Pagina's

zondag 31 december 2017

Ik wens iedereen een goed 2018!



2017 is een geweldig leuk jaar geweest! 

Mensen blij kunnen maken met een Featherweight, 
veel bekenden weer gezien, 
fijne workshops gehad, 
met de machientjes gestaan op de quilttentoonstelling in Alkmaar 
en als hoogtepunt het ontzettend leuke Featherweight Festival  van De Quiltmuis in Oosthuizen!

Ik hoop dat het komend jaar weer zo goed wordt. 

Met het project van De quilt van Suze en Sophie waar meer dan 200 mensen bij betrokken zijn en weer een Featherweight Festival (noteer 14 oktober 2018) lijkt het wel weer een gezellig te worden.

Vanaf deze plek wil ik iedereen voor het afgelopen jaar bedanken en een heel gelukkig, gezond en creatief 2018 toewensen!


zaterdag 23 december 2017

Deel 3: De quilt van Suze en Sophie. Met kerst gaan we aan de kalkoen...

Als je deel 1 (de Kubusjes) en deel 2 (de Molentjes) gedaan hebt, stoppen we nu even met de Punten. We gaan daar mee verder als we weer gaan naaien met de naaimachine, maar nu is het tijd voor de kerstdagen en bovendien is het vakantie! Heerlijk even geen geren en gevlieg, maar tijd voor bezinning. En dat klinkt hoogdravender dan het is. Het betekent opruimen, afmaken, familie zien en plannen maken. Het derde jaar met Het Singer Winkeltje afsluiten en tijd voor naaimachines en lapjes!

Het blok van "De quilt van Suze en Sophie" waar we nu aan gaan beginnen heet Turkey Tracks: Kalkoen Sporen.



Ik zie kalkoen in de supermarkt vaak liggen naast de kip en de filets zien er bijna hetzelfde uit.  Een forse kalkoen is echter wel iets groter dan een kip!
Het mooiste voorbeeld van een grote kalkoen ken je vast uit het filmpje van Mr Bean. Het is een typisch Mr Bean verhaaltje, waarbij je met verbazing  naar de capriolen van Mr Bean kijkt en niet weet of nu medelijden met zijn vriendin moet hebben of het een draak vindt.
















Klik hier als je het filmpje van 5 minuten wilt zien: Mr Bean and the Turkey.




















In De quilt van Suze en Sophie zijn 16 blokken met het Turkey Tracks motief geplaatst. Ieder blok heeft in de originele quilt een andere kleur gekregen. Ideaal om kleine lapjes voor te gebruiken!



Elk blok heeft een brede rand gekregen en door de positie van de blokken in de quilt zijn daardoor gelijk bijna alle blokken van elkaar afgescheiden, de functie van sashing dus.



Ik maakte de patronen voor de quilt terwijl ik naar het kleine fotootje aan het turen was. Er zit een stukje wiskunde in, met cirkels en punten. Ik weet niet eens meer of ik het zonder mijn originele tekeningen zou kunnen navertellen.

Daarna maakte ik een eerste blokje.



Zoals je ziet is mijn patroon iets anders dan het origineel. Minder puntige punten. Aan jou de keus of je mijn patroon aanhoudt of er een verandering in aanbrengt.

Ik had speciaal een lichtbak aangeschaft, een Wafer 2. Dat is een A3 formaat plaat met regelbare lichtsterkte. De doos heb ik zo dichtgeplakt dat de lichtbak er steeds weer in kan en zo veilig opgeborgen kan worden. Natuurlijk was dat wel een probleem, want waar laat je zo'n ding? Mijn snijmat heeft ook al een plekje tussen een muur en een kast en nu dit weer... Maar gelukkig paste de doos precies achter de bank. Bijna uit het zicht en toch bij de hand!

Want een lichtbak vind ik wel heel handig! Je trekt gemakkelijk patronen over op stof. Of op Freezer  Paper. Of op H250. En als je de patroondeeltjes af hebt leg je ze zo op de juiste plaats op de stof. Patroon op de plaat leggen, even vastplakken met Magic Tape, stof erop, lampje aan en met tipjes lijm plak je de deeltjes die je voorbereid hebt gelijk op de juiste plaatst met uitwasbare textiellijm. Dan zit het vast en als je eraan toe bent naai je de patroondeeltjes vast op de stof. Of je festoneert het vast, of je zigzagt ze vast. Mag je helemaal zelf weten!

Zonder lichtbak zijn er ook mogelijkheden, want als je creatief bent kan je ook een glasplaat of raam gebruiken. Of een glazen tafel met een lamp eronder. Ik deed kleine deeltjes ook wel met de iPad als lichtbakje.



Ik probeer te oefenen met diverse methodes van appliqueren. Dus ik heb een paar blokken met H250 en Apliquick stokjes gedaan. Je knipt de H250 op maat volgens het patroon, dan strijk je het op de achterkant van de stof. Je knipt de stof uit met een naadtoeslagje. Daarna vouw je en lijm je de randjes om het H250 heen. Die 'eetstokjes' van Apliquick zijn daar erg handig voor, maar ik merkte dat ik vaak het rechter stokje met het platte vlakje gebruikte en mijn linkerhand om de randjes te pakken. Zelf ontdekken wat handig is!
Het H250 hoef je als het patroondeeltje vast zit niet te verwijderen. Het wordt door wassen vanzelf soepeler.


Ook heb ik een aantal stukjes om Freezer Paper gevouwen. Het werkt op dezelfde manier, alleen moet je als het stukje vastgenaaid is wel via een gaatje in de achtergrondstof het Freezer Paper verwijderen. Kan wat lastig zijn.

En ik heb ook het Freezer Paper op de voorkant van de stof gesteken en de randen van de stof naar de achterkant weggeplakt.


En de methode die ik van het blog Quiltdingen van Marieke Hordijk had afgekeken, hier is de verwijzing naar haar blog over hoe zij alles voorbereidt om het makkelijk mee te kunnen nemen en de patroondelen later echt vast te naaien. Ik vind het een fijne methode die ik heb gebruikt om de pijlpunten te maken:

Methode van Marieke Hordijk, KLIK!


Ook een voordeel van deze methode is dat je de Freezer Paper weer verwijdert en die kan je opnieuw gebruiken en dat is ook wel fijn met 16x4 pijlpunten...



Ik heb ooit gelezen dat iemand 20x een patroondeel opnieuw kon opstrijken voor het de plakkracht verloor. Met 15 pijlpunten kom je dus een heel eind!



Dan is er ook nog de Needle Turn methode... Zoek even op Youtube. Is ook weer even een techniek om te bekijken en handigheidjes te leren.

Je ziet dat ik ook nog aan het uitproberen ben wat ik prettig vind werken. En misschien wordt het wel een mix van technieken. Genoeg om te oefenen. Na 16 blokken weet je wat jij een fijne methode vindt en ik ook hopelijk. En het hoeft niet allemaal gelijk af... Het is geen wedstrijd!

De methode:

Print onderstaand document 2x uit. Er is een klein vierkant blokje van een inch getekend om te controleren of het printen goed gegaan is. Wijzig desnoods de instellingen van de printer, naar A4 en 100%.

















Knip één van de pagina's door het midden van het patroon door (de stipjes in de buitenrand geven het midden aan) en plak dat deel op de andere pagina, zodat het vierkante blok precies 9 inch is. Leg een liniaal erbij en meet het op, schuif met de delen tot het vierkant precies 9 inch is! Misschien moet je een klein beetje smokkelen...

Je ziet dat bij mijn tekeningen het ook niet helemaal midden-op-midden is, er zit ruimte tussen de rode strepen die precies het midden zouden moeten zijn.


Voor het document, klik HIER: TURKEY TRACKS.

Neem voor ieder van de 16 blokken in de quilt de 4 pijlpunten, de 8 blaadjes en het middenstuk over op de methode die jou het best bevalt. De stof voor de achtergrond moet in de quilt 9 inch zijn, dus 9,5 inch met de naad. Om te kunnen werken kan je beter een groter lapje nemen, zeg 11 inch. Op maat snijden doe je dan vlak voordat je de rand om het blok heen gaat zetten.
Teken de ligging van de patroondelen op de stof of gebruik een lichtbak.




Leg de pijlpunt eerst neer en dan de blaadjes. De blaadjes vallen over de niet afgewerkte delen van de pijlpunten, dus dat scheelt weer werk!


Naai alle delen vast met kleine steekjes, zo onzichtbaar mogelijk.


Dit leek me een uitstekend blok om met kerstmis te doen. Lekker rustig met de hand. In je luie stoel, met een kerstkransje en een muziekje. En doe rustig aan! Niet alle blokken hoeven nu af. Je kan er een paar doen en dan over een tijdje weer een paar. Ga vooral niet sneller dan ik kan, alsjeblieft! We hebben de tijd, geniet van de feestdagen en de gezelligheid.

Ik wens jullie alvast een hele fijne kerst!



woensdag 20 december 2017

Deel 2: De Molentjes van De quilt van Suze en Sophie.

Zo, we gaan verder met de Punt! Er zijn twaalf Punten steeds bestaande uit twee blokjes met kubusjes (deel 1),  vier driekhoeken en een molentje.



De blokjes van deel 1 werden snel  gemaakt na de bekendmaking van de werkwijze! De eerste foto's kwamen dezelfde dag al binnen en het is zo leuk om te zien hoe iedereen zijn eigen keuze maakt met kleuren en stofmotieven.








Ik had voor het eerst een blogje zo ingesteld dat het op een bepaalde tijd werd gepubliceerd en dat ging nu automatisch precies op tijd. Want ik zat zelf zaterdag met de Featherweight Bee in Oosthuizen.


En natuurlijk was ik ook aan het naaien aan de blokjes!



En dit is Elly Lagcher. Elly heeft de Facebook-groep opgezet voor De quilt van Suze en Sophie! Je kan je nog steeds aanmelden op Facebook. De groep is alleen zichtbaar voor leden, zodat niet je hele familie of je collega's zien wat je aan het maken bent.



Natuurlijk gebeurde er van alles tijdens de Bee, dus ik kwam niet de hele tijd aan naaien toe. Margreet ging op haar 222 de quilt-linialen proberen die bij Marlies Wolda van De Quiltmuis worden verkocht.







































Dan quilt je met de machine langs de rand van de liniaal en krijg je een mooi patroon. Voor de Featherweight heb je een low-shank voet nodig. Bij de Singer 222 kan je de transporteur van de machine laten zakken. Bij een 221 of andere naaimachine die die functie niet heeft zou je de transporteur eruit kunnen halen. Even de steekplaat verwijderen, twee schroefjes van de transporteur eruit schroeven en klaar ben je!


En verder werd er veel gebabbeld...

En warme Chocolademelk geschonken uit een mooie rode ketel! Het was echt weer heel gezellig!


Maar er was toch tijd genoeg om lekker op te schieten!
Ik had de avond tevoren alles gesneden en de 24 kubusjes gingen vlot onder de naaimachinevoet door. Nu liggen ze keurig in een zakje met sluiting te wachten op de rest van de Punt.



En toen ik klaar was met de kubusjes ging ik tijdens de Bee verder met de molentjes.  Dit blokje wordt ook wel Double Pinwheel genoemd.

In iedere Punt zit één molentje, dus moeten er in totaal 12 molentjes gemaakt worden. En als je goed kijkt zie je dat er 6 molentjes zijn die linksom draaien en 6 molentjes die rechtsom draaien.

Je kan zo'n molentje maken uit losse driehoeken, op de hand, maar ook met het rolmes en de naaimachine met een handige naai-snij-naai-snij- truuk. En heel handig voor De quilt van Suze en Sophie: je krijgt zo tegelijkertijd een rechts- en een linksdraaiend molentje.


Wat we gaan doen: we maken de vier blokjes die de wieken van de molen vormen telkens uit 3 verschillende kleuren. En de kleine blokjes maak je iets groter dan nodig is en daarna snijd je ze precies op maat. Iets afsnijden is makkelijker dan iets aanbreien!


Voor deze techniek zou je moeten beginnen met een lapje dat 1,25 inch groter is dan het blokje in de afgewerkte maat, maar wij beginnen met een lapje dat 1,5 groter is, dus net een 1/4 inch meer om straks een perfect blokje te hebben.

Voor wie met de hand werkt:

Maak twee malletjes. Een grote driehoek met twee rechthoekige zijden van 3 inch. En een kleine driehoek met één zijde van 3 inch. Teken daarvoor een vierkant met zijden van 3 inch, trek twee diagonale lijnen. Eén half vierkant is de grote driehoek en één van de  kleine driehoekjes is het tweede driekhoekje.
Dit malletje trek je over op de stof en met een naad toeslag knip je de stof uit.

Je hebt per molentje:
4 driehoekjes van stof A  (dus totaal 48),
4 driehoekjes van stof B (dus totaal 48) en
4 driehoeken van stof C (dus totaal 48)
nodig.

Volgens schema naai je de kleine driekhoekjes aan elkaar en daarna aan de grote driehoek. Vier van deze blokjes aan elkaar is een molentje. Let erop dat je 6 linksdraaiende en 6 rechtsdraaiende molentjes maakt!

Voor de naaimachinenaaisters en voor 12 molentjes, 6 links- en 6 rechtsdraaiend:

1. Start met 1 lapje van kleur A en 1 lapje van kleur B, elk van 4,5 inch in het vierkant.
2. De lapjes van de lichtste kleur geef je een diagonale streep op de achterkant van de stof.


3. Leg de lapjes van kleur A en kleur B met de goede kanten op elkaar.
4. Stik met een 1/4 inch voetje langs de diagonale lijn en ook aan de andere kant van de lijn.
5. Snijd de diagonale lijn tussen de stiklijnen door.
6. Leg van het driehoekje het donkerste lapje boven, strijk even, vouw de donkere helft omhoog en strijk de naad van her vierkantje plat.
7. Snijd een vierkantje van stof C, 4,25 inch en die krijgt ook een diagonale streep op de achterkant.
8. Leg  het vierkantje van stof C op het vierkantje met de driehoekjes van stof A en B, zo dat de diagonale lijnen elkaar kruisen.
9. Stik bij stof C twee naden, dus aan weerszijden van de diagonale lijn.
10. Snijd op de lijn door.
11. Strijk open met de naad naar stof C, de grote driehoek.


12. Pak snij liniaal en rolmes, snijd het vierkantje precies op 3,5 inch. Orienteer je door te kijken naar het midden en de diagonalen.


13. Sorteer de links- en rechtsdraaiende blokjes. Leg steeds vier linksdraaiende blokjes bij elkaar. Speld ze desnoods vast om verwarring te voorkomen. Doe hetzelfde met vier rechtsdraaiende blokjes.


14. Naai twee linksdraaiende blokjes aan elkaar. Doe dat nog een keer. Naai nu deze blokjes tot een molentje.
15. Corrigeer desnoods de puntjes in het midden, maar overdrijf niet. Niet-perfecte puntjes in een quilt maken de quilt net zo warm en liefdevol...

(Wie zou er onder een quilt willen slapen waar woedend op gemopperd is of zelfs lelijke woorden gezegd zijn bij net niet perfecte puntjes... Doe je best en wees tevreden hoe het wordt. In het donker moet een quilt vooral lekker warm zijn!)


Wil je eens zien hoe dit blokje gemaakt wordt?

Op Youtube vond ik dit filmpje: https://youtu.be/X3uPaTp8O3M



Natuurlijk is dit heel geschikt voor massa-productie!


De vierkantjes die de kleine driehoekjes gaan worden...



De lapjes die de grote driehoekjes gaan worden liggen ook al klaar met een streep erdoor...



Achter elkaar doornaaien, vlaggetjes-naaien heet dat.


Voor je het weet heb je een hele stapel!


En dan stik je ze in setjes van 4 aan elkaar tot een molentje. Ik hoefde maar 2x het tornmesje van Ellen te lenen... Want kletsen en naaien is soms een lastige combinatie!

Maar mijn molentjes zijn af en wachten op deel 3. Dan zijn de Punten dus al bijna klaar!





zaterdag 16 december 2017

Deel 1: Starten met De quilt van Suze en Sophie!

Zo, zit je klaar, met rolmes of schaar? Lapjes om je heen, naald en draad of naaimachine erbij?
Dan gaan we nu beginnen!!!

En we maken eerst de Punten.



Als je een beginner bent, zoals iedereen ooit een beginner was, dan kan een hele quilt nogal overweldigend zijn. Zoveel kleurtjes, zoveel vlakjes..















Maar als je gaat kijken zie je de opbouw in blokken. En bij De quilt van Suze en Sophie zit er ook veel herhaling in. Dat is fijn om te oefenen en je hoeft niet steeds na te denken, want je krijgt er handigheid in.



We beginnen dus met de Punten die om het blok met de Wedding Ringen zitten.

De rest van de quilt bestaat uit een middenblok, een vierkante omlijsting met de Wedding Ringen en kleinere vierkanten.

Die vierkanten bestaan uit 4 varianten, de Log Cabin, de Wild Goose Flight, de Turkey Tracks en de Flower Baskets.






Elk blok heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad. Mijn doel is dat het zo uitgelegd en gepresenteerd wordt dat het goed te doen is.

Kijk even met me mee naar de Punten:

Iedere Punt bestaat uit een molentje, vier driehoeken en twee setjes van 4 kubusjes.

Er zitten 3 punten per zijde van het middenblok. Dus 12 Punten in totaal.

















Dus: 12 molentjes, 48 driehoekjes, 24 setjes met 4 kubusjes.

En we beginnen vandaag met de kubusjes. Je maakt de kubusjes en bewaart ze tot je de rest van de Punt afhebt. En dat is al snel..



Met de hand
Als ieder setje kubusjes bestaat uit 2 van kleur A en 2 van kleur B kan je natuurlijk 48 vierkante lapjes van kleur A en 48 lapjes van kleur B aan elkaar naaien. Lekker zittend in de luie stoel, helemaal goed!
Neem daarvoor 48 lapjes van 2x2 inch van kleur A en 48 lapjes van 2x2 inch van kleur B en naai ze met kleine steekjes aan elkaar, twee aan twee en verspringend en met een naadje van 1/4 inch.

Wat je ook kan doen:

Met de machine
Snijd stroken van stof van kleur A van 2 inch breed (iets meer dan 96 inch lang in totaal).
Doe hetzelfde met kleur B.



Naai de stroken langs de lange kant met de machine aan elkaar met een naad van 1/4 inch. Gebruik een klein steekje.




Ik gebruik daarvoor nu Marge, mijn machientje van 1935. En een afstandshoudertje die ik op krap 1/4 inch van de naald heb afgesteld.


Strijk eerst de naad op de stiklijn om het stiksel goed plat te krijgen. Je moet eigenlijk persen en niet heen en weer maaien.



Strijk de stroken open met de naad naar de donkerste stof.



Snijd hiervan weer stroken van 2 inch breed.




Zet twee van die stukken aan elkaar, nest de naden.









Leg het blokje straks zo onder de naaimachine dat het naadje van boven naar beneden gestreken wordt tijdens het naaien. Het naadje dat je aan de bovenkant onder het voetje ziet gaan, kan je zelf plat leggen.


Het blokje dat nu af is meet 3,5 inch met ruwe naden. Het afgewerkte blokje zal in de quilt 3 inch zijn.



Bewaar je blokjes in een plastic zakje. Ik strijk ze pas open als ik ermee verder ga, anders strijk je en strijk je en strijk je nog een keer. Niet verstandig, want stof kan door strijken uitreken.
Strijk dus zo min mogelijk! Dat heb ik nog van mijn moeder geleerd. Al had zij het niet over patchwork! ;)