is een beetje bij het chroom beschadigd, maar dat merk je verder niet.
 Hier nog even de putjes in het blad. Ik moest moeite doen om het strijklicht erop te krijgen, zo zie je ze goed. Het is net of ik deze Featherweight afkraak, maar dat is echt niet de bedoeling! Het is een heerlijk machientje, maar de bedoeling is natuurlijk dat ze allemaal goed naaien. De prijs wordt voornamelijk bepaald door de staat van de lak.
 De koffer is opgepoetst en sluit heel goed. De stalen slotjes zijn prima.
 Het handvat heeft ook een poetsje gekregen. Het is van leer met een metalen binnenkern. Heel stevig!
 Er zit geen bak bij deze koffer. De accessoires komen in een oud medicijndoosje.

 Een rimpelaar, biaisbandvoetje, verstelbare zoomvoet, rolzoomvoetje en een nieuw ritssluitingvoetje, ook te gebruiken voor piping, zo'n gekleurd biesje.

 Een olieflesje, 5 spoeltjes en een schroevendraaiersetje.

 De 1/4 inch open teenvoet wordt veel gebruikt bij patchwork. Netjes langs de rand van de stof stikken en je hebt een naad die 1/4 inch breed is.
 De labeltjes voor de eerste werkjes op deze machine. Misschien een kleedje voor onder de machine op tafel?
 De steekjes zijn zoals ze moeten zijn, heel mooi!
 Alles past in het koffertje en je hebt nog ruimte over zelfs!
Deze Featherweight is door een beginner gebruikt bij een project en zo leuk om te zien hoe iemand met weinig ervaring zo soepel kan naaien en zo tevreden is over de machine!

Prijs: € 395. ****************************************************

EY789828 Singer 348 van 1966-1969.
(Gereserveerd)
Deze lichtblauwe Singer 348 is echt een schoonheid! Natuurlijk heel anders dan de zwarte Singer naaimachines, maar van binnen ook degelijk en nog steeds heel functioneel!
Ik vond de kleur zo mooi en zoals iemand al opmerkte, ze past zo goed bij de tegeltjes in de keuken.Er zitten drie naaldstanden op, je kan met een tweelingnaald naaien, je kan ermee zigzaggen.De steeklengte kan variëren en ook de zigzagbreedte kan je aanpassen.

Zelfs het snoer is babyblauw!

En de schroevendraaierset is ook blauw! Het bijgehorende doosje bevat allerlei handige accessoires.
Bij de machine horen 6 schijfjes. Eentje zit nu in de machine. Het mooie van de schijfjes is dat de machine de rand van de schijfjes kan "lezen" en zo een ander patroon kan stikken. Schijfje 1 is voor gewoon zigzaggen.Maar je kan met slingerende steekjes zigzaggen, een blinde zoomsteek maken, boogjes naaien, kerstboompjes naaien en een soort kantelen (zoals bijvoorbeeld de rand van de muur van een kasteel).
Er zijn nog veel meer schijfjes te verkrijgen, waardoor je hele aparte steken kan maken. Voor een liefhebber van ouderwetse techniek is dit echt geweldig!
De handleiding is in het Duits, maar bevat heel veel plaatjes. Dus het onderhoud is goed te begrijpen.

Even een voorbeeldje van het beeldmateriaal.
Je kan ook borduren met de machine. Dat kan door een plaatje onder de steekplaat te doen, zodat de steekplaat omhoog komt en de transporteur geen rol meer speelt.Maar met de speciale voet die ik erbij lever, lukt het zeker! En in plaats van borduren kan je ook Free Motion Quilten.
Een ritssluitingvoetje, knopen aannaaier en dan nog de extra spoeltjes zijn ook erg handig als je kleding wilt gaan naaien.

Voor patchwork heb ik een open teen voetje met een 1/4 inch rand erbij gedaan. De Singer draaiddoorhaler is echt een bijzonder item!De koffer is stevig en sluit heel goed. Zo kan je de machine verplaatsen en ook meenemen, want ze is niet heel erg zwaar.
Het is een low shank machine, dat betekent dat alle accessoires van de Singer Featherweight die in mijn winkeltje staan hier ook op passen. Dus alle voetjes, knoopsgaten apparaten en afstandshouders.

Deze machine heb ik gebruikt om een quilt door te stikken en dat ging zonder moeite. Een sterke machine dus, allround, voor patchwork, quilten, kleding maken en verder wat je maar wilt!
Prijs: €275. (Gereserveerd JM)

******************************************
Heb je interesse in een van de aangeboden naaimachines? 
Mail me dan op hetsingerwinkeltje@gmail.com en vermeld het serienummer.

8 opmerkingen:

 1. Het is dat ik er al eentje heb. ...;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Margriet de Boer18 april 2016 om 17:12

  Ik heb sinds gister mijn machientje, vanmiddag uitgeprobeerd door een naaietuitje te maken. Hij loopt als een zonnetje, ben er ook zo blij mee

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb die van mij al bij verschillende naaiprojecten gebruikt en het naait veel prettiger dan mijn gewone naaimachine.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat schrijf je er toch liefdevol over Francis, erg leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Francis!
  Ik ben ook op zoek naar een Singer-met-geschiedenis....
  Heb je er nog in de aanbieding?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag komt er een update, misschien zit er iets voor je bij! Eerst even foto's maken!

   Verwijderen
 6. de afgelopen weken ben ik met veel plezier bezig op mijn singertje! een ragtimequilt voor mijn kleindochter aan het maken.hij loopt als een trein!ik heb er zo veel plezier van!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een liefde toon je voor die mooie, oude singertjes! Chapeau!
  Zwaai van Mar

  BeantwoordenVerwijderen